Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Szeged közterületein is figyel a Nagy Testvér

Szeged - Nyolc köztéri kamera működik Szegeden. Elhelyezkedésükről nincs térkép, pedig az adat közérdekű. A rendőrség elrettentő hatására hívja fel a figyelmet, míg ellenzői szerint a magánszférát sérti a kamerák működése.
– Szeged közterületein nyolc kamera működik, de számuk várhatóan jelentősen növekedni fog – jelenti ki Szenti Szabolcs. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense szerint a berendezések szerepe a bűnmegelőzésben és a felderítésben kiemelten fontos. Hozzáteszi: a „közforgalom előtt megnyitott magánterületeken" – például a bérházak udvarán – található hasonló berendezések pontos száma ismeretlen.

A csongrádi megyeszékhely készülékei a nap 24 órájában működnek. Az ezekkel készített felvételeket egy monitorszobában egy-egy személy felügyeli. A kamerák megfigyelői nyugdíjas rendőrök, sokéves szakmai tapasztalattal. Hang nem tartozik az eszközökhöz, a felvételeket általában 48 órán át őrzik. Csak akkor vizsgálják tovább a képeket, ha felmerül valamilyen bűncselekmény gyanúja.

Nyilvános adatok

A mintegy 650 budapesti térfigyelő kamera adatai nyilvánosak. Két évvel ezelőtt döntött így a Legfelsőbb Bíróság a Társaság a Szabadságjogokért nonprofit szervezet által a Budapesti Rendőr-főkapitányság ellen indított perben, mivel utóbbi az általuk működtetett térfigyelők adatait nem adta ki.

A szegedi kamerák pontos elhelyezkedéséről annak ellenére sem készült térkép, hogy az jogilag közérdekű adatnak minősül. A berendezések működésére figyelmeztető tábla csak azokon a területeken található, amelyeket azok megfigyelnek – így például a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség Moszkvai körúti épülete előtt. Külön kategóriába szokás sorolni a közlekedésrendészeti kamerákat, illetve a felvevőkészülékkel rendelkező rendőrségi gépjárműveket. Szegeden ezek közül egy sem teljesít szolgálatot.

A köztéri megfigyelés jogosságát sokan vitatják, köztük a Társaság a Szabadságjogokért nonprofit szervezet. Arra hivatkoznak, hogy eddig még nem készült olyan tudományos jellegű írás, ami összefüggést mutatna a térfigyelés és az eredményes bűnüldözés között. Vannak azonban ennél radikálisabb megoldással előálló állampolgárok is: ők a köztéri kamerák rongálásával vagy ellopásával fejezik ki véleményüket. Például azok a fiatalok, akik még 2007-ben rongáltak meg és loptak el egy kamerát egy zuglói irodaház homlokzatáról. Szegeden nem történt hasonló bűncselekmény.

Olvasóink írták

 • 8. igazságkereső 2009. augusztus 04. 17:15
  „Ross és varadipal hozzászólása a lényeges.Minden benne van, a többi felesleges hablatyolás.Kéretik ezt figyelembe vennio és a városvezetők e szerint járjanak el nyugodtan. Szegedet is rendbe kellene már tenni de rendesen, hogy végre minden anomália megszűnjön! Pl.: 22 éve a Centrum gödör bizonyára megszüntethető lett volna, meg tudná valaki írni, hogy miért tátong ez a gödör ennyi ideje ott?”
 • 7. SP 2009. augusztus 04. 14:38
  „Nem mindegy, hogy tudjuk-e hány kamera van köztéri?
  Nem is érdekes, hogy tudjuk, hiszen van 80 000 mobiltelefon kamerával, amivel tetten lehet érni a bűnözést.”
 • 6. bélás 2009. augusztus 04. 13:56
  „szerintem sok kamera, kevesebb rendőr, kisebb géppark. focimeccsre meg nem járok.”
 • 5. varadipal 2009. augusztus 04. 11:39
  „Érdekes, hogy közterületen soha nem teszek olyasmit, hogy félnem kelljen a köztéri kameráktól. Engem nem rettentenek el, sőt fokozzák a biztonságérzetem. A személyiségi jogokat sokkal jobban sértik a levelesládába garmadával bedobált névreszóló marketing cetlik.Ezennel hozzájárulok, hogy Szeged bármely pontján működő hatósági és biztonsági kamera által által felvett képemet a meghatározott célra az arra feljogosított hatóság és biztonsági szervezet teljeskörűen megnézze, és 48 óra után törölje.Nézegetés során a hangos tetszésnyilvánítás mellőzésére tartok igényt./Anélkül is tudom, milyen kiemelkedően szép vagyok./”
 • 4. Ross 2009. augusztus 04. 10:21
  „Év közben Pesten a 8. kerületben a körűt felöl lakom ott 100 méterenként két kamera is van, amit a rendőrség figyel (tehát nem magán) és ennek köszönhetően a közbiztonság sokat javult, este ki lehet menni az utcára sötétedés után is és nem kell felfegyverkezni és hátrafele pislogni 2 méterenként, hogy ki jön utánunk... azok akik meg védik és ragaszkodnak ahoz, hogy őket ne figyeljék meg nem tudom megérteni, mert ők lesznek az elsők akik itt fognak szónokolni és a rendőrséget szidni, mikor valaki őket a falhoz paszírozza és kifosztja. Emlékezni meg nem fog, hogy épp miként néztek ki a támadók... és itt rinyál, hogy oda mért nem szereltek kamerát... Röviden ennyi a véleményem! Nem a politikából kell ki indulni... értünk van és nem ellenünk!!!!”
 • 3. Zsoltee0716 2009. augusztus 04. 09:51
  „"Nyolc köztéri kamera működik Szegeden. "
  ÖÖÖ izé a Kárászon van 5db! Abból 2-3 működik!

  Híd utca egy db, de az nem biztos hogy köztéri!

  Régebben elérhető volt a kárász utcai kamera képe is.
  De hol van a többi?
  Ezt igazán leírhatták volna!

  Ilyen szintűnek kellene lennie!
  http://www.utv.hu/kamera/arpad_hid_pesti_hidfo/robert_karoly_korut_buda_fele

  Országos szinten!
  http://internet.kozut.hu/utinform/Lapok/webkamerak.aspx”
 • 2. totya66 2009. augusztus 04. 09:23
  „Igen követelem hogy azonnal hozzák nyilvánosságra a kamerák helyét, most akartam indulni Szegedre néhány házat feltörni. A kamerák a szabad munkavégzésemben korlátoznak és jelentős anyagi kárt is okoznak ezért kártérítést követelek, a kamerák környékén lakók írják össze a mozdítható értékeiket és 10%-ot kérek. (Ez csak 1 ironikus írás nem kell komolyan venni)”
 • 1. Mathiasking 2009. augusztus 04. 08:50
  „"Külön kategóriába szokás sorolni a közlekedésrendészeti kamerákat, illetve a felvevőkészülékkel rendelkező rendőrségi gépjárműveket. Szegeden ezek közül egy sem teljesít szolgálatot."

  A fent idézett sorokat nem kell komolyan venni. Annyi bizonyos, hogy a megfigyeléseket manapság ugyan olyan intenzitással, hanem nagyobbal végzik, mint az átkosban. A megfigyelés és lehallgatás minden állam államtitokként kezeli. Legegyszerűbb a terror veszélyre és közbiztonságra fogva megfigyeléseket végezni. Az eredmény nem mutatja azt, hogy elégséges lenne a befektetett pénz és energia. Sajnos ebben a világban ez már nem fog változni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zivatarral jön a lehűlés

Szeged - Csak néhány fokon múlott, hogy nem dőlt meg tegnap a melegrekord. A hőségriadót azonban… Tovább olvasom