Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Szegeden borászkodik Ujvári

Szeged - Ujvári Mihály ugyan soha nem tanulta a szakmát, mégis a 69 éves kiskundorozsmai férfi az egyetlen szegedi, aki a város közigazgatási határán belül borászkodik. Hét hektár szőlője és EU-szabványnak megfelelő palackozóüzeme is van a nyugdíjas autószerelőnek.
– Még autószerelőként dolgoztam, amikor a nyolcvanas évek elején megvásároltunk itt egy hold földet, amit mindjárt be is telepítettünk szőlővel. Eleinte csak a magunk kedvére borászkodtunk, de aztán a tanya körül, a dűlőút másik oldalán is vettünk egy hathektáros területet, és oda is vesszőket telepítettünk – vezet körbe bennünket a Sziksósfürdőhöz közeli, Bordányi úton található birtokán Ujvári Mihály.

Hatalmas, 2000 literes hordókat kerülgetünk a takaros tanya udvarán, miközben egy nagyobb és két kisebb kutya árnyékként követ bennünket.

Ujvári Mihály, amatőr borász maga építette a pincét, szinte eltörpül a hatalmas hordók mellett. Fotó: Schmidt Andrea

A gazda büszkén mutatja a megmetszett tőkéket, amelyeken cserszegi fűszeres, újvári cuvée, zweigelt és kékfrankos szőlő terem majd.

Családi vállalkozás

„Mindent magunk csinálunk, a feleségem és a fiam is besegít a munkába. Nekem nem tanult szakmám a borászat, de a fiam akár egy ezerhektáros pincészetet is elvezethetne, megvannak hozzá a papírjai" – árulja el vendéglátónk, Ujvári Mihály, aki tisztában van azzal, hogy 10-11 holdas szőlőjükkel nem tartoznak a nagyobb borgazdaságok közé.

A főépületben egy kemence ontja a meleget a sarokból, innen vezetnek le a lépcsők a közel 100 négyzetméteres pincébe, ahol 150 hektoliter bort tárolnak. A termetes fatákolmányok közül egy 49 hektoliteres a legnagyobb. Ebbe akár egy felnőtt ember is beleférne – nemcsak ülve, de állva is.

– Jó lenne, ha dugig telne borral a pincém, de már hatodik éve nem tudunk normális termést produkálni. A szárazság hamarabb elér az itteni futóhomokra, ami a jóisten vizét is meginná. Bár néhány éve arra is volt példa, hogy a nagy esőzések után elsüllyedt a sárban a traktorunk.

Mihály még a rendszerváltás előtt elhatározta, hogy márpedig ő bort fog palackozni a birtokán. Az álma négy éve vált valóra, amikor húszmillió forint ráfordítással EU-szabvány berendezésre kapta meg a palackozási engedélyt. Cserszegi fűszeres és cuvée kerül a hosszú nyakú üvegekbe. Előbbi az idei meghívásos megyei borversenyen aranyérmet nyert, 100 pontból 91 volt a tetszési indexe. Ennek ellenére túl sok palackkal nem tudnak eladni belőle, mert – ahogy Mihály fogalmaz – „az alföldi borért nem gebedeznek". A szakma mindenesetre díjazza az amatőr borász erőfeszítéseit: a Csongrád megyei Szent Vince borrend és az európai borlovagrend is tagjai közé fogadta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A ferde torony és a csészealj

Szeged - Hazánk első vasbeton víztározója, Európa szinte egyedülálló csészealj formájú létesítménye. Nem gondolnánk, de ezek a csodák mind-mind Szegeden magasodnak: víztornyaink több szempontból is nevezetesek. Tovább olvasom