Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Szeged húzza a megyét

A KSH második negyedéves adatai az országos kereseti viszonyokról azt támasztják alá, hogy a legjobb fizetéseket a fővárosban adják. A dél-alföldi régió sereghajtó, ugyanakkor meg kell jegyezni: a Csongrád megyei átlagkeresetek – különösen a megyeszékhelyé – jobbak, mint Bács-Kiskun és Békés megyében.
Az idei második negyedéves KSH-adatok szerint az országos bruttó átlagkereset 154 ezer 600 forint – ugyanez a szám Csongrád megyében 135 ezer. A különbség közel 20 ezer forint a mi kárunkra. Még rosszabbul járunk azonban, ha az átlagkereseteket a budapestiekhez hasonlítjuk, a fővárosban ugyanis immáron 60 ezerrel fizetnek többet havonta a munkáltatók a dolgozóiknak – átlagosan 195 ezer 400 forintot.

A megye leszakadása Budapesthez képest tehát jelentős, a bruttó 60 ezer forint hatalmas különbséget jelent két azonos végzettségű, képességű és ugyanolyan munkakörben dolgozó számára. Maga az országos átlag – a 154 ezer 600 forint – már kevésbé riasztó. Még jobban megnyugodhatunk, ha a szomszédos megyékkel hasonlítjuk össze magunkat: Bács-Kiskunban 126 ezer, Békés megyében pedig 124 ezer 600 forint a bruttó átlagkereset. Nettóban a Csongrád megyei dolgozók 92, a szomszédos megyékben élők 86-87 ezer forintot visznek haza havonta és átlagosan (ugyanez Budapesten 120 ezer forint).

Csongrád megyében tehát még mindig jobb élni és dolgozni – ezzel vigasztalhatjuk magunkat –, sőt hozzá kell tenni: Szeged „felhúzza" a vidéki mutatókat is, mivel meghatározó foglalkoztatónak számít, az átlagkeresetek a megyeszékhelyen 14-17 százalékkal haladják meg a megyeit. Az alkalmazotti kör közel fele ráadásul szegedi telephelyű gazdasági szervezetnél áll alkalmazásban, a közalkalmazottaknak pedig csaknem a 80 százaléka Szegeden dolgozik.

Csongrád megyében – akárcsak az országban mindenütt – a költségvetési szerveknél a januárban kifizetett 13. havi külön juttatás miatt immáron a közigazgatásban dolgozók keresik a legtöbbet, maguk mögött hagyták a pénzügyi szektort. A keresetnövekedés a közigazgatásban 16 százalékos volt, szemben a versenyszféra 6 százalékával.

Régiós összehasonlításban érezhetjük még különösen rosszul magunkat: a dél-alföldi régió ugyanis – köszönhetően Bács-Kiskun és Békés még rosszabb helyzetének – a maga 124 ezer 300 forintos átlagával az utolsó helyen áll a fizetési rangsorban. Igaz, az észak-alföldi régió csak 600 forinttal előz meg bennünket, és a dél-dunántúliak közel 6000 forintja (130 ezer 900 az átlagkereset) sem mutat jelentős különbséget. Egyelőre azonban elérhetetlennek tűnik a közép-magyarországi 153 ezer 900 forintos havi bruttó átlagfizetés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrád áll a megyei bűnügyi toplista élén

Bűnügyi szempontból Csongrád a legfertőzöttebb város a megyében – derül ki egy hetilap által… Tovább olvasom