Délmagyar logó

2019. 04. 18. csütörtök - Andrea, Ilma Még több cikk.

Szeged főkertész nélkül maradt

Megszűnt az önkormányzatnál a főkertészi poszt, elbocsátották Forró Mariannát. A városházán – a közgyűlés által jóváhagyott leépítés keretében – további hat álláshely szűnt meg. Indoklás nélküli felmentésekről van szó, ezért a jegyző csak annyit közölt, a párhuzamos struktúrák leépítésére törekedtek.
Forró Mariana
Elbocsátották Szeged város főkertészét. A polgármesteri hivatalból hét alkalmazottat küldtek el, köztük egy másik zöldterületekkel foglalkozó dolgozót is. Úgy tudjuk, a környezetgazdálkodással, kertészettel foglalkozó szakemberek közül még egy további személy álláshelyét megszüntették volna, de ennek munkajogi akadálya volt.

Értesüléseink szerint a főkertészt még hétfőn hívatták be az irodavezetőhöz, és közölték vele, hogy a hivatali leépítés miatt mennie kell. Ugyanígy azonnal elbocsátottak egy másik kertészmérnököt is. Amikor tegnap a városházán telefonon kerestük a városüzemeltetési iroda érintett kertészmérnökét, munkatársa készséggel tájékoztatott, hogy a kolléga már nem dolgozik a városházán, így ő segítene nekünk az ügyintézésben.

A főkertészi posztot egyébként 2000-ben hozták létre. Forró Marianna akkor került a városházára. Korábban dolgozott a pécsi egyetem botanikus kertjének vezetőjeként is. Tavaly lapunk részletesebben bemutatta Szeged főkertészét. Akkor Forró Marianna arról beszélt, hogy a munkája a hobbija. Ha kell, ő maga metszi meg a városban a növényeket, vagy megmutatja, hogyan kell egy adott munkát elvégezni. Férje szobrász és tájépítész, a domaszéki homokon együtt hozták létre a táj adottságaihoz illő, különleges kertjüket. Forró Marianna a város klímáját jól viselő fajokat honosított meg Szegeden is.

Mózes Ervin jegyző érdeklődésünkre azt mondta, a legutóbbi közgyűlés döntött arról, hogy az 547 fős hivatali létszámot héttel csökkenti. Indoklás nélküli felmentésekről van szó, ezért a jegyző csak annyit közölt, a párhuzamos struktúrák leépítésére törekedtek. A főkertészség szerinte nem egy tisztség, hanem egy munkakör neve, a főkertész ugyanolyan ügyintéző, mint mások. Négy irodában volt elbocsátás, de a városüzemeltetési területről is kertész szakembert küldtek el.

Mózes Ervin azonban úgy véli, maradt elég kertész a hivatalban, a környezetgazdálkodási kht.-nál pedig „elég tagolt apparátus működik" erre a célra. Megjegyezte, ha szakértőt kérnek föl egy kertészeti feladat megoldására, az olcsóbb, mint önálló státuszt fenntartani. Az ültetések irányítása pedig nem hivatali feladat. A jegyző külön kiemelte: nem folytatódik a leépítés, több dolgozó pedig pótlékokat kap, azaz jobban megfizetik őket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három az ópusztaszeri első ember

Hárman is polgármesternek tartják magukat Ópusztaszeren. A kétezer lelket számláló településen áll a… Tovább olvasom