Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Szeged testvérvárosa lesz a tizenhétmilliós Sanghaj

Szeged - Sanghaj a második kínai testvérvárosa lesz Szegednek, a partnervárosok között pedig a huszadik a sorban. Az előkészületek már egy éve tartanak. A csaknem két Magyarországnyi népességet számláló távol-keleti várossal való kapcsolatfelvételtől sokat remél Szeged.
Aki manapság ott van Londonban, Párizsban vagy Brüsszelben, annak Sanghajban is jelen kell lennie. Nyugat-Európában minden jelentős vállalat arra törekszik, hogy kínai kapcsolatokra tegyen szert – indokolta Ujhelyi István, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium (ÖTM) államtitkára, miért munkálkodik immáron egy éve azon, hogy Szegednek a délkelet-kínai Sanghaj lehessen a testvérvárosa.

Az államtitkár, az együttműködés létrehozásának ötletgazdája hozzátette: méreteiben nem lehet összehasonlítani se Szegedet a New Yorkhoz hasonlító Sanghajjal, se az ottani vállalatokat a mieinkkel, mégis nagyon sokat remél a születő kapcsolatoktól. Véleménye szerint ezek a kínai óriási cégek megkerülhetetlenek, s mivel hatalmas súlyt fektetnek a kutatásfejlesztésre, partnerre találhatnak a Szegedi Tudományegyetemben, főleg az itteni biotechnológiai fejlesztésekben.

Míg nálunk a Tisza és a Maros, addig Sanghajban a Jangce és a Huangpu folyik egymásba.
Fotó: DM/DV

Felhívtuk telefonon Hajba Tamást, Magyarország sanghaji főkonzulját, és megkérdeztük, meglátása szerint milyen új tartalommal lehet megtölteni egy ilyen, korábban szinte csak kulturális együttműködésre szorítkozó testvérvárosi kapcsolatot.

A főkonzul azt érzékeltette, hogy Sanghaj Kína pénzügyi és gazdasági fővárosa, olyan hatalmas befektetőkkel, akik szintén szeretnének az európai piacra eljutni. Kifejezetten keresik például a lehetőségeket, hogy egyetemekkel kapcsolatba kerülhessenek, és a kínai diákok Magyarországon tanulhassanak. Az ottani cégeket ráadásul a kormány is támogatja abban, hogy külföldön befektessenek.

Nagyságrendek. Sugárút Szegeden és Sanghajban.
Fotó: Miskolczi Róbert / DM/DV

A Szilánk cégcsoporttól tavaly többen részt vettek Sanghajban a China Glass nevű üvegipari szakvásáron, köszönhetően annak, hogy kínai alap- és segédanyagot vásárolnak a hatalmas országban, valamint eddig már több száz millió forint értékű közös fejlesztést valósítottak meg gépgyártó cégekkel – mondta el Varga Gusztáv elnök-tulajdonos. Sanghajban további együttműködésekről is tárgyaltak tavaly, ezért örül a testvérvárosi kapcsolat létrejöttének.

Hétfőn kezdődik Budapesten az ÖTM szervezésében egy kínai és magyar önkormányzati partnerségi konferencia, amelynek keretében szerdán nyolctagú sanghaji delegáció érkezik Szegedre. Ez a látogatás a testvérvárosi szerződés aláírásának előkészületeként az első hivatalos kapcsolatfelvételnek számít.

Számok nyelvén

Szeged huszonötször elférne a Kína legnagyobb városának számító Sanghajban, hiszen míg előbbi területe 280,84 négyzetkilométer, utóbbi 7037 négyzetkilométeren terül el. Kell is a hely, hiszen a Föld hatodik legnépesebb metropoliszában 18 millió 670 ezren élnek – 113-szor annyian, mint itt, a Tisza-parton. Szeged 164 ezer fős lakossága valószínűleg a kínai város egy kisebb kerületében megférne.

Egy híján húsz

Szegednek jelenleg 19 testvérvárosa van. A legkorábbi ilyen kapcsolat 1939-ben az ukrajnai Rahóval köttetett, ezt követte 1966-ban Szabadka, majd 1971-ben a finn Turku. Mellettük az angliai Cambridge, a németországi Darmstadt, az izraeli Jeruzsálem, a montenegrói Kotor, a ciprusi Larnaka, a belgiumi Liege, a lengyelországi Lódz, a romániai Marosvásárhely és Temesvár, a franciaországi Nizza, az ukrajnai Odessza, az olaszországi Parma, a horvátországi Póla, a hollandiai Rotterdam, az egyesült államokbeli Toledo és a kínai Weinan is testvérváros.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. keksz 2008. február 26. 13:49
  „Nekem biztos nem a testvéreim, nekem vannak testvéreim és ne a Botka- Ujhelyi aki nyilván Kinába akar utazgatni a mi pénzünkon mondja már meg ki a testvérünk. Az én testvéreim megvannak, és azok a magyarok. Meg nem is tudjuk kinek lesz ez jó, hogy össze-vissza testvérkednek.”
 • 20. Lugas6 2008. február 18. 22:05
  „Úgy dukálna, hogy ha a gazdag tesótól elfogadjuk - elvárjuk az alamizsnát - a szegénytől se sajnáljuk a magunkét, ha kér tőlünk.
  Ez becsület dolga.”
 • 19. El Nyomottka 2008. február 18. 10:27
  „12: "Vodka és újhülye minden héten megy gazdasági kapcsolódásra a pénzünkön :)"

  Nekem is ez volt az első gondolatom! Hehe :-))

  Torgyán is addig ápolgatta a Chilei cseresznye-importőrökkel a kapcsolatot, míg csődbe nem ment a magyar mezőgazdaság... :-/”
 • 18. Lugas6 2008. február 17. 23:24
  „Azért Rahót nagyon elfelejtettük”
 • 17. ltammy 2008. február 16. 21:56
  „11. NTK Elfelejtetted megemlíteni,hogy ezt a kérdést Sanghajban tették fel ,majd az elmaradott térségekkel való szolidaritás jegyében felvették Szegeddel a kapcsolatot.”
 • 16. Ful 2008. február 16. 20:16
  „Mi bajotok van?!
  Szeged egy mediterán város. Napfény, pálmafák, stb.
  Minnimum Sanghaj jár nekünk.
  Na és a vezetőinknek...”
 • 15. Gábor 2008. február 16. 19:50
  „Maci, nézd meg az esti mesét, aztán aludj, és álmodj szépeket, talán akkor megnyugszik a háborodott lelked, hogy aztán holnap reggel újult erővel kezdhesd megint.”
 • 14. maci52 2008. február 16. 19:44
  „Még szerencse hogy nem a Hold,mert oda eztán még 10 milliárd hitel kellene,hogy vodka és úlhülye és a 40 rabló elutazzon.”
 • 13. traveler 2008. február 16. 19:19
  „Skacok, csak a tudatlanság szól belőletek semmi más. Ha nem hiszed el nem ártana Kínába utazni, ha pedig nincs rá pénzed inkább ne szólj semmit se!!!”
 • 12. barkzso 2008. február 16. 17:50
  „Hehe, sok a közös: pl.: reformkomcsik garmadával. Majd ingyenes továbbképzést szerveznek egymás földjén :)
  Vodka és újhülye minden héten megy gazdasági kapcsolódásra a pénzünkön :)”
 • 11. NTK 2008. február 16. 17:48
  „"Szeged testvérvárosa lesz a tizenhétmilliós Sanghaj"

  Azt ugyan minek?”
 • 10. VIVAcsávó 2008. február 16. 17:26
  „Nincs még elég kinai? Neaggódjatok majd lessz! Különben is, mit tudunk Mi Velük üzletelni? Ők ugyanúgy hozzák a rengeteg használhatatlan szarjukat mint eddig, ha testvér, ha nem. Én kötelezővé tenném annak aki ezt az egésszet nyélbe üti, hogy csak kinai cuccot vásárólhat. Hapedig nem ezt teszi, monnyon le!”
 • 9. Jozsi 2008. február 16. 17:10
  „1939-ben a kárpátaljai Rahó bajosan tartozott Ukrajnához, legfeljebb Csehszlovákiához, bár az a testvérvárosi kapcsolat valószínű már Kárpátalja annexiója idejéből való. Történelmi atlaszt lehetne a szabadkai úton forgatni...”
 • 8. Cc 2008. február 16. 16:58
  „De miért nem Ulan bator, a szerencsés jelöt testvérvárosnak, mehetnének Botkáék tevegelni. megy a hülyéneknézés ezerrel.”
 • 7. waterbear 2008. február 16. 16:28
  „Export lehetőség, nem?
  Hiszen van nekünk olyanunk, ami "kicsi, sárga, savanyú de a mienk, a magyar narancs" vagy rosszul emlékszem?

  Esetleg lehetne Irakból is valami városfélét kinézni, oda meg elküldeni az ellenzéket delegációként... Hajjaj, még a végén komolyan is veszik...”
 • 6. Konrad 2008. február 16. 14:50
  „Nulla gyakolati haszon, rengeteg pénzkidobás, ingyen üdülés a politikusoknak és egy diktatúra nyiltszíni támogatása. Számomra ez jön le az egészből.”
 • 5. Exluzer 2008. február 16. 12:43
  „A fönti képen a távolban látszik a tápai komp, a Sárga kicsit zsúfolt, de vajon hová lett a homokos part. A telefontorony meg nem Makkosházán van ? Nem photoshop ez? Na mindegy. Mondjuk ,Nekem inkább csongrádi kőrös torok jut eszembe a képről, nem Sanghaj.
  Az alsó képen meg kiderül, hogy nincs villamos Sanghajban. De gáz!
  Biztos kell nekünk ez a testvér város izé.”
 • 4. southwind 2008. február 16. 10:36
  „ezek a sanghajiak mar alig vartak, hogy szivrepesve felviragoztathassak a varosunkat.... majd most dol a le :) jaj istenem , ezek tenyleg nagyon hulyenek neznek bennunket.. Mellesleg par eve felvetodott, hogy valletta is legyen testvervaros, akkor azt mondta az onkormi, ilyesmire nincs penz :)) ugy latszik a saghaj kifizeti az osszes lovet, sot mar alig vartak figyezethessenek.. Emberek lesz itt kanaan”
 • 3. bocko71 2008. február 16. 09:54
  „Jönnek a gyarmatositok!?”
 • 2. maci52 2008. február 16. 07:59
  „Hű, de jól járnak egyesek, botka,újhülye meg a többi rabló nem győznek utazgatni a mi pénzünkön,kígyót-békát üzletelni,mint annak idején Torgyán papa,cseresznyét.”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajnai Gordon kivizsgáltatja a fertőtlenítést

Szeged - Már a parlamentben is téma a Csongrád megyei árvízi fertőtlenítés körüli botrány. Vincze László képviselő azt kérte, a kormány fizesse ki a számlát a bajba jutott önkormányzatok helyett. Tovább olvasom