Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Szeged új ipara a vendéglátás

Szeged - Egy-egy nyári hét végén a most üzemelő, mintegy 16 panzió és fogadó is kevés Szegeden a vendégek számához képest. Holott az utolsó pár évben több „miniszálló" is épült. A beruházók szerint a szolgáltatás, vendéglátás válhat a város új iparágává.
Egy-egy nyári hét végén a most üzemelő, mintegy 16 panzió és fogadó is kevés Szegeden a vendégek számához képest. Holott az utolsó pár évben több „miniszálló" is épült. A beruházók szerint a szolgáltatás, vendéglátás válhat a város új iparágává. Szeged első panziói, magánszállásai az 1980-as években nyíltak meg.

„Igen ám, de télen is meg kell élni valamiből" – szinte egyhangúan ezt válaszolják a szegedi panziótulajdonosok arra a felvetésre, hogy irigylésre méltó a helyzetük, nyaranta ugyanis Szegeden alig találni üres szobát. Megtudtuk, felkopna az álluk télen, ha nem dolgoznák meg a piacot: van, aki a multikkal áll kapcsolatban, hogy nála szálljanak meg a céges vendégek, más a konferenciákat, szakmai összejöveteleket, érettségi találkozókat lovagolja meg.

Fogadó, panzió, vendégház

Ha nemcsak a panziókat, hanem a vendégházakat és a fogadókat is számoljuk, akkor Szegeden 16 panziószerű szálláshelyet találunk. Hogy mi a különbség köztük? A fogadót utak mellé építik, és a földszintjén mindig található étterem is. Ez a panziónál nem előírás. A fogadóban és a panzióban minden szobához tartozik fürdőszoba. A vendégházban ez többnyire közös. Szegeden a vendégházakban 4500-7500 forintot kérnek el egy éjszakára egy szobáért. Az olcsóbb panziókban a kétágyas szoba ára 8500-9500 forint. A nívósakban ez 10-14 ezer forintba kerül, annyiba, mint egy közepes szállodáé. 
Szegeden a panziós szakma mai képviselői közül sokan a szocializmusbeli fizetővendéglátásban kezdték, mások a 90-es évek elején vágtak bele az iparba. Szinte mindenki túlélte, látványos csődökről, kudarcokról még a délszláv háború idején sem lehetett hallani. A közelmúlt egyik elsőnek számító panzióját a városban Lőrincz Imréné nyitotta 1987-ben, egy Zákány utcai ház földszintjén. (Az elsőbbségért különben többen is versengenek, mivel a szocializmusban a panzió műfaj mást jelentett, mint most.) „Minden szobához fürdőszoba is tartozott" – emlékszik vissza a kezdetekre a három éve elhunyt asszony fia, Lőrincz Imre, hiszen az akkoriban nagy dolognak számított. A Zákány utcai magánszállás még ma is fogad vendégeket, miközben kinőtt belőle a Szivárvány panzió, valamint a Korona Szálló is. Lőrincz Imre elmondta, ma elsősorban az üzleti turizmusra, és az üdülési csekkeknek köszönhetően a belföldi vendégekre bazíroz.

A régi panziók közé tartozik a Família is, amelyet 1992-ben nyitottak meg. De – tette hozzá a tulajdonos, Kun Sándor –, szülei már 1981 óta fogadtak vendégeket. Éjjel-nappali állandó „szolgálatot" jelent ez a munka – magyarázta –, hiszen első a vendég. Míg szülei még ugyanott laktak, ahol a kis panzió működött, és arra sem volt idejük, hogy egy kávét nyugodtan megigyanak, ők már a feleségével alkalmazottakat is foglalkoztatnak. Nagy a verseny, az árakkal pedig nem lehet elszaladni, tudtuk meg a tulajdonostól, aki szerint Szegeden ma már meg lehet élni a panziós szakmából.

Holdfény, Bástya, Hubertus

Szentesen a következő panziókban várják a vendégeket: Aranykalász, Éjjeli bagoly, Holdfény, Bástya, Páterház. Ezek mellett a strand vendégházaiban száz férőhely érhető el a turisták számára. Csongrádon három panzió működik, ezek a Horgászüdülő, a Hubertus és a Szőlőhegyi nevet viselik. Hódmezővásárhelyen csak egy ilyen típusú szálláshely működik. A Szántó Kovács János utcán álló Kenguru panzió két- és négyágyas szobákkal, illetve apartmanokkal várja vendégeit. Makón összesen hat panzió van – érdekes, hogy egy kivételével mind a 43-as főútvonal mellett található. A legújabb közülük a májusban, az Autós csárda részeként nyílt meg. Tulajdonosa, Szabó Sándor elmondta: úgy látja, volt igény erre a szállóra, sőt mivel a 43-as forgalma megnőtt, akár több is megélhetne még. A panziók sikerében nyilván szerepe van annak Makón, hogy a Korona továbbra sem működik hotelként, ugyanakkor Szabó megjegyezte: ha Makó valóban fürdővárossá szeretne válni, szüksége lesz igazi szállodára is. 
A régiek közül a Palma tulajdonosa, Papp Andrásné szerint egy négytagú családot képes eltartani a panzió, náluk alkalmazottra nem futja. Annak ellenére, hogy férjével még ma is felkelnek az éjszaka közepén, amikor vendég érkezik, és nincs megállás a munkában, azt vallja, ha még egyszer kezdené, akkor is belevágna a családi vállalkozásba, amelyet most már a két gyerek visz tovább. Több mint tíz alkalmazottal dolgozik viszont a 2005-ben megnyitott (1998 óta magánszállásként működő) Illés panzió, de csak azért, mert étterem is tartozik hozzá. Illés Németh István tulajdonos kijelentette: az autópálya 2005-ös átadása sokat lendített a vendéglátás helyzetén, szerinte azóta feljövő iparág a szállásadás. Hozzátette azonban: a holtszezonban az éttermet „tuningolja", akkor az tartja el a vállalkozást.

Szeged exkluzív panziója Kata névre hallgat: 2004-ben nyitotta meg a belvárosban Gyulai Lászlóné a férjével. Honlapjuk szerint személylift mellett az autókat is ilyen szerkezet emeli fel és süllyeszti, de van finn- és infraszaunájuk, pezsgőfürdőjük, szoláriumuk is. Arra a kérdésre, megérte-e ekkora beruházásba fogni, azt a választ kaptuk: nem vágtak volna bele, ha nem érné meg. Hamarosan testvére lesz Katának. Úgy tudjuk, Szeged egy ismert vendéglátósa patinás épület felújítását tervezi Szeged szívében, amiben szintén nívós panziót szeretne nyitni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatástalan maradt a szegedi koldusrendelet

Szeged - Szegeden láthatóan nem érte el a célját az úgynevezett koldusrendelet. Reggelenként a… Tovább olvasom