Délmagyar logó

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 30°C Még több cikk.

Szeged szivárványos része

Vidéken rejtőzködnek a melegek, nem merik felvállalni másságukat a szegedi Kiss Anna szerint, aki a Colorful Circles’ World koordinátora. A szervezetnek már vendége volt Harvey Milk testvére, Stuart is.
Két éve működik Szegeden a Közösségi Élet Fejlesztése Közhasznú Alapítvány részeként a Colorful Circles’ World, a helyi LMBTQ (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer) embereket és heteroszexuális barátaikat összefogó és segítő közösségi szervezet, amely LMBT témájú programokkal, beszélgetésekkel próbálja felhívni a figyelmet az elfogadásra. Vendégük volt már Harvey Milk testvére, Stuart is.

Kiss Anna
Kiss Anna
A szervezet többek között tartott már LMBT történeti hónapot és AIDS-prevenciós foglalkozást is. Legutóbb középiskolai tanároknak szerveztek tréninget. Kiss Anna koordinátor mégsem elégedett. Elmondta, bár a város legtöbb intézményében befogadják a programjaikat, kis taglétszámmal működnek.

– Nem merik felvállalni magukat az emberek vidéken, sőt gyakran azt gondolják, ha csatlakoznak egy, a miénkhez hasonló csoporthoz, azzal a nyilvánosság veszélyének teszik ki magukat. Pedig mi anonim módon működünk, semmi sem kötelező – utalt arra, hogy önkéntesként háttérmunkálatokban is részt lehet venni. Programjaikra sem csak az LMBT közösség tagjait várják, bárkit szívesen látnak. De mit csinálnak a szegedi LMBT emberek, amikor nem a Colorful Circles’ Worlddel időz-
nek? Hetente két napon működik a belvárosban egy meleg szórakozóhely. Kiss Anna szerint ez a helyi közösség egyik fő találkozási pontja, a rendezvényeiken pedig az érdeklődőkkel együtt vesznek részt.

– Ennél rejtettebb közösségek is léteznek, az interneten alakult például olyan csoport, amelynek csak szegedi lányok a tagjai – beszélt arról a koordinátor, hogyan próbálják pótolni a nemrég megszűnt Boltív Csoportot, amely tényleges közösségként találkozókat, beszélgetéseket szervezett. Kiss Anna úgy véli, a vidéki LMBT-knek a Pride létezése is támogatást jelent, hiszen a fővárosban több ezer ember vonul fel évente egy olyan kérdés miatt, amely az ország minden pontján aktuális.

Pipás Pista, a férfiként élő nő
A  Szeged  környéki tanyavilág legendás, mitikus figurája, a férfiként élő bérgyilkosnő, Pipás Pista is LMBTQ volt. Fődi Viktóriaként született szegény családban. Erős testalkata és ereje miatt híres és hírhedt volt. A gazdák szívesen alkalmazták napszámosként. Nemváltásának motivációi csak részben ismertek, saját elmondása szerint a magasabb napszám reményében öltözött férfinak. Áldozatai egytől egyig erőszakos és iszákos férjek voltak. A bíróság halálra ítélte, de Horthy Miklós kormányzó kegyelemben részesítette, és a börtönben halt meg 1940-ben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Natura 2000 tervek

A BioAqua Pro Kft. a Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatósággal együttműködve Natura 2000 területek fenntartási terveinek készítését végzi. Tovább olvasom