Délmagyar logó

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Szeged felett, szúnyogok ellen

Szeged - Egy ezer lóerős AN–2-essel "szőnyegbombáztuk" a szúnyogokat. Szegeden idén 50-80 millió forintot költhetnek gyérítésre.
Százhatvan kilométeres sebességgel, ezerötszáz literes tartállyal repültünk hetven méterrel Szeged felett hétfő este, hogy „szőnyegbombázzuk" a szúnyogokat. Megtudtuk azt is, hogyan liftezik az ember gyomra, ha fordul az ezer lóerős AN–2-es gép.

„Ne told" – olvassuk a szegedi reptéren, az egyik sárga repülőgép hátulján hétfő este. Nem is ilyen szándékkal érkeztünk: Szeged szúnyogjainak „szőnyegbombázására" készülünk, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. munkatársaival.

Este hétkor négy gép indul a város fölé, hogy másfél-két óra alatt mintegy ezerhektáros területen gyérítse a szúnyogokat. A világ egyik legbiztonságosabb típusára, a 27 ezer köbcentiméter hengerűrtartalmú, kilenchengeres, ezer lóerős AN–2-esre szállunk fel. A belső térben egy tartály fogad – valamint néhány fogas.

Másfél-két óra alatt ezer hektáron irtanak a levegőből a környezetgazdálkodási kft. munkatársai. Fotó: Miskolczi Róbert (Képgaléria)

Induláskor úgy tűnik, egy traktort sem előzünk majd le, komótosan haladunk, ám hirtelen begyorsulunk, kicsit pattogunk, majd felszállunk. – Irány Újszeged! – kiáltja a pilóta, Szabó Péter, aki 20 éve repül, vitorlázik, mezőgazdasági feladatokat 13 éve lát el. Felvilágosít: korántsem cammogunk, 160-170 kilométeres sebességgel haladunk, bár „az ember fenn ezt nem érzi".

Elsuhanunk a sajtóház, a Pick-torony, a Tisza Lajos körút felett, úgy sejtem, mindjárt levisszük a dóm tornyát, ám ez a veszély nem fenyeget.
– A város felett általában 70 méteres magasságban repülünk – meséli Szabó Péter, miközben helyzeti előnyömet kihasználva az újszegedi villák kertjét, úszómedencéit kémlelem – persze intim pillanatok elcsípéséhez messze vagyunk.

Paplan a szúnyogra

A gépeken használt permet neve K-othrin, hatóanyaga a deltametin. Ennek révén egy finom cseppekből álló „paplan" kerül a levegőbe – ez felzargatja a szúnyogokat, amelyek repülni kezdenek – ám közben már meg is mérgeződtek, pár órával később elpusztulnak. Mint nemrégiben megírtuk, Szegeden idén 50-80 millió forintot költhetnek gyérítésre.

A pilótafülke közepén GPS, kijelzőjén szürke csík jelöli útvonalunkat, láthatjuk, melyik területet nem permeteztük még. – Segédeszköz csupán, nem ez alapján tájékozódunk, kijelölünk egy tereppontot – például a 17 emeletes toronyházat –, ahhoz viszonyítunk – magyarázza pilótánk, akitől azt is megtudjuk: a repülő fordul, és nem kanyarodik.

A szótévesztés zavar ekkor a legkevésbé: a gyomrom mintha 10 méterrel a gép alá kerülne, s onnan liftezne vissza. Pedig nem hatnak ránk nagy erők, legfeljebb 2,5 G gravitációs erő. Ettől is legalább 200 kilósnak érzem magam. Néha mintha függőlegesen fordulnánk, egyik szárnyunk az ég felé áll, a másik mindjárt lemetszi a fákat. Közelinek látom ezeket, pedig jó 50 méterre vagyunk felettük. Mégis: ahogy az 1500 literes tartály ürül, nemcsak a földön, hónaljunkban is szaporodnak a nedves foltok.

Összehangolt támadásunk a vérszívók ellen Gyálaréten teljesedik ki: itt éppen ekkor „füstölnek" is egy kocsival. – Földi meleg ködös irtást végeznek kollégáim – pontosít Szabó Péter, hozzátéve: fontos, hogy napnyugta környéki időpontban végezzék a gyérítést. Amelyben szélvédőnk is gyilkos fegyver: több tucat szúnyog teteme díszíti.

Olvasóink írták

 • 3. Culinex 2008. május 22. 10:19
  „Hát igen!!!!!!!!Nem tájékozódnak az írtás előtt az időjárásról???????Egy hétig egy csepp eső sem esett!!!Amikor már jósolták a szakemberek,hogy eső várható, akkor durrrrr bele.Tudom, mivel majdnem "szakmabeli" vagyok,hogy mikor és pont ott kell írtani.De az időjárás is függőtényező,szerintem.Tehát nemigen volt hatásos a védekezés,csak kiszort pénz!Valószínűleg gyorsan a heti szegedi programokat szerették volna szunyogmentesíteni.Reméljük azért nem esznek meg bennünket a kis vérszívók .”
 • 2. NaviDad 2008. május 22. 09:56
  „Hát nagyon sok volt a szúnyogbalázs, remélem hatásos lesz :)”
 • 1. szunyika 2008. május 21. 09:43
  „REMÉLEM, volt értelme, eső előtt permetezni!!!
  MERT 1 hete ezt jósolta a meteorológia.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Piros pont: a városőrség segít átkelni a zebra helyén

Szeged - A városőrség is megjelent azon a ponton, ahol a villamosmegálló és a Vadaspark lakópark… Tovább olvasom