Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Szegeden él a legfiatalabb makettépítő mester

Szeged - Több hónapig is elbíbelődik egy-egy makett készítésével a szegedi Vrbovszki Áron, aki huszonnégy évesen lett az ország legfiatalabb makettépítő mestere. Az alkatrészeket Hongkongból rendeli, a kész alkotással külföldi versenyeken indul.
Vrbovszki Áron gyermekkorában kapta első makettjét, amelynek összerakásával még nem ő, hanem édesapja bíbelődött.

Azóta több mint tizenhárom év telt el, s a sort indító miniatűr harckocsi mellett mára több tucat hasonló sorakozik a huszonöt éves fiatalember vitrinjében.

Aprólékos munkával lesz csak tökéletes a makett Fotó: Frank Yvette

– Kezdetben csak a magam szórakozására modelleztem, később versenyeken is indultam. Először szegedi kiállításokon vettem részt, majd 2001-től országos versenyeken is neveztem – minden évben dobogós helyezést értem el. Egyre jobban megismerték a nevemet makettező berkekben – emlékezik vissza Áron, aki olyan magas szintre fejlesztette tudását, hogy 2006-ban mesterlevéllel jutalmazta az országos szövetség. Ezzel az elismeréssel a szegedi fiatalember lett az ország legfiatalabb makettépítő mestere.

– Harckocsikat modellezek, egy maketten akár több hónapig dolgozom – halljuk a fiatalembertől, aki legutóbb egy második világháborús német tank utánzatát készítette el, három hónap alatt. A munkafolyamathoz speciális szerszámokra is szükség van, az alapanyagot Hongkongból vagy Angliából rendeli. Ahhoz, hogy minél élethűbb legyen egy alkotás, a makett építő történelmi témájú könyveket olvas, régi fotókat gyűjt. Tankokat és harckocsikat ábrázoló fotókból több ezer példányt archivált már.

Ezek alapján készült el az a Párduc nevű harckocsi is, amelynek a fotóját Japánba is elküldte egy versenyre. Az élmezőnyben végzett, speciális szerszámokat nyert. Az aprócska alkatrészekért egyébként hatalmas összegeket kell fizetni. Akad olyan makettje, amely 60 ezer forintot ér, például az a második világháborús német tank, amellyel jövő szeptemberben a London melletti Folkestoneban rendezett versenyen indul.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Miért ellensége nő a nőnek?

Miért válnak riválissá anyák és lányaik? Miért utálják egymást a lánytestvérek? Miért nem lehet… Tovább olvasom