Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Szeged vagy Félegyháza a központ

Most szervezik az Országos Mentőszolgálat regionális légimentő-bázisainak rendszerét – lehet, hogy a dél-alföldi nem Szegeden lesz. Információnk szerint több érv szól amellett, hogy ezt Kiskunfélegyházán hozzák létre, de legalább ugyanilyen erősen lehet érvelni Szeged mellett is.
Helikopter az új klinika mellett. 2004 augusztusában megszűnt a mentés. Fotó: DM/DV
Az országban 6-7 regionális légimentő-bázist alakítanak ki. Mindegyik 80 kilométeres sugarú körben látja el a légi mentés feladatait. A Dél-Alföldön még nem dőlt el, hol lesz az állami bázis.

Információnk szerint több érv szól amellett, hogy ezt Kiskunfélegyházán hozzák létre, de legalább ugyanilyen erősen lehet érvelni Szeged mellett is. Könnyű belátni, hogy az egészségügyi szakmai érvek a szegedi bázist támogatják: a legsúlyosabb-legbonyolultabb eseteket – amelyekhez a leggyakrabban veszik igénybe a légi mentést is – az egész régióból a szegedi, elsősorban az egyetemi intézményekbe szállítják. Dr. Simon Mariannától, a dél-alföldi régió vezető mentőorvosától is kértünk érveket.

Másfél éve másodlagos

Szegeden korábban egy alapítvány segítségével oldották meg a légi mentést, ám ez – mint korábban megírtuk – 2004 augusztusában megszűnt. Az OEP mindig csak negyedévekre, maximum fél évre szerződött az alapítvánnyal, a fönti időpontban pedig nem újította meg a szerződést. Azóta nem, vagy csak úgynevezett szekunder légi mentés valósulhatott meg a régióban, hiszen a helikoptereknek távoli városokból kellett volna indulniuk.

– Mindkét elképzelésnek van érvrendszere, mellettük és ellenük szólók. A létesítendő légibázisnak nagyjából azonos földrajzi távolságra kellene lennie a régió bármely pontjától, ez biztosítaná az esélyegyenlőséget.

Mivel a szegedi egyetem a Dél-Alföld speciális sürgősségi központja, nagy valószínűséggel ide szállítják a légi mentők a betegeket. Ha Kiskunfélegyházán lesz a bázis, a gépnek oda kell visszarepülnie, ami megdrágítja a légi mentést – mondta a vezető mentőorvos.

Az új klinika mellett tervezett leszállóhely ügye, amelyről nemrégiben lapunkban is beszámoltunk, független az állami légimentő-bázisok ügyétől. A sürgősségi betegellátó osztályok minimum feltétele ugyanis a heliport, az ideiglenes leszállóhely létesítése.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lehet-e a bolognai rendszerbe átbukni?

A most első éves egyetemi hallgató nagyon nehéz helyzetbe kerül, ha tanulmányai folytatására egy… Tovább olvasom