Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Szeged tavai: szemetesládának nézik őket

Szeged - Tejet, vért, gumit, bikát és záport vizsgáltunk meg körutunkon. A szegedi tavak közül látogattunk el néhányhoz. A Záporkerti-tározó mellett találtuk a legnagyobb életet. Máshol mindössze egy döglött macskával kellett beérnünk.
Szeged térképén összesen tizenhárom nevén nevezett tavat találhat az ember. Bár méretre a Záporkerti-víztározó a legkisebb, a legnagyobb életet mégis ennek a víznek a környékén találtunk.

– A tó nagyon csúnya, de a levegő mégiscsak jobb itt, mint a panelek között – mondta Mária, aki a 14 hónapos Dáviddal heti rendszerességgel jár le a Zápor-tóhoz. A kisfiú különösen a vadkacsákért rajong. Több vadkacsa is tollászkodott a tisztának jóindulattal sem mondható tavacska közepén. De láttunk itt horgászokat is, no meg Tilos a horgászat! feliratú táblát.

– Még októberben leengedjük a vizét és iszaptalanítunk – jelentette ki Bodor Dezső, a Szegedi Vízmű Zrt. műszaki igazgatója. E munka idején a halak biztosan odavesznek, a kacsáknak pedig költözniük kell. A műszaki igazgató szerint szomorú, hogy az emberek szemetesládának nézik a tavat.

A Bika-tó baktói oldalán a vizet se látni. Azért kapta tőlünk a „legvadabb tó" címet, mert szinte egész felületén burjánzik a nádas, a Szeged felőli parton, az olajfoltos víz szélén egy döglött macskát találtunk.

– Látványnak fentről tényleg nem rossz – méltatta Baros Tamásné a Vértót. Az asszony hatodik emeleti erkélyéről a vízre látni. – Nyáron jó hallgatni a békák kuruttyolását. A lányom a Vértó befagyott jegén tanult meg korcsolyázni – hallgattuk a Rókusi körút melletti állóvíz előnyeit. Már-már itt osztottuk volna ki az „amely tó mentén a legjobb élni" címet, de ezt – a huszonhat éve ide költözött nő szerint – azért felelőtlenség lenne kijelenteni. – Régen voltak itt kacsák, de elmentek. Több pad kellene a partra, ahova néhány évtizede szobrok felállítását ígérték. A legrosszabbak azonban a kullancsok. Az egyik barátnőm Lyme-kórt kapott napozás közben, és a kutyánkat is megfertőzte az élősködő. Télen pedig azon a részen, ahol nem fagy be a Vértó, büdös csatornaszag terjeng – mondta az asszony a majd nyolchektáros tó sötétebb oldaláról.

Gumis és Tejes

Az egyik legszebb látványt a Búvár-tó nyújtja, talán az ide telepített hattyúpár miatt. A leggazdagabb élővilággal mégis a Sancer-tavaknak a harmadik körúton kívüli hányada büszkélkedhet: a terület már évek óta a Vadaspark szerves része. Szegeden létezik még Csemegi-, Városgazda-, Lencsés-, Mételepi-Fehér-, Keramit-, és Temető-tó is. Utóbbi kettőt például a Szegedi Herman Ottó Horgászegyesület hasznosítja. Ahogy az általunk legviccesebb nevűnek tartott Gumis-, és Tejes-tavakat is. Schreiter Tibor, az egyesület ügyvezető alelnöke elmondta: a Keramit helyén az egykori Keramit téglagyár állt, a Temető-tó – vagy, ahogy a horgászok nevezik, a Rab-tó – partján pedig a rabtemető található. A Tejes sem azért tejes, mert több hím hal lenne benne: az egykor kibányászott agyagot hordták ennek a tónak a medrébe, ami miután feltöltődött vízzel, opálos-tejes színűvé vált. A Gumisba pedig elhasznált autóbuszgumikat szállítottak egykoron, de most a horgászok mind közül ezt a tavat kedvelik a leginkább.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iván, a mini szarvas

Aki a verőfényes őszi napsütésben a Szegedi Vadasparkba látogat, ne lepődjön meg, ha séta közben… Tovább olvasom