Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Szeged köztérneveiről ír könyvet Szabó László

Szeged - Szeged köztérnevei címmel ír könyvet Szabó László orvos, önkormányzati képviselő: utcái, terei elnevezésén keresztül mutatja be a várost.
– Szeged szülötteként, tősgyökeres szögediként ifjúkoromtól bújom a Szeged vonatkozású könyvtáramat. Még „kamaszkori" szándékom Péter László Szeged utcanevei címmel megjelent kötetének megújítása és képes, térképes formában való, „izgalmasabb" kiadása – mondta Szabó László szegedi önkormányzati képviselő.

– A saját kötetemben már több mint egy évtizede gyűlnek a pontosító, értelmező bejegyzések. 2001-ben kerestem meg vele Péter Lászlót, hogy – a modern kor lehetőségeinek megfelelően – digitális formában továbbszerkeszthetnénk az általa publikált könyvet. Köszönte a megkeresést, de végül rám bízta a dolgot, mondván: neki még annyi más megírnivalója van. Az alapmű nyomán a könyv címe Szeged köztérnevei lesz. Péter László 1973-ban írta könyvét, éppen a Szeged környéki települések csatolása előtt. Így Dorozsmáról, Szőregről és Tápéról semmi sem található benne. Ezeket pótolni kell – mondta Szabó doktor.

A Glattfelder tér és környéke madártávlatból. Fotók: Frank Yvette

– Egy átlagos köztérnévtárnál sokkal többet akarok adni, hangulatos és mindenki számára szórakoztató, képes könyvet. Régi utcanevekhez régi képek társulnak. A javaslataim rendszerelvűek is, egyediek is, de a több szinten is futó ötletrengeteg egyben vitaindító is.

– Csak egy-két példát említek: a Glattfelder tér névváltoztatást a Komócsin tér rovására már Péter László is élesen kritizálta. Magam nem tartom különbnek e változtatást, mint a szintúgy politikai indíttatású Rudolf és Roosevelt térnévcserét a kommunista hatalomátvétel lendületében. A Komócsin név a baloldali ideológia, míg a Glattfelder a csípőből adott jobboldali válasz példája. A téren rakodták ki a folyón érkező sót, a közelben álltak évszázadokon át a sóházak, és innen nyílik a Sóhordó utca is! A névjavaslatom: Csellér tér! Jelentése: sószállító bárka, illetve átvitt értelemben sószállító.

Lebői híd?

– Hamarosan nevet kell adni a Szeged határában épülő új hídnak. Magam már 6-7 éve megtettem a javaslatomat. Az új híd nevét adja az a területrész – a hajdan volt település –, melynek határán a híd lába áll, és fölvezető útja átvezet. Ez a határrész valamely elpusztult Árpád-kori településünk nevét őrzi és örökítheti tovább modern világunkban. Ilyen települések a hídláb tervezett helyének megfelelő partokon (a Móra által is megírt) Lebő, Kemes, Szomolya meg Csergő. Talán régészeti értékei okán, meg Móra Ferencre emlékezve is legillőbb neve a „Lebői híd" lehet – Szabó László szerint.

Olvasóink írták

 • 4. keka 2008. december 29. 09:55
  „Dr Szabó a város egyik leghasznosabb képviselője. Tudtommal Ő az Utcanévadó Bizottság alapítója, és elnöke.(ez egy önként, fizetés nélkül dolgozó bizottság, nem úgy, mint a többi) Ki írjon új köztérnévtárat, ha nem Ő ? Egy újat, egy mait! Magyart, Szegedit! Lenin körutas, Tolbuchin sugárutas, munkásőröket és egyéb népírtókat dicsőítő Péter László mű helyett...”
 • 3. politikusnak is gyenge 2008. október 08. 21:59
  „ezt már Péter László megírta. a szerző nyomába sem érhet. pótcselekvés.”
 • 2. De jó ötlet! 2008. október 07. 10:07
  „Gratulálok, szép kezdeményezés, inkább ezt támogassa a város mint a SZEGED c. kult. lapot amit senki nem olvas.”
 • 1. N.P. 2008. október 07. 06:52
  „Mikor jelenik meg?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tervezés és a helyes időzítés csökkentheti a stresszt

Szeged - A pszichológus szerint a nem várt feladatok okozzák a munkahelyi stressz negyedét. Tovább olvasom