Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Szeged melletti Balaton

Olyan strandot könnyű találni, ami akkor népes, amikor süt a nap. Olyat azonban egyáltalán nem könnyű, ahol rossz időben is tömegelnek. Nekünk sikerült: a sándorfalvi riviéra még esőben sem néptelen. A víz átlátszó, langyos, még hattyúk is lebegnek a tavon – tisztára Balaton!
Végeláthatatlan messziségbe húzódik a több mint tízhektáros tó. Az innenső parton homokpad, lassan mélyülő, gyerekpancsolónak is kitűnő, átlátszó-sekély víz – a túlparton nádasok.

Sátorral, családdal a parton

– Szombat reggel érkeztünk, még jó volt az idő – mondja a szegedi Kékes-Szabó Lajosné a Sándorfalvi-tó partján, gyerekekkel, hozzátartozókkal teli sátor mellett, vasárnap reggel. Az ég szürke, az eső zizegve karikázik a tó vizén, ez azonban nem zavarja a kempingező családot. Tavaly fedezték föl a tavat a maguk számára. Csak azt fájlalják, nincs nyitva a büfé, és se zuhanyzó, se vécé. – Mindent magunknak kell hoznunk, ételt-italt, hűtőtáskákkal fölszerelkezve – mondja az asszony. – Milyen jó volt tavaly, nem kellett hozni semmit!
Nemcsak ő mondja ezt, hanem nagyon sokan. – Pár nap múlva lesz büfé, lesz minden – ígéri Ludányi Márton, a Strand 2000 Bt. vezetője. Onnantól majd belépti díjat is szednek; most még ingyen strandol itt, aki strandol. A tó túlpartján, ahol nádasok integetnek, húszméterenként kocsik állnak.

Árak és arányok

A strandbelépő várhatóan 300-350 forint körül lesz, a hivatalos nyitástól – mondta Ludányi Márton. Ekkor már vízibiciklik is várják a strandolni érkezőket, és lesz többek közt röplabdapálya is. Ennivalót, vizet sem kell Szegedről hozni. Összehasonlításképpen – ha már szegedi Balatonról beszélünk – az „igazi" Balatonnál ezer forintba is kerülhet egy strandbelépő (igaz, épeszű ember ilyet nem vált, mert tele van szabadstrandokkal körben az egész Balaton). A szegedi Ligetfürdőben reggel 8-tól délután 2-ig 1200 forintba kerül egy jegy, ez egész napra szól; de ha valaki délután 2-től akar strandolni este 7-ig, csak 900 forintot kell fizetnie. Vannak családi jegyek is, áruk a gyermekek számától függ, a két felnőtt, két gyermek strandolását lehetővé tevő jegy 2900 forintba kerül; délután 2-től 2200-ba.

Gyermekkoruk első hala


– Ez életük első horgászata. És máris mennyit fogtak! – int büszkén a keszegekkel teli haltartó felé Fődi István édesapa. Máté és István, a két gyerek öröme határtalan. Ha valaki életében először horgászik, többnyire nem fog semmit – ők pedig rögtön első alkalommal begyűjtöttek egy sütésre való keszeget. A következő horgászhelyen Pálinkás János. Szákjában két ezüstkárász és egy dévér. – Nem így szokott itt menni – mentegetőzik –, volt, amikor ötös, hatos pontyot is fogtam, már tudniillik: öt- és hatkilóst, olyan is volt, hogy ki sem tudtam szedni...

S milyen világ van itt, amikor szép az idő? Igazi strandhangulat, napernyők beleszúrva a fövenybe, gyerekek csöpögtetős iszapvárakat építenek. A víz huszonvalahány fokos. Dobos Lászlóné Ljudmilla asszony – Szegedre jött férjhez Szentpétervárról – férjével, lányával és kisunokájával látogatta meg minap a tavat. Szegedről jöttek. – Kocsival alapesetben húsz perc alatt kiérünk, most éppen fél óra kellett hozzá, nagy a forgalom – mondja.

„Lehet napozni, meg minden"

Csak dicsérni tudják a tavat. A sándorfalvi Klingné Vajda Helga gyermekeivel, Martinnal és Viktorral szintén csodálatosan érzi itt magát. De azért – hívja föl a figyelmet az édesanya – ki-ki eltakaríthatná maga után a szemetet, pillepalackjaikat, ha már ki tudták hozni az emberek, igazán hazavihetnék, miután kiürült. – Nem kifogás, hogy mások sem viszik haza. Ez kulturáltság kérdése – teszi hozzá.

– Tök jó, meg minden, lehet napozni, jó a víz – mondja Réthi Dóra. Barátnőjével, Eperjesi Renátával van a vízparton. – De szoktak jönni a haverok is, Katona Dani, Molnár Gergő, Bertha Pisti is. A sándorfalvi tizenévesekből álló csapat nélkül nem képzelhető el a tó. Akár esik, akár fúj. Ha meg süt a nap – végképp nem!


Horgászparadicsom

A Sándorfalvi-tavat a Szegedi Herman Ottó Horgászegyesület telepíti hallal. Schreiter Tibor ügyvezető alelnöktől tudjuk: tíz-tizenöt kilós pontyok, amurok, három-négy kilós süllők, csukák is úszkálnak a rendszeresen telepített vízben. A büfé nyitásától kezdve a tóparton is lehet napijegyet kapni, ez 2500 forint – ifjúsági horgászoknak a fele –, de az egyesület összes vizén igénybe lehet venni. A tavon az éjszakai horgászat is megengedett. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gallusz Niki: Minden erőmmel megpróbálok optimista lenni

Minden megtakarított pénzét a tánc– és énekóráira költötte, keményen megdolgozott a sikerért.… Tovább olvasom