Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Szeged idén sem kapott meghívást a POSZT-ra

Szeged - Szegedi produkció idén sem kapott meghívást a Pécsi Országos Színházi Találkozóra, amelynek versenyprogramjába 12 társulat 14 előadása került be. A fesztiválnak mégis lesz szegedi szereplője: Borovics Tamás Bicska Maxit alakítja majd a békéscsabaiak Koldusoperájában.
A Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) megkerülhetetlen színházi eseménnyé vált; a 15 éves jubileum azt mutatja, hogy igény van rá. Ezt Hoppál Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára hangsúlyozta, amikor hétfőn bejelentették a fesztivál idei versenyprogramját. Az idén június 4. és 13. között zajló seregszemlére Balogh Tibor színikritikus, dramaturg és Perényi Balázs drámatanár, rendező a tavaly március 1-je és idén február 28-a között bemutatott hazai és határon túli magyar színházi előadásokból válogatott. Összesen 235 előadást – köztük több szegedi produkciót – tekintettek meg, semmilyen korlátozást nem szabtak a válogatásnál, így a Nemzeti Színház és az Örkény Színház két-két előadással is jelen lesz Pécsett. Közös javaslatra került a nagyszínházi versenyprodukciók közé az Örkény Hamletje, a Miskolci Nemzeti Színház Erdély – Tündérkert és a szombathelyi Weöres Sándor Színház Vitéz Mihály című előadása. Perényi javaslatára az Újvidéki Színház Bánk bán és az Örkény E föld befogad, avagy számodra hely című előadása, Balogh javaslatára pedig a debreceni teátrum A Mester és Margarita és a Békéscsabai Jókai Színház Koldusopera című produkciója is látható majd.

Borovics Tamás játssza Bicska Maxit a Pollyt alakító Gubik Petrával a békéscsabaiak Koldusoperájában. Fotó: Nyári Attila
Borovics Tamás játssza Bicska Maxit a Pollyt alakító Gubik Petrával a békéscsabaiak Koldusoperájában. Fotó: Nyári Attila

A kamara-előadások között szerepel a kaposvári Csiky Gergely Színház Szigorúan ellenőrzött vonatok és a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Meggyeskert című produkciója, a független társulatok előadásai közül pedig a Szputnyik Hajózási Társaság A heilbronni Katica, a Stereo Akt és a Trafó Felülről az ibolyát, valamint a Jel Színház Wilhelm-dalok című előadása. Perényi javaslatára került a versenyprogramba a Nemzeti Színház Brandje, Balogh pedig a Nemzeti egy másik produkcióját, A nagyúr című Bánffy Miklós-mű alapján készült Isten ostorát válogatta be. Bejelentették: a jövő évi fesztiválra Sólyom András filmrendező és Kiss B. Atilla operaénekes válogat a versenyprogramba. Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke elmondta: céljuk, hogy a szakma nagy ünnepe legyen a találkozó, és elsősorban ne a versengésről szóljon.

Szegedről legutóbb 2010-ben Juronics Tamás Gogol-rendezését, a Háztűznézőt hívták meg a POSZT-ra. Gyüdi Sándor, a teátrum főigazgatója már 2013-ban arra hívta fel a figyelmet: a POSZT régi és új válogatási szisztémája egyaránt vitatott; nincs róla szakmai konszenzus. Mivel Szeged a kétpólusúvá vált magyar színházi életben egyik pólushoz sem hozzárendelhető, a színidirektor természetesnek tartja, hogy egy ilyenfajta válogatásból rendre kimaradnak.

Koldusopera Borovics Tamással

– Tizennyolc éve vagyok szegedi színész, előtte Békéscsabára jártam négy évig, és nem szakadt meg a kapcsolatom az ottani kollégákkal. Talán ezért is gondoltak rám, amikor Katkó Ferenc vizsgaelőadásába, a Koldusoperába Bicska Maxit kerestek. Ferenc Kijevben tanult rendező szakon, a színháza pedig minden támogatást megadott neki ahhoz, hogy egy jó produkció születhessen. Nagyszerű csapattal remek előadás jött létre, amit nemcsak a szakma, a közönség is nagy szeretettel fogadott. Tavaly májusban volt a bemutató, de ebben az évadban is játsszuk, mert sok néző ezt a produkciót választotta a bérletébe – mondja Borovics Tamás, a szegedi társulat vezető színésze, aki már 2013-ban is részt vett a POSZT-on: a megnyitón vette át a Kaszás Attila-díjat. – Biztosan borzasztóan izgulni fogok, ez mégiscsak egy olyan szakmai megmérettetés, amikor sok kolléga is nézi az embert. Bízom benne, hogy ugyanolyan jól sikerül a pécsi előadás is, mint a békéscsabai.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

121 ezren élnek az alföldi tanyavilágban

3 kérdést teszünk fel olyan embereknek, akik valamiért az érdeklődés középpontjába kerültek. Ezúttal Végh József kriminálpszichológust kérdeztük. Tovább olvasom