Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Szeged és Szabadka közösen csábítja a turistákat

Tizenhét hazai utazási iroda képviselőinek mutatták be a hét végén Szeged és környéke, valamint a testvérváros, Szabadka nevezetességeit. Egy soproni turisztikai szakember szerint igen jó kezdeményezés a két szomszédos város közös vendégvárása. A két régió építészete és történelme nagyon hasonlít egymáshoz – mondta Köves Éva.
Egyre több szecessziós épületet újítanak fel Szabadkán. Fotó: Szincsok György
Szeged és testvérvárosa, Szabadka polgármestere áprilisban megállapodott abban, hogy a két város beépíti idegenforgalmi kínálatába egymás programjait. A Szeged és Térsége Turisztikai Szolgáltató Kht. szervezésében tizenhét hazai utazási iroda képviselőinek mutatták be a hét végén Szeged és környéke, valamint a testvérváros, Szabadka nevezetességeit.

– Az együttműködés elsősorban a két város építészeti és szellemi kapcsolatára épül – magyarázta Mihály Illés, a kht. ügyvezető igazgatója. Palicson valóban a múlt század elejének magyar szecessziós építészetének remekei köszöntötték a turisztikai szakembereket. A tóparton álló szállodák nemcsak hasonlítanak a szegedi századfordulós palotákhoz, de sokszor tervezőjük is ugyanaz volt.
Szabadkán a szecessziós építészet igazi remekei köszöntik a látogatót. Az
Osztrák–Magyar Monarchia egykori legnagyobb alapterületű városházája ma nemcsak az önkormányzat hivatalainak ad otthont, de a helytörténeti múzeumnak is. A város három meghatározó etnikumának nyelvén olvashatják az érdeklődők a tájékoztató szövegeket, így a magyar turisták itt éppúgy otthon érezhetik magukat, mint a szerb vagy horvát látogatók. Nem véletlen, hogy Petar Kuntics alpolgármester a magyar turisztikai szakembereknek arról beszélt, hogy Szabadka számára Szeged az Európai Unió ablaka.

A helyi szecesszió remeke a zsinagóga, mely sajnos igen rossz állapotban van, és egyelőre csak kívülről csodálható meg a gazdagon díszített épület. A szabadkai zsinagóga terveit eredetileg Szegeden akarták megvalósítani, de a Tisza-parti városban ennél nagyobb épületet szerettek volna. Komoly szegedi kötődése van a ferencesek templomának is, hiszen az alsóvárosi szerzetesek mindig is segítették szabadkai testvéreiket.

Egy soproni turisztikai szakember szerint igen jó kezdeményezés a két szomszédos város közös vendégvárása. A két régió építészete és történelme nagyon hasonlít egymáshoz – mondta Köves Éva. Szerinte színesíti a Szegedre érkező programját, ha egynapos kirándulást tesz Szabadkán és környékén.

Szincsok György

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pavlovits Dávid lemezfelvételre is felkérést kapott

Komoly szakmai sikert hozott az amerikai koncertkörút a szegedi gitárművész és komponista, Pavlovits… Tovább olvasom