Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Szegedé a legtöbb hivatal a régióban

A megyei közhivatalok jelentős része túljutott a régiós átszervezésen. A Dél-Alföld megyeszékhelyei közül egyértelműen Szeged járt a legjobban, hat hivatalával. Ha a Tisza-partit más hazai nagyvárosokhoz hasonlítjuk, csak a hivatali sor összetételben találunk különbséget.
A regionális hatókörű tíz legfontosabb hivatal közül hat Szegeden maradt. De a két éve indult, idén záruló átszervezés veszteséggel is járt.
A közhivatalok tavalyi regionális átszervezését a bevándorlási hivatal és a munkaügyi felügyelőség már hátradőlve figyelhette. Náluk egy évvel korábban összevonták a régiós igazgatóságokat, a múlt évben ez már nem befolyásolta a létszámot és a költségvetést. A bevándorlási hivatal dél-alföldi régiós központja Szeged lett, a munkaügyi felügyelőségé Kecskemétre került.

A hivatalok régiósításának második hulláma nagyobb indulatokat kavart tavaly nyártól. A szegedi hatóságok közül a legnagyobb vérveszteséget a tisztiorvosi szolgálat szenvedte el. A régiós központot Békéscsaba „kapta meg", ezért a Csongrád megyei 262 alkalmazott közül előbb 20, majd még 72 szakembert küldtek el. E régiós hivatal költségvetése a negyedével csökkent. Szeged néhány regionális feladatot tarthatott meg: a járványügyi, a sugár-egészségügyi, a laboratóriumi és a gazdasági teendőket.

Békéscsaba és Kecskemét hátrányban

A közhivatalok régiós székhelyéért küzdelmet vívott Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megye. A pálma a mi megyeszékhelyünké. Hiszen a – táblázatunkban is – bemutatott közhivatalok közül Kecskemét és Békéscsaba kettőt-kettőt szerzett meg, Szeged viszont hat régiós központtal vezeti a mezőnyt.

Megyénkből elkerült a munkaügyi központ, a régiós centrum Békéscsaba lett. Tavaly nyáron elküldött 17 szakembert küldtek el a megyei központból, de az átalakítás még folyamatban van.

Szeged vesztesége még az államkincstár is, amelyet Kecskemét „nyert". A régiósítás náluk annyira friss, hogy még a Pénzügyminisztérium sem tudta, hány munkatársukat küldik el Szegedről, és milyen feladatokat tarthat meg a Széchenyi téri kirendeltség.

A Tisza-parton maradt tehát – a már említett bevándorlási hivatalon kívül – az APEH, a KSH, a közigazgatási hivatal, a nyugdíjbiztosító és a regionális fejlesztési tanács is.

Szegedet a hazai nagyvárosokkal összehasonlítva megyeszékhelyünk nincs fölényben. A bemutatott hivatalokból egyedül Miskolcnak jutott kevesebb, eggyel. Debrecen, Győr és Pécs hasonlóan jól lobbizott. E városok csak a hivatalok elosztásában különböznek egymástól. Tarka tehát a régiós térkép, és ezt idén nyáron tovább színesítheti az egészségbiztosító, amikor annak átszervezésére is sor kerül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szenzációs lelet a pincében

Szenzációs leletre bukkantak a szegedi Móra Ferenc Múzeum régészei. A volt Juhász Gyula művelődési… Tovább olvasom