Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Szeged ünnepel

"Mert tény: joggal feszülhet bennünk kritika, amikor ezredszer zökken alattunk a kátyúból menekülő autó, törhet ki szánkon a káromkodás, ha a frissen meszelt falon meglátjuk a hajnalra kinyílt, csúf graffitivirágot – Szeged mégiscsak ezerszer szebb lett mára, mint valaha volt."
És a rókusi árkok partján kuruttyoló békákra emlékeztek-e, szegediek? Az út mentén düledező, pincelakások fölött vakolatukat vesztő, átvizesedett házakra, az alsóvárosi, móravárosi sártengerre, a vandálok pusztította, elhanyagolt temetőkre, amelyek kidőlt kerítése mellett szeméthalmokon bukdácsolt a szél. No és a külvárosi utcácskák lakóinak morcos arca felvillan-e az emlékeitek között? A keserűség: ugyan már, majd éppen itt lesz csatorna, meg rajta frissen aszfaltozott út, amikor még a sarkon ott ágaskodik a nyomós kút?

Mert bizony ilyen sebek csúfították Szegedet, efféle bánatok miatt szomorkodtunk mi, Tisza-parti polgárok, nem is régen. Hogy aztán megtanuljunk olyan szép szavakat, mint lakópark, ISPA-program, meg belváros rekonstrukciója. Majd kerekre nyíljon a szemünk, de még káprázzon is a gyönyörűségtől, mert a szebbnél is szépségesebbre sikeredett a Kárász utca, a Klauzál tér, a Tisza Lajos körút. A Szent István téren gyűrt zsírpapír és szétdobált borosflakonok helyett gondozott park fogad, ékszerként csillan meg a fürdő épülete az Anna-kútnál, a szürkeséget meg gyönyörű pasztellszínű festékkel űzik el mind több felújított panelről a mesterek.

Mi, szögedi polgárok meg itt állhatunk a város kellős közepén, büszkén feszíthetünk a fesztiválos hangulatban, messziről jött emberek dicséretét zsebeljük be, s naná, hogy bólogatunk, ha mondják: gyönyörű szép városban laknak, hölgyeim, uraim, becsüljék meg. Természetesen megígérjük, mert ilyen jó tanáccsal mást nem is tehet az, aki szereti városát. Közben átérezzünk: miközben ápoljuk hagyományainkat, évről évre olyan új színeket kell kikevernünk, amitől még szebb lesz otthonunk, amit Szegednek szólítunk.

És megnyugtatjuk lelkünk panaszkodósabb felét. Mert tény: joggal feszülhet bennünk kritika, amikor ezredszer zökken alattunk a kátyúból menekülő autó, törhet ki szánkon a káromkodás, ha a frissen meszelt falon meglátjuk a hajnalra kinyílt, csúf graffitivirágot – Szeged mégiscsak ezerszer szebb lett mára, mint valaha volt. Ezért is érdemel ezen a hétvégén nevetős, jókedvvel cicomázott, szegedi napi ünnepet. És persze azért, mert polgárai egész éves munkájukkal, befizetett adójukkal kiérdemelték: a város napjához szervezett vigadalom róluk szóljon.
Nosza, válogassunk hát az ezernyi program között, s amikor városunk egészségre koccintjuk poharunkat, ne féljünk a tervezgetéstől. Igen, merjünk még szebb jövőt álmodni városunknak. Mert ezt tették háborúkat, hódítókat, árvizet túlélő szorgos őseink is, akiknek emlékét tisztelettel őrizzük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Európai információs iroda nyílt

Az Európai Unióval kapcsolatos információk terjesztésével, rendezvények szervezésével foglalkozik a… Tovább olvasom