Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Szeged közgyűlése ma tartja alakuló ülését

Kedden még vitázott, szerdára megegyezett a Fidesz–KDNP és az MSZP–SZDSZ a közgyűlés bizottságairól. A nyolc bizottságból háromnak az elnökét és háromnak az alelnökét az ellenzék adja.
Megegyezett tegnap délelőtt a szegedi közgyűlésben való szerepvállalásról az MSZP–SZDSZ és a Fidesz–KDNP. Lapunk tegnapi számában beszámoltunk arról, hogy a közgyűlés bizottságainak elnöki pozíciói körül vita folyt. Többek között azért, mert a Fidesz–KDNP magának szerette volna a pénzügyi, vagy a városrendezési, tulajdonosi és lakásügyi bizottság elnökségét, hogy „őrködhessen a város vagyona, pénzügyei és gazdálkodása felett." Viszont Botka László polgármester azt mondta: e kettőn kívül a városüzemeltetési, környezetvédelmi, víz- és csatornabizottság ellenőrzi a város pénzügyeit, s ezt felajánlották az ellenzéknek.

Konfliktusforrás volt az is, hogy a Fidesz–KDNP az összes bizottsági hely 38 százalékát (ennyi mandátumaik aránya a közgyűlésben) szerette volna megszerezni, ám a koalíció azt mondta: a helyek egy részét külsős szakmai delegáltak (például a Szegedi Tudományegyetem, az orvoscentrum) kapják, ezért a fennmaradó pozíciók 40 százalékát adják az ellenzéknek.

A két frakció kedd este is egyeztetett, de akkor nem tudtak megállapodni. Tegnap reggel viszont Oláh János, a Fidesz–KDNP listavezetője elfogadta a kormánypárti koalíció változatlan ajánlatát. Ez alapján az ellenzéké a városüzemeltetési, az egészségügyi és szociális, valamint az ifjúsági és sportbizottság elnöksége. Alelnököt delegálhatnak továbbá a tulajdonosi, a pénzügyi és a kulturális bizottságba.

Tegnapi sajtótájékoztatóján Oláh János elmondta: bár a bizottságokban való képviseletet továbbra sem tartják mandátumarányosnak, a város érdekében mégis megegyeztek. Alternatívaként ugyan felmerült, hogy nem vesznek részt a bizottságok megalakításában, de ez nem szolgálta volna a város érdekeit. Ha ugyanis nemet mondanak az ajánlatra, kevesebb lehetőségük lett volna a Szeged ügyeivel kapcsolatos véleményük kifejtésére – közölte a politikus.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar Anna a Fidesz-frakció megyei közgyűlési elnökjelöltje

Magyar Annát jelöli a Fidesz a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöki posztjára. A frakció erről a tegnap… Tovább olvasom