Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Szegeden a Reök-leszármazottak

Az építtető Reök Iván két unokája, Judit és Attila érkezett Szegedre tegnap, hogy megcsodálja a felújított Tisza Lajos körúti szecessziós palotát. A házat üzemeltető Szegedi Szabadtéri Játékok Kht. sajtótájékoztatón számolt be a REgionális Összművészeti Központ tervezett programjáról.
Az építtető Reök Iván két unokája, Judit és Attila érkezett Szegedre tegnap, hogy megcsodálja a felújított Tisza Lajos körúti szecessziós palotát. A házat üzemeltető Szegedi Szabadtéri Játékok Kht. sajtótájékoztatón számolt be a jövőben REgionális Összművészeti Központként (REÖK) működő épületet tervezett programjáról.

A most 94 éves Reök Attila nyolcéves koráig lakott a családjáról elnevezett szecessziós palotában. Meghatározó gyerekkori élménye volt, amikor egyik nagynénje első világháborúban elesett férjének holttestét a befolyásos nagyapa hazahozatta, és a családi kriptába temettette el – mondta tegnap a százéves épületet üzemeltető Szegedi Szabadtéri Játékok Kht. sajtótájékoztatójának díszvendégeként. Nála jóval fiatalabb testvérével, a nyugdíjaskorú Judittal – a fül-orr-gégész professzor Ribári Ottó feleségével – együtt tegnap el is látogattak a családi kriptához. Reök Attila a könnyekig meghatódott, hogy megérhette a palota újjászületését.

A család történetébe Reök Judit avatott be. Elmondta, a nagyapának, a palotát családjának 1907-ben megépítő Reök Iván vízépítő mérnöknek, országgyűlési képviselőnek hét gyermeke született, négy fiú és három lány. Az egyik fiú, István azonban fiatalon meghalt: egy férj szerelemféltésből lelőtte az utcán. Az építkezés idejére így már csak hatan maradtak a testvérek, akik közül a családfővel együtt öten költöztek a szecesszió remekművébe: két fiú egy-egy „garzont" kapott, a három lánynak és azok családjának pedig a nagy alapterületű otthonok jutottak.

A tegnap Szegeden járt leszármazottak az építtető Reök Iván Etele nevű fiának gyermekei, Judit annak második házasságából származik. Ő sosem lakott a Magyar Ede, a magyar Gaudiként emlegetett építész tervezte palotában, mivel Budapesten élt, viszont a sors iróniájának köszönhetően nyolc éven keresztül a szomszédos Kölcsey utcai ház volt az otthona. Férje, Ribári Ottó professzor ugyanis 1977 és 1985 között a szegedi fül-orr-gége klinika igazgatója volt.

Attila nagy utat járt be: a Szegeden született Reök-unoka fiatalon kollégiumba került Kőszegre, katonai pályára szánta a család. A második világháborúban katonatisztként szolgált, ami csaknem az életébe került: alatta robbant fel egy harckocsi, és elveszítette a karját. A háború után bérelszámolóként dolgozott, és édesapjukkal, valamint Judit húgával egy házban élt Budapesten. Attila 45 éves volt, két gyermek édesapja, amikor a felesége otthagyta, és a kicsiket magával vitte. Ekkor 1956-ot írtak. A hadirokkant Reök Attila elhatározta, új életet kezd – meg sem állt Torontóig. Ott megnősült, és egy fia is született, 1990-ben pedig, csaknem kilencvenévesen hazatelepült.

A REÖK programja

Bátyai Edina, a Szegedi Szabadtéri Játékok és Fesztivál Szervező Kht. ügyvezető igazgatója és Herczeg Tamás, a jövőben a REÖK igazgatója tegnap sajtótájékoztatón ismertette a művészetek palotájának tervezett programját. Ezen részt vett Solymos László alpolgármester is, aki kifejtette: reméli, az ország meghatározó intézménye lesz a művészeti központ. Bemutatták azt a dokumentumfilmet, amely két éve – amikor még csak tervezték a felújítást és funkcióváltást – készült a palotáról, Herczeg Tamás kalauzolásával, aki 25 évig lakott ebben a házban. A sajtótájékoztatón bemutatták a kht. munkáját segítő kuratórium titkárát, Tandi Lajost és a művészeti tanácsadót, Nátyi Róbertet.

Az első, augusztus 17-én nyíló kiállításon a világhírű spanyol festő, Francisco Goya metszetsorozata és festményei, valamint szegedi kortárs képzőművészek alkotásai tekinthetők meg. Goya mellett William Blake és Kondor Béla néhány alkotását is megtekinthetik az érdeklődők. Az állandó programokat, az irodalmi és operaszalonokat olyan kulturális menedzserek neve fémjelzi, mint Podmaniczky Szilárd, Balogh József, Harsányi Attila, Pál Tamás, Kesselyák Gergely és Tajti Gabriella. A KÉSZ Kft. elsőként csatlakozott a támogatókhoz.

Olvasóink írták

 • 1. Molnár Adrienn 2008. február 21. 13:29
  „Tisztelt Szerkesztőség!

  A Juhász Gyula Pedagógusképző kar végzős hallgatója vagyok német-rajz szakon és szakdolgozatomat Magyar Ede Reök-palotájából írom. Problémám, hogy negyon kevés a szakanyag az épülettel kapcsolatban.
  Most bukkantam rá a cikkre, amelyben arról írnak, hogy a Reök-leszármazottak meglátogatták a palotát és azt nyilatkozták, hogy sokat tudnak az építészről.
  Szakirodalom híján az iránt érdeklődnék, hogy esetleg tudnának-e segíteni abban, hogy felvehessem a kapcsolatot a családdal. Esetleg tudnának egy e-mail címet vagy postacímet küldeni?

  Köszönöm a segítséget!

  Molnár Adrienn”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szent Iván-éj keleti szépe

Szent Iván éjjelén a szegedi Móra Ferenc Múzeum szépségversenyt hirdetett a múzeumok éjszakáján… Tovább olvasom