Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Szeged felvette a kapcsolatot Sanghajjal

Szeged - Szeged hivatalosan is felvette a kapcsolatot leendő testvérvárosával, Sanghajjal. Már a tizennyolcmilliós metropolisz nyolctagú delegációjával folytatott első tárgyaláson kiderült, hogy a biotechnológiai kutatásokban biztosan egymásra találnak a két város szakemberei.
Nyolctagú sanghaji delegáció járt tegnap Szegeden: először a Szegedi Tudományegyetemre, majd a városházára látogattak, onnan pedig a Szilánk és a Főszer-Electric Zrt.-hez mentek. A küldöttséget a városházán Botka László polgármester fogadta, aki elmondta, szerinte a testvérvárosi kapcsolatok akkor működnek jól, ha hasonló funkciót betöltő települések találnak egymásra, és azok a kutatási területek fejlődhetnek, amelyek mindkét országban hangsúlyosak. Szegeden a biotechnológia és az informatika ilyen. Botka emellett kifejtette, valamennyi olyan céget szívesen fogadnak, amelyik magyarországi székhelyet keres: Szeged ugyanis kedvező földrajzi fekvésének köszönhetően erre kiválóan alkalmas.

Yu Jianhao – aki delegációja tagjait, sanghaji kerületek képviselőit is bemutatta – arra hívta fel a figyelmet, hogy Sanghaj maga nem egyszerűen város, hanem egy kínai tartomány, 19 kerülete pedig város a városban. A küldöttség vezetője meghívta a szegedieket további tárgyalásra Kínába. Botka László azt válaszolta, hogy az elkövetkező hetekben felmérik, mely cégek, szervezetek, intézmények rendelkeznek már most kínai kapcsolattal, és kik szeretnének együttműködni sanghajiakkal az elkövetkezőkben. A jövővel kapcsolatban egy javaslattervezetet adnak majd át.

Délmagyarország / Délvilág hírek Keresse a témát a holnapi Délmagyarországban és Délvilágban is!

Olvasóink írták

 • 2. kikezek 2008. február 21. 13:06
  „Csak azt szeretnénk tudni hogy mit jelent ez???
  Milyen testvér városról beszélünk???
  Előbb a magunk testvériségét kéne felépiteni és megerősiteni, ki a fenét érdekel most Sanghajjal, előbb a magyaroknak kéne testvériségbe tömörülni. Mire megyünk mi most ezzel a mit-tudjuk mi mit jelentő hirrel.
  Ez nekünk mit jelent?? Meg ki a fenét érdekel amikor az életben maradásáért küzd, amikor itt most egy országot a miénket tették tönkre. Kisebb bajom is nagyobb annál hogy most éppen ki a testvér városunk, meg mondom mit jelene?? Várjuk Botka válaszát, ha egyáltalan tud még válaszolni bár mire. Öszöd-nem-öszöd, nem kapsz mást.”
 • 1. waterbear 2008. február 20. 16:19
  „Aha... testvériség, meg testvérváros, meg a városképi jelentőségű vállalkozások.... Főszer, Szilánk... És a Kovácsék autósboltja vajon miért nem került bemutatásra???
  Csak tudnám hogy a Szilánknak, vagy a Főszernek van köze az informatikához vagy a biotechnológiához...? Biztosan titokban termesztik a bio tápon nevelt winchestereket.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kihallgatják az Ausztriában megsérült szegedi gyerekeket

Szeged - Szerdán délután kihallgatják a rendőrök azt a két gyereket, akik Ausztriában zuhantak ki egy sífelvonóból - értesült a Független Hírügynökség. Tovább olvasom