Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

Szeged ''felhőkarcolói''

A szegediek és a turisták szívesen megmásznák a város legmagasabb épületeit, de erre egyelőre csak a dómban, sátoros ünnepeken nyílik lehetőség. Alföldi panorámát a felújított Szent István téri víztorony ígér, de az sem napi rendszerességgel. A rókusi Matáv-torony 119 méterre emelkedik ki a házak közül.
Szeged legmagasabb építménye a telefontorony, amelyből lenyűgöző látvány nyílik a városra. Fotó: Schmidt Andrea
Az embert csábítja a magasság. Élmény felmászni egy toronyba idegen városokban, kanyargós csigalépcsőn, számolgatni a fokokat, majd feljutva elégedetten szétnézni. Élmény fényképezgetni, felismerni odaföntről a nevezetességeket. Szegeden ezt egyelőre csak a dóm tornyában lehet átélni, feltéve, ha nyitva van.

Az alföldi nagyváros második legmagasabb épületének kilátószintje ugyanis – mondta el Kondé Lajos plébános – egyéni látogatókat a „sátoros" ünnepeket leszámítva (Szeged napja, Dóm-búcsú, árvízi évforduló) nem fogad. Csoportokat felengednek a toronyba, de csak akkor, ha bejelentkeztek a Dóm Touristnál. Ennek anyagi okai vannak: nincs pénz a világításra, a takarításra, arra, hogy minden szintre őrt állítsanak. Legalább tíz embert kellene állandó jelleggel alkalmazni – mondta Kondé Lajos –, de hozzátette: ha sikerül a várossal közös pályázaton forrásokhoz jutni, akkor a toronyban múzeumot alakítanak ki, a turisták pedig azon keresztül jutnak majd egyre feljebb és feljebb.

Fotó: Schmidt Andrea
A fogadalmi templomon a kereszt legfelső pontja 81 méter magasságban helyezkedik el, messze lemaradva a rókusi Matáv-toronytól, amely 119 méterre emelkedik ki a házak közül. A köznyelv még mindig Matáv-toronynak hívja, holott a nyolcvanas években felhúzott építmény tulajdonosát már Magyar Telecomnak hívják. Ide csak különleges engedéllyel lehet feljutni – ezt fotóriporterünknek egy ízben sikerült kiharcolnia. A szegedi legendárium szerint annak idején a „gallérba" panorámapresszót álmodott a városvezetés. A Matáv azonban költségesnek találta az ötletet, mivel liftet kellett volna építenie.

A város harmadik legmagasabb épülete a Pick Szabadkai úti szárítótornya. Csak illusztris vendégnek mutatják meg olykor – e sorok írója Torgyán Józseffel – minisztersége idején – együtt szállhatott be a csaknem 63 méteres magasságba felrepítő liftbe.

Hajszálra egyforma, 54 méter magas a 17 emeletes újszegedi toronyház és a Szent István téri víztorony, a zászlótartót is beszámítva. A toronyház vonzaná a látogatókat – mondta a lakóházat kezelő IKV Zrt. elnök-vezérigazgatója, Németh István –, mivel Makóig is ellátni. Sokan írásban kérnek engedélyt. De még a lakókat sem engedik fel, mert a tetőn trafóállomás, katasztrófavédelmi berendezések, antennák találhatók. Örömhír viszont, hogy a Szent István tér szeptember közepére tervezett átadása után megnyílik a víztorony és annak kilátószintje – igaz, akárcsak a dóm esetében, nem tervezik a napi nyitva tartást.


Víztorony havonta egyszer

Bodor Dezső, a Szegedi Vízmű Zrt. műszaki igazgatója elmondta, az ipari műemléknek számító százéves víztorony május 1. és szeptember 30. között havonta egyszer, minden hónap első péntekén tart majd nyitva 10–15 óráig, valamint a jeles napokon. Ennek az az oka, hogy biztosítani kell a megfelelő felügyeletet. Csoportokat előzetes bejelentkezés után bármikor tudnak fogadni. A torony kilátószintje 42 méteres magasságban  helyezkedik el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A megyei tiszti főorvos csontját törte az üldözésben

Kalandosan ért véget a szegedi Kovács Ferenc spanyolországi nyaralása. A megyei tiszti főorvos… Tovább olvasom