Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Szegeden él a Magyar Nyelv Múzeum alapítója

Széphalom - Kazinczy Ferenc író, költő, a nyelvújítás vezéralakja, irodalomszervező 250 éve, 1759. október 27-én született.
A széphalmi uradalom az egyik legjelentősebb irodalmi emlékhelyünk, már életében nemzeti zarándokhely lett. Kazinczy egykori gyümölcsöskertjében – ahol 1831 óta síremléke áll – a Kazinczy Társaság és Pásztor Emil ötlete nyomán a Szegeden élő Kováts Dániel Kazinczy- és Lőrincze-díjas nyugalmazott főiskolai tanár közbenjárására tavaly uniós támogatással felépült a Magyar Nyelv Múzeuma.

Az Európában egyedülálló intézmény a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei múzeumigazgatósághoz tartozik, és – a múzeum szó eredeti jelentése szerint – a múzsák otthona.

Kováts Dániel
Kováts Dániel

A 79 éves szegedi alapítótól megtudtuk: nem holt anyagot őriznek, hanem fejlődésében mutatják be a magyar nyelvet az 1500 négyzetméteres kiállítótérben és a 120 férőhelyes előadóteremben. Kováts Dániel legutóbb pár napja járt a múzeumban, ahol az Édes anyanyelvünk országos nyelvhasználati verseny döntőjét tartották, és amelyen négy Csongrád megyei diák kapott első díjnak megfelelő plakettet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden második ház vendégváró

Némi újságírói túlzással Mórahalmon, főleg a főutcán, minden második ház magánszállás, vendégház vagy panzió. Tovább olvasom