Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 11°C Még több cikk.

Szeged virágos nyári ruhát kapott

A virágos város lényege, hogy a kertészek rendszeresen gondozzák, amit kiültettek. Szeged köztéri növényei sem véletlenül mutatósak.
A húszfős önkormányzati kertészbrigád csak virágból négyezer négyzetméternyit gondoz Szegeden. A város „felvirágoztatásáért" felelős környezetgazdálkodási kht. a kandeláberekre ezerkétszáz muskátlit vásárolt, az ágyásokba és virágtartókba százezer tő egynyári palántát ültetett és gondoz idén – huszonkétmillió forintból.

– Kikísérleteztük, hogy az extrém időjárást és a városi igénybevételt Szegeden a büdöske, időben kiültetve a pistike, a begónia és a kisvirágú petúnia bírja az egynyári virágos növények közül – mutatja a főnövényfelelős, Kovács János igazgatóhelyettes a város legnagyobb közkertjében, a Széchenyi téren. Ezek kerülnek nyárra az ágyásokba, virágtartókba és az út menti szigetekbe. Kandeláberen a rózsaszín muskátli a legéletrevalóbb, a városháza sárga épületét a színösszhang miatt díszíti a futómuskátlik közül a piros színű. A „jó" köztéri növény nemcsak a városi viszontagságokat bírja, ráadásul hosszan virágzik, levele mutatós, termetével és színével illeszkedik a fűvel keretezett ágyásokba.

A város főterén szegedi nevelésű holland fajtákból építkeznek: a pálmás dombos virágágyás közepére például begóniafélék kerültek, a magasabb fényes levelűtől az alacsony termetű fehér és piros virágúig, kifelé kék bojtocska, a szegélye sárga büdöske. A sétányhoz közelebb levelükkel díszítő növényeket ültettek körbe, középre harsány zöld hajnalkát, köré fehér fenéciót, végül bordó papagájvirágot. Átellenben, a Tisza Lajos-szobornál Kovács János a kivételre, magyar fajtára hívja fel a figyelmet: a kakastaréj ágaskodó bordó virágjával egyetlen holland fajta vetekedhet látványban és tartósságban. Háromféle díszíti belőle Szegedet: ennél a szobornál a bikavér fantázianevű bordó virággal, bordó levéllel, távolabb a szavária bordó virágja zöld levéllel, és a tokaj fajtájú narancssárga kakastaréja zöld levéllel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegeden még papírból dolgoznak a képviselők

Szegeden még papírból dolgoznak a képviselők, de már folynak az előkészületek a közgyűlési munka… Tovább olvasom