Délmagyar logó

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -5°C | 2°C Még több cikk.

Szeged Kártya: a város aduásza

Szeged - Szeged Kártya bevezetését tervezi az önkormányzat. A pontgyűjtő és kedvezményeket biztosító rendszerről holnapi ülésén dönt a városi közgyűlés. A kártyát valamennyi szegedi háztartás ingyen megkapja.
A multinacionális cégek már régóta működtetnek kártyaprogramot, amellyel törzsvásárlóik hűségét jutalmazzák. Ennek mintájára hozta létre néhány magyarországi település a saját hűségprogramját. Győrben például 2008 decembere, Miskolcon pedig július óta működik a városi kártyaprogram, amelynek egyértelmű célja a helyi kis- és közepes vállalkozások támogatása, erősítése. Szegeden most tervezik ennek bevezetését. A program elindításáról pénteki ülésén dönt a városi közgyűlés.

– A Szeged Kártya célja a lokálpatriotizmus, a helyi identitás erősítése, hiszen a program nem csupán a szegediség érzését mélyíti el a város polgáraiban, de egyben gazdasági előnyökhöz is juthatnak a rendszer használói – hangsúlyozta Solymos László. A várospolitikai alpolgármester elmondta, hogy a Szeged Kártya lényegében egy pontgyűjtésen és az ehhez kapcsolódó kedvezményeken alapuló hűségprogram.

Győrben már egy éve működik ilyen. A rendszert üzemeltető Stellum Marketing Kft. ügyvezetőjétől, Jakab Zsolttól megtudtuk: a Rába-parti városban minden háztartás ingyen kapott a Győr Kártyából, amelyet minden üzletben fel lehet használni, amelyik csatlakozott a rendszerhez. Jelenleg mintegy 50 elfogadóhely van a városban, de – Jakab elmondása szerint – a számuk folyamatosan nő. A győriek pontokat gyűjtenek vásárláskor, amelyeket később különböző kedvezményekre válthatnak be.

Jóllehet Miskolcon május óta vásárolhatják meg az állandó miskolci lakcímmel rendelkezők 2700 forintos éves díjért a városi kártyát, a rendszert csak júliusban élesítették be. A programot üzemeltető X-Centrum Nonprofit Kft. kommunikációs vezetője, Szivós Judit elmondta: az érintésmentes elektronikus chippel, fényképpel, névvel ellátott intelligens kártya birtokosa 10–50 százalék közötti kedvezményt kap a rendszerhez csatlakozott szolgáltatóktól. Jelenleg 109 elfogadóhely van Miskolcon, köztük virágüzletek, cukrászdák, patikák és önkormányzati intézmények. Így Miskolc Kártyával 10 százalékkal olcsóbban lehet például tömegközlekedni vagy parkolni.

Ingyen kártya 70 ezer szegedi háztartásnak

Solymos László alpolgármester elmondta, hogy a szegedi városvezetés azért preferálja a győri rendszert, mert az önfenntartó, szemben a miskolcival, amelybe évente 50–60 millió forintot kell beletennie az önkormányzatnak. Szegeden mintegy 70 ezer háztartás ingyen kapja majd meg a városi kártyát, amelyre indulásként 8 millió forintot biztosít az önkormányzat a jövő évi költségvetésből.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. Vanek 2009. december 10. 17:45
  „A Szeged Kártya mellett jó lenne egy turistáknak szóló mondjuk "Napfény Kártya" . Olyasmire gondolok mint pl.: a Salzburgerland Card, ami ingyenes belépést biztosít a tartományi kabinosfelvonókra, múzeumokba, vadasparkokba, élményfürdőkbe, bobpályákra, várakba, kastélyokba, Salzburg helyi járataira stb. Mindezt 6 napra csupán 42 euróért. Itt Szeged környékén is lehetne valami hasonlót bevezetni, ami érvényes lenne Szegeden a Dóm(toronyba), zsinagógába stb. híres épületekbe, múzeumokba, a városi helyijáratokra, a megye fürdőibe, az Emlékparkba, az Emlékpontba, stb. . 3 napra ide lehetne vele csábítani a vendégeket, mondjuk 5 ezer Ft-ért.”
 • 28. Rosmary53 2009. december 10. 16:50
  „26. hozzászólás tiplike 2009.12.10. 15:36
  Mi a francot keres itt az irományod? Eltévesztetted a fórumot? <moderálva>”
 • 27. igazságkereső 2009. december 10. 16:32
  „Tisztelt Mars téri pavilontulajdonosok! Most elolvasva nyílt levelüket, melyet Dr. Botka László Úrnak, Szeged Megyei Jogú Város polgármesteréhez címeztek, de itt a közösségi oldalon jelentették meg a következőket javasolom: ha és amennyiben valóban jogerős bírósági végzés van az Önök kezében arról, hogy végleges fennmaradási engedélyük van az árusító "pavilonjaikra",akkor az elbontáskori hangfelvétellel, a jogerős bírósági végzés hitelesített másolataival együtt forduljanak bírósághoz igazuk megvédése tárgyában.Azonban előtte célszerű ún. perközösséget alkotni és egy kitűnő szegedi jogászt -elsősorban kereskedelmi szakjogászt- felkérni a bíróság előtti perképviseletre. - Dr. Havasi Szilveszter képzett kereskedelmi szakjogász!-
  Sok sikert kívánok a Mars téri volt pavilontulajdonosoknak!”
 • 26. tiplike 2009. december 10. 15:36
  „Nyílt levél Botka Lászlónak, Szeged Polgármesterének!

  Tisztelt Polgármester úr!

  Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester sajtóközleményt tett közre november 30-án, azt követően, hogy az éj leple alatt a Mars téri piacon, véleményünk szerint bűncselekmény-gyanús körülmények között, a televíziós kamerák kereszttűzében, sajtómunkatársak, rendőrök jelenlétében, minket, pavilontulajdonosokat kirekesztettek. Némelyikünk több milliós árukészletét, magándolgainkat, pénztárgépeinket, bizonylatainkat a lezárt pavilonokat feltörve és oda behatolva ismeretlen személyek kihordták, és a mai napig ismeretlen helyre szállították azokat, szinte az 50-es évek rákosi-diktatúrájának korszakát felidézve!
  Ezt megelőzően ön a nyilvánosság előtt minket megalázó beszédeiben ,,magukat kereskedőknek nevező bódétulajdonosoknak" titulált, üzenve, hogy nem fogjuk megakadályozni a beruházást!
  Nagy Sándor alpolgármester önt is túllicitálva, úgy állít be a közvélemény előtt minket, hogy 13 ember megy neki magatartásával 170 ezernek.
  A valóságot elferdítve azt állítja közleményében, hogy ,,Tizenhárom kereskedő évekkel ezelőtt jogerősen megszüntetett bérleti szerződéssel, visszavont működési engedéllyel és mindenféle jogalap nélkül fejenként több tízmillió forintot követelt Szeged város adófizetőitől ingóságaiért."
  Miközben a valóság az, hogy több kereskedőnek a mai napig van érvényes bérleti szerződése, működési engedélye.
  Vannak kereskedők, akiknek felül-építménye nem üzletként működött, és nem is kellett annak használatához működési engedély, tekintettel arra, hogy, az előtetővel lefedett részen árult.
  Hazudik az alpolgármester úr abban is, hogy fejenként több tízmillió forintot követeltünk mindenféle jogalap nélkül, hiszen 2009. október 28.-án ő maga keresett fel minket, és invitált egyeztető tárgyalásra, ahol elmondta, hogy a beruházás megvalósítása érdekében megegyezni óhajt a város velünk.
  Elismerte, hogy mind az elmaradt üzleti haszon, mind a pavilonjaink utáni kártalanítási igényünket megalapozottnak tarja a városvezetés, és ebben egyezkedni óhajt.
  Ezt követően 4 kereskedőtől árajánlatot kért, azonban a többi kereskedőtől a mai napig nem kért, tekintettel arra, hogy azok kifejezetten ragaszkodtak ahhoz, hogy azt a város tegye meg! Tehát, milyen, fejenkénti tízmilliókról beszél?
  Azt nyilatkozta az alpolgármester, hogy ,,Azzal zsarolták a várost, hogy miután ingóságaik építési területen vannak, ottlétükkel megakadályozzák a terület rendezését és az új nagycsarnok építését"
  Ezt a teljesen felháborító, és a fentiekkel együtt rágalmazásnak tűnő kijelentését a legmesszebb menőkig visszautasítjuk. Soha ilyet nem mondtunk, és nem is óhajtunk mondani. Különösen, hogy sohasem ismertük el pavilonjaink ingóság-jellegét, és arról sem tudunk, hogy a bíróság is annak tartaná őket. Több építési engedély, valamint jogerős ítélet pedig ennek ellenkezőjét bizonyítja.
  Zsarolással ,,megvádolni" minket egyenesen arcátlanság!
  Ha így van, tegyenek büntető feljelentést, hiszen a zsarolás büntetőjogi kategória, és az eljárás során megvédjük magunkat.
  A nyilvánosság előtt zsarolónak nevezni minket, úgy gondoljuk, kimerítheti a jó hírnév megsértését és a rágalmazás jogi kategóriáját is.
  Azt meg különösen kikérjük magunknak, hogy a városvezetés és az ellenzéki pártok közötti eltérő vélemények az ügyben azt a színezetet öltsék, hogy az ellenzéknek nincs joga véleményét az ügyben kifejteni, és ennek ,,ódiuma" - Nagy Sándor szavaival élve - fejünkre hullna?
  Mi nem tudjuk, és nem is akarjuk megakadályozni, hogy az ügyben a pártok állást foglaljanak.
  Különösen akkor nem, mikor a Bartha László vezette Fideszes városvezetést önök támadták a legvehemensebben, mert a Mars térre csarnokot akart építtetni. De, úgy látszik, az önök emlékezete rövidebb, mint a miénk!
  És ne feledje, polgármester úr, hogy a kereskedők között különböző pártállású, és párton kívüliek vannak, akinek az a véleménye, hogy a hülyeség nem pártfüggő!
  Mi úgy gondoljuk, hogy civil emberek vagyunk, akiket felelőtlenség volt közszereplővé tenni, és minket a közvélemény előtt zsaroló, hőbörgővé degradálni, hiszen mi mindig és mindenkor jogkövető magatartást tanúsítottunk, amit úgy vélünk, az önök részéről nem kaptunk vissza!
  A kialakult konfliktushelyzetnek nem mi vagyunk a kezdeményezői, ezért annak jogszerű megoldásának a kulcsa sem a mi kezünkben van!

  Szeged, 2009-12-03

  Üdvözlettel:

  A Mars téri pavilontulajdonosok”
 • 25. Tapasztalt 2009. december 10. 15:13
  „Igazságkeresö, a kártyát dicséred, de a többi, amit belekeversz és birálsz, nem az önkományzat hatásköre. Nincs hozzá mozgásterük és anyagi forrásuk sajnos /nem azért, mert ellopták/”
 • 24. rt0831 2009. december 10. 14:48
  „Nagyon remélem,hogy pozitív lesz az önkormányzat döntése!
  És,ha lehet mindjárt egy javaslattal is élnék,remélem eljut a hatalmasokhoz!
  Azokon a helyeken,ahol a kártya nyújtotta kedvezményekkel élni lehet,a pénztáraknál, látható helyen ez
  jelezve legyen.”
 • 23. igazságkereső 2009. december 10. 14:06
  „Amit olvastam az dícséretes dolog,de jó lenne már embereket olyan helyzetbe is hozni, hogy ne feltétlenül különböző címen bevezetett kártyák jelentsenek némi "könnyebbséget"! Gondolok itt elsősorban tisztességes fizetésre, különböző simlis dolgok megszüntetésére- őssejt ügy, BKV-s ügy,K§H Bank szennyes ügyei,melyek mind milliárdos nagyságrendű, mely összegek állami büdzsében hagyásával már rég meg lehetett volna szüntetni a minimálbéren történő foglalkoztatást! Szóval a törekvés az szép dolog, de most már az embereknek is kellene tisztességes fizetést biztosítani! Gondolom, tökéletesen érthető, hogy mire gondolok itt??!!”
 • 22. N.P. 2009. december 10. 13:46
  „antikos 2009.12.10. 09:54
  "Egy dolog azért szerintem fontos lenne, a lokálpatriotizmus jegyében, aki Szegeden született, csak az kapja. A sok gyütt-mönt úgy osztja helyben az észt, mintha itt élt volna az első pillanattól kezdve." -- ez akkora baromság, hogy a fal adja a másikat!!!! Gregor Jóska (aki pesten született) többet tett ezért a városért mint a hozzád hasonlók az elmúlt 500 évben.

  A barátom lánya itt született, tehát szerinted "járna" neki a kártya, viszont Aradon él és román állampolgár. A nagybátyám viszont csak 2 éves kora óta (73 éve) szegedi tehát neki nem!!!!”
 • 21. darch 2009. december 10. 13:15
  „geza, gondolom a lakcímkártya személyes okmány, amit csak hivatalos ügymenetben kérhetnek tőled, és visítana az ombudsman.
  Amúgy az ötlet nem rossz, a diákigazolványoknál volt (van?) hasonló rendszer, egyetemistaként használtam párszor. A kérdés, hogy tényleg lesz-e gyakorlati haszna a kártyának, tehát sikerül-e elég elfogadóhelyet beszervezni, illetve tényleg segíti-e a helyi vállalkozásokat.”
 • 20. LukSzkaivoker 2009. december 10. 13:04
  „19. geza: Jól látod! Kezdődik a dolog egy áremeléssel, hogy lehessen kedvezményt adni. A kártyák, a kártya-elfogadó készülékek pénzbe kerülnek, amit majd nyílván egy haveri cégtől fognak majd megvenni háromszoros áron. Meg kellene tanulni már végre, hogy mutyiországban élünk, ahol minden arra megy ki, hogy NEKIK jó legyen.”
 • 19. geza 2009. december 10. 12:45
  „Mi a f...nak kártya??
  Ott a lakcímkártya, simán lehetne arra is kedvezményt adni.

  De itt nyilván a kártya előállítása jó pénz lesz, meg az árakba eleve bele lesz kalkulálva a kedvezmény. Adunk a sz..nak egy pofont..”
 • 18. gróf 2009. december 10. 12:39
  „Most olvastam el figyelmesebben a cikket...Szegeden a győri modell kerül bevezetésre.

  "A győriek pontokat gyűjtenek vásárláskor, amelyeket később különböző kedvezményekre válthatnak be."

  "kártya birtokosa 10-50 százalék közötti kedvezményt kap a rendszerhez csatlakozott szolgáltatóktól. Jelenleg 109 elfogadóhely van Miskolcon, köztük virágüzletek, cukrászdák, patikák és önkormányzati intézmények. Így Miskolc Kártyával 10 százalékkal olcsóbban lehet például tömegközlekedni vagy parkolni."

  A miskolci az pénzbe kerülne a városnak.”
 • 17. gróf 2009. december 10. 12:26
  „T. LukSzkaivoker !
  1 évben 12 hónap van, 12 bérletet veszel...a 10% kedvezmény az annyi mint 1 havi bérlet ingyen van...10 év alatt 1 év ingyen utazás. De leragadhatunk 1 jegynél...akkor csak 25 forint a spórolás.
  25 forint??? Mennjen az annnnyába a botka! Szar ez a kártya!”
 • 16. gróf 2009. december 10. 12:21
  „T. LukSzkaivoker !
  Ha a bérlet vagy a jegy olcsóbb lesz, biztos több fogy belőle és a mozi jegyekből, strand belépőből is. De ez csak az én véleményem. Viszont szilárdan hiszek benne.
  Annál is inkább, mert ha a Lidlben a zsömle 2 ft-l olcsóbb, akkor általában akkor is 20 darabot vesz az ember még ha 5 darabot ki is dob belőle.

  Vegyünk egy 4 tagú családot havonta 1 mozi és strand...tömeg közl. bérlet16000, mozi 4000, strand 4000.
  ha 10% kedvezmény, akkor 2000 ft spórolás...ezen tudsz venni a gyerekeknek a strandon 10 lángost!
  Mindjárt könnyebben mész ki a srácokkal. (vagy magadnak 6 sört ) Esetleg az augusztusi strand ingyen lesz...
  A medence akkor is működik amikor 20 esetleg 700 ember van benne. A mozi úgyszintén vetít 8 embernek is és 70-nek is.

  Most szegény családokról beszélek, akiknek 5-6 belépőt, mozi jegyet kell vásárolni. És van amikor az apuka kinn marad a film idejére. :(”
 • 15. LukSzkaivoker 2009. december 10. 11:13
  „13. gróf: Ezek olyan dolgok, amiből nem fog több fogyni. Ha mondjuk 10%-al olcsóbb lesz a buszjegy, akkor többet fognak buszozni az emberek? Nem tudom biztosan, de nem tűnik valószínűnek.”
 • 14. LukSzkaivoker 2009. december 10. 11:09
  „Még egy dolog. Undorítónak tartom, hogy a városvezetés a fejlesztéseket a választásokra időzíti. Ebből is látszik, hogy ma Magyarországon az elsődleges szempont nem az, hogy végezzék a dolgukat az emberek érdekében. Az elsődleges szempont a pártérdekek, a hatalom megtartása/megszerzése, a pártkassza/saját zseb hízlalása.”
 • 13. gróf 2009. december 10. 11:05
  „12!
  Ami olcsóbb, abból több is fogy...tehát több lesz a bevétel.”
 • 12. LukSzkaivoker 2009. december 10. 11:02
  „A kedvezmények azokat a területeket érintik, amit túlnyomó többségében szegediek használnak, tehát bevételkiesést okoz a városnak, amit valahonnan máshonnan kell majd előteremteni. Az egyik kezükkel adnak, és emiatt a másikkal el fognak venni. Vagy arra számítanak, hogy nem ők fognak nyerni a választásokon, és akkor betesznek a győztes pártnak? Könnyen lehet ...”
 • 11. gróf 2009. december 10. 10:55
  „8!
  Ha normális politikust akarsz akkor nem csak szegedi születésű kell, hanem pont ellenkezőleg...aki Magyarországon született, az ne lehessen politikus!

  Aranyos amennyire büszke vagy a szegedi születésedre, de ez a kirekesztés a kártyával nem valami előrelendítő, barátságos intézkedés lenne.
  Véleményed szerint Béla a 8. emeletről vagy a Búza u.-i Ős szegedi születésűek értékesebbek, mint egy pécsi, vagy szarvasi, gyomaendrődi fiatal aki Szegeden marad az orvosi egyetem, vagy a tanárképző főiskola elvégzése után.
  Szeged mai formája bizony a környező kis városokból, falvakból beáramló gyüttmönteknek is köszönhető. Ha a fejlődés leállt volna és nem lett volna Trianon sem, akkor Szeged ma Kecskemét méretű kis halászfalukkal körbevett város lenne.

  Algyőn évek óta kedvezménnyel használhatják a saját fürdőjüket az algyői lakosok.”
 • 10. kis_vakond 2009. december 10. 10:53
  „antikos
  Én speciel 10 éve élek Szegeden, és mindent megteszek azért, hogy ez életem végéig így legyen. fontos nekem ez a város, de azért mert a szüleim nem itt éltek, mikor én a világra jöttem, már nem is lehetek szegedi szerinted?????A szülők tettiért is nekem kell viselni a következményeket?Nem értelek.”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Botka-karikatúrák a KDNP-székházban

Szeged - Az én Botka Lacim címmel hirdetett portrépályázatot a szegedi Fidelitas és az Ifjúsági… Tovább olvasom