Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Szeged híre, galambszárnyon

„Szegedi magasszálló keringő galamb". Szép elnevezés – bár a „magasszálló" helyett a „magasröptű" talán még szebb volna. Ez a galambfajta a világ egyetlen állata, melynek nevében a „Szeged" szó szerepel. Egy neves szegedi tenyésztő egyik szegedi magasszállója Európa-champion lett, másik pedig – cseh nemzeti győztes!
Van egy galambászati szakszó, a „tűnő repülés". Ez nem azt jelenti, a madár olyan távolra repül az embertől, hogy eltűnik szeme elől – hanem azt, hogy olyan magasra. Emelkedik keringve a galambcsapat – és egyszer csak azt vesszük észre: nincs sehol.

A török hódoltság óta

– Szegedi galambászok alakították ki a szegedi magasszálló keringő fajtát, még a török hódoltság után, ázsiai eredetű keringőkből – mondja Fackelmann János neves tenyésztő, civilben a szegedi egyetem műszaki szakembere. Mikor megkerestük a Magyar Galamb- és Kisállattenyésztők Országos Szövetségét, hogy kit kérdezzünk szegedi magasszálló-ügyben, mondták, ha mindent meg akarunk tudni erről a galambról, akkor őt. Az országos szövetség elnökségi tagja, az etikai bizottság elnöke, és az országos fajtaklub titkára is.
– Bár országszerte sokan foglalkoznak szegedi magasszállóval, s külföldön is jelen van, a tenyésztők egyharmada még mindig szegedi. Igazi szegedikum ez a madár – mondja.

Készül az ideálszobor

Nehéz lehet szegedi magasszálló keringőnek lenni: eddig még nem akadt galamb, mely abszolút teljesítette volna a küllemi előírásokat. Pontosabban a tenyésztőnek lehet nehéz, aki a sztenderdnek minél megfelelőbb madarakat akar létrehozni. A tökéletes galamb létrehozása – halljuk –, még senkinek sem sikerült, de törekedni kell rá. A tenyésztők Fűz Vera szegedi szobrászművésszel meg akarják mintáztatni a szegedi magasszálló keringő ideálszobrát – amely etalonszerepet tölt be elkészülte után: ő lesz a mérce. Persze akadhatnak majd, akik azt mondják, márpedig az ő galambjaik szebbek. De hát ez olyan, mint amikor valaki elolvas egy Petőfi-verset, és utána azt gondolja – ilyet ő is tudott volna írni.

Lebegő röpmodorban


A keringők keringése súlyos pontokat ér. A nagy, országos röpversenyeken szigorúan meghatározott szempontok alapján kell a galamboknak szárnyalniuk – nem csak amúgy összevissza. Huszonnégy galamb kering egyszerre, lassú, lebegő röpmodorban, legalább három és fél órán át. A bírálók árgus szemmel figyelik: teljesíti-e a galambfalka a kívánalmakat. Mérik az időt, nézik, mikor „mennek tűnőbe", azaz mikor válnak láthatatlanná a madarak, és pontozzák a teljesítményt. Hogy a szegedi galambok az átlagnál kitűnőbbek – az idei első verseny első díját is szegedi galambász, Vass Mihály hozta el –, magától értetődik.

Sokan – így Fackelmann János is – nem röptetnek, hanem küllemi sajátságok alapján kiállításokra viszik madaraikat. A küllemi szabványok ugyanolyan szigorúak, mint a repülésiek. Ha például az egyednek sötét a szeme, vagy rosszul áll a fésűje, azaz a fején lévő, jellegzetes tollképződmény, hibának számít – tudjuk meg a szakembertől, aki hivatalos bírálókén már külföldi kiállításokon is pontozott galambokat.
Európa-bajnok lett

Fellegvárak

Egykor Felsőváros volt a szegedi galambász-fellegvár – most Petőfitelep. Legalábbis az egyik fellegvár, mert ott lakik például Sági János többszörös röpverseny-győztes, gyémántkoszorús mesterröptető. A másik fellegvár Tápé, ahol a szegedi galambászok székháza található.

Mint versenyzőnek pedig egyik madara Európa-champion lett egy Ausztriában megtartott Európa-kiállításon; ez az Európa-bajnok címnek felel meg. Másik galambja pedig éppenséggel – cseh nemzeti győztes! Hazai kiállításokon számtalanszor lettek galambjai fajtagyőztesek.

Ötvenezer forintba is kerülnének, ha el akarná adni őket – természetesen nem akarja. Svédországba már jutottak el galambjai, de ingyen jutottak. Ugyanakkor tud szegedi magasszálló keringőről, mely százezer forintért kelt el. Ez a galamb nem szegedi, hanem hódmezővásárhelyi tenyésztőé volt – elvégre kell a történetbe egy kis csavar!

Olvasóink írták

  • 1. gery20 2009. január 31. 14:13
    „ÜDvözletem:)Nagyon nagy tiszteletben tartom ezt a galamb fajtát és szeretném valahogy megszerezni Sági János címét vagy telefonszámát mivel ha lessz rá mód szeretnék tőle galambot vásárolni próbálom fenttartani a fiatal utánpótlást a galambászok terén mivel csak 20 éves vagyok és kiskorom óta vesz körül a galambászat!!Kérem ha tud valaki segítsen a cím esetlek telefonszám megszerzésében és küldje el a dj.gery19@citromail.hu email címre! köszönet GERGELY”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szőlőlugas az ásotthalmi Champs-Elysées-n

Egy körúton ritkán pöfög csotrogány, ketyeró, csettegő – ennyi néven nevezik a környéken az… Tovább olvasom