Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Szeged lovasa már készül a Vágtára

Szeged - A város lovasa, Tormási Gyula már gyakorol a május végi Nemzeti Vágtára, ahol – a jóval kevesebb versenyző ellenére – ugyanolyan erős mezőnyt vár, mint tavaly. Csongrád megyéből csak Szeged indul önállóan a nagyszabású lovasversenyen, a többi város közösen vagy egyáltalán nem nevezett.
Összesen 58 – azaz a tavalyinál közel 40-nel kevesebb – település nevezett tegnapig a második Nemzeti Vágtára, amelyet idén május 30. és június 1. között rendeznek meg a fővárosi Hősök terén. Bár a nevezési határidő április végén lejárt, még mindig érkeznek jelentkezések, így a mezőny egyelőre nem végleges – tudtuk meg a Nemzeti Vágta sajtóirodájától.

– Április végétől elkezdtünk készülni Arany Patakkal a Vágtára. Elfoglaltságainktól függően felváltva edzünk Dunakeszin és Dorozsmán. Az utóbbin a tavalyihoz hasonlóan kiépítettük a vágtás pálya mását – mondta el tegnap Tormási Gyula, Szeged lovának zsokéja. Bár idén kevesebben neveztek, mint tavaly, a profi versenyző szerint ugyanolyan kemény mezőny várható – a tavalyi fő riválisok ugyanis újra rajtvonalhoz állnak. Tormási úgy véli, a galopplóként futó hatéves angol telivérnek jobb, hogy nem egy nap tartják az összes futamot: így még jobb eredményre lehet képes, mint tavaly. Mint mondta, jól érzi magát ő és lova is, a 2008-as bukásnak sem testben, sem lélekben nem maradt nyoma.

Tormási Gyula tavaly Újszegeden is ízelítőt adott tudásából. Fotó: Segesvári Csaba
Tormási Gyula tavaly Újszegeden is ízelítőt adott tudásából.
Fotó: Segesvári Csaba

Nem indul viszont a versenyen a tavaly még nevező Hódmezővásárhely és Sándorfalva sem. Vásárhely tavaly Tűheggyel, az akkor 8 éves telivérrel indult a Nemzeti Vágtán. Molnárné Kecskeméti Rita, a Hódmezővásárhelyi Díjlovagló és Fogathajtó Egyesület alelnöke a gazdasági válsággal és a megszorításokkal indokolta, hogy nem neveztek.

Pónik is vágtáznak

Kishuszár Vágta címmel idén meghívásos póniversenyt is rendeznek a Hősök terén, ahol rajthoz áll két megyei kisló is. A baktói lovasklubtól Filuménát, a 6 éves sárga kancát indítják, zsokéja a 15 éves Tárkány Zsófia lesz. Tóth Zsanett pedig a vásárhelyi színeket képviseli Emilióval, a 8 éves herélt ménnel. Mindkét versenyző tapasztalt lovas, többszörös nyertes díjugratásban, díjlovaglásban. Felkészítésükben Csáki Mónika segédkezik.

– A mai nehéz helyzet minden területen spórolásra szólít fel, egy ilyen versenyen való részvétel pedig óriási költségekkel jár. A nevezési díjon felül többek között biztosítani kell a ló felkészítéséhez, ellátásához és szállításához szükséges pénzt is – mondta az alelnök.

– Tavaly egy cég finanszírozta a lovat és a lovasunkat is, a zsokéval jó barátságba is kerültünk. Idén azonban sajnos nem számíthattunk külső segítségre, a város költségvetésébe pedig nem fért bele a nevezés – magyarázta Kakas Béla, Sándorfalva polgármestere, miért maradnak ki az idei versenyből.

2008-ban Csongrád színeiben Theseus, Szentes képviseletében Baba versenyzett a Hősök terén, de idén egyik ló sem áll rajthoz. A legfőbb ok, ami miatt nem vesznek részt a megmérettetésen, hogy esélytelenek telivér vetélytársaikkal szemben. Idén Csongrád és Szentes közösen indít lovat a Vágtán, de az még nem dőlt el, melyik lesz a két város paripája. A kétmilliós nevezési díjat az önkormányzatok fele-fele arányban állják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ligeti szeméttakarítás a hosszú hétvége után

Szeged - Idén sokkal környezettudatosabban viselkedtek a majálisozók, mint az előző években –… Tovább olvasom