Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Szegeden és Vásárhelyen pártpolitikai logika is működött

Szeged - A szegediek nem hívei a leegyszerűsítő politikának, tudják, hogy a reformok elkerülhetetlenek. Vásárhelyen viszont nem csak a jobboldaliak szavaztak a kormánnyal szemben: íme, két polgármester magyarázata az érdekes népszavazási eredményekre.
A megyei jogú városok közül a két csongrádi, Szeged és Hódmezővásárhely egymással ellentétesen szerepelt a referendumon. Az okokat kutatva független szakértőtől kértünk véleményt.

Érdekes képet mutatnak a népszavazási adatok Csongrád megye két legnagyobb városáról, Szegedről és Hódmezővásárhelyről. Az ország megyei jogú városainak szavazási adatait összegző listán Vásárhely az éllovas. Itt mentek el a legtöbben voksolni, és a három kérdésre adott igenek száma is itt a legtöbb. Szeged ugyanezen adatok alapján a seregható, mindössze egy település előzi meg: csak Tatabányán mentek el kevesebben szavazni, és csak Tatabányán voksoltak többen mindhárom kérdésre nemmel.

Az éllovas és a sereghajtó város egymástól mindössze 25 kilométerre van. Mi lehet az oka a viszonylag éles különbségeknek? Független elemzőt kérdeztünk.

– A népszavazás eredményének egyik legérdekesebb kérdése, hogy a választópolgárok mi alapján szavaztak: pártszimpátiájuk, a kormány politikájával kapcsolatos érzéseik vagy konkrétan a három kérdésről alkotott véleményük befolyásolta őket leginkább döntésükben – mondta Szomszéd Orsolya, a politikai elemzéssel foglalkozó Vision elemzője.

A szegedi új klinikán kelendő volt a mozgóurna.
Fotó: Karnok Csaba

– A pártok is arról vitatkoznak, hogy a népszavazás csupán a szakpolitikai kérdésekről vagy a kormánypolitika egészéről és magáról a kormányról szólt-e. A jobboldali irányítású Hódmezővásárhely és a baloldali vezetésű Szeged adatai arra utalnak, hogy a választópolgárok a két városban inkább politikai beállítódásuknak megfelelően szavaztak; azaz egy országgyűlési választáshoz hasonló pártpolitikai típusú szavazás történt, vagy legalábbis a pártpolitikai logika érvényesülése olvasható ki az eltérő eredményekből. Az országos szinten magas, 50 százalék körüli részvételi arány és a kérdésenként 3 milliót meghaladó igen szavazatszám azt is mutatja, hogy a pénztárcát érintő témák alkalmasak arra, hogy megmozdítsák a választókat, ám az egyes városokban született eredmények közötti különbségek árnyalják ezt a képet. Így az MSZP-s bázisú Szeged esetében a nem szavazatok magasabb aránya valószínűleg a hagyományosan baloldallal szimpatizáló szavazók magasabb részvételi arányának köszönhető. A fideszes vezetésű Vásárhelyen pedig tulajdonképpen a jobboldali szavazók fegyelmezett voksolása eredményezte a rendkívül magas részvételt és az igenek elsöprő többségét. A Fidesz–KDNP által kezdeményezett népszavazáson így jelentős mértékben megmutatkozott a közvélemény-kutatási adatokból már korábban kiolvasható, kormánnyal szembeni óriási elégedetlenség, de a materiális, anyagi természetű kérdésekkel kapcsolatos érzékenység is – zárta elemzését a szakértő.


Botka: Szeged sokszínű és összetett város

Szeged sokszínű, összetett város, ahol az emberek nem hívei a kérdéseket leegyszerűsítő politikának – mondta Botka László. A szocialista polgármester szerint itt sok orvos, egyetemi oktató él és dolgozik, akik jól tudják, hogy az egészségügy és a felsőoktatás reformja elkerülhetetlen, és hogy ezen a két területen mindeddig igazságtalan rendszerek működtek. Igazságtalan például az, hogy míg a magyar gyerekek 25 százaléka hátrányos helyzetű, az egyetemistáknak csak az 1 százaléka kerül ki közülük. Nekik segített volna a Szegedi Tudományegyetem idén még csak 300 millió, de pár év múlva már 1,2 milliárd forintra rúgó pluszbevétele, aminek felét az ösztöndíjakra lehetett volna fordítani.

Lázár: ez az új többség

– A vásárhelyiek nagy arányú részvétele a népszavazáson szerintem éppen azt jelzi, hogy az emberek nem pártokban gondolkodnak, hanem a jövőjükről akartak dönteni – mondta lapunknak Lázár János tegnap, válaszolva a politikus megközelítésre is. A vásárhelyi polgármester hozzáfűzte: meg kell nézni a hatos szavazókör eredményeit. Itt is jelentős volt a részvételi arány, pedig a korábbi választásokon, 2006-ban és 2002-ben az itt szavazók körében nagy volt az MSZP, illetve a mostani koalíció támogatottsága. Lázár azt mondta, nem véletlenül kezdte a lapunknak adott nyilatkozatát vasárnap este azzal, mindenkinek megköszöni a részvételt, pártszimpátiától függetlenül; mert akik most igennel szavaztak, ők alkotják az új többséget, amelyre lehet építeni.

Olvasóink írták

45 hozzászólás
 • 45. anonym 2008. március 14. 21:58
  „Lutetia !
  Köszönjük ! Igaza van !”
 • 44. Lutetia 2008. március 14. 07:38
  „Kedves Vörös,
  Hadd hívjam fel szíves figyelmét a hozzászólásában rejlő némely logikai hibára.
  Feltételezem, hogy tisztában van vele, hogy mit értünk kommunista ideológia alatt. És talán azt is észrevette, hogy azok a hozzászólások, amelyek íróit itt mások nagy vehemenciával lekomcsiznak, még csak nyomokban sem tartalmazzák a kommunista ideológiát jellemző elemeket. Egyetlen "bűnük", hogy kritikával illetik a mai magyar jobboldal megnyilvánulásait. Kommunistának (vagy liberálisnak) bélyegezni azokat, akik nem értenek egyet a mai magyar jobboldal ténykedéseivel ugyanakkora hiba lenne, mint lefasisztázni a mai magyar jobboldalt és szimpatizánsait.
  Számomra nyilvánvaló, hogy azok a diákok, akikre Doktor némi ironikus éllel azt mondta, hogy "azok ám nagy kommunisták", valójában nem a kommunista ideológiát vallják, hanem egyszerűen csak kritikusan viszonyulnak a mai magyar jobboldalhoz. Vagyis ők azok, akiket az ilyen fórumokon kommunistának szokás titulálni. És ez a lekommunistázó stílus éppen azokra jellemző, akiknek érezhetően fogalmuk sincs arról, hogy mi is az a kommunista ideológia.
  Okfejtésem konklúziójaként megkérném, ne keverje össze a kommunista ideológiát azoknak az embereknek a nézeteivel, akiket manapság tudatlan emberek kommunistának titulálnak.”
 • 43. Lutetia 2008. március 14. 07:23
  „Kedves Bogi21,
  Ha Ön úgy gondolja, hogy személyeskedő stílusát azért nem viselik el az érintettek, mert győztek az igenek a népszavazáson, akkor azt kell feltételeznem, hogy nem élt ezen a világon a népszavazást megelőző hetekben-hónapokban-években. Ugyanis már régóta hallhatók-olvashatók az anonym és Doktor hozzászólásával tartalmilag megegyező vélemények. És hadd mondjak még valamit: sok jobboldali hozzászóló nyilatkozta már, hogy mélységesen szégyelli az Önéhez hasonló személyeskedő, kirekesztő gyalázkodásokat, mert éppen a jobboldalt járatják le vele. Nagyon sokan szeretnének a jobboldaliak és a baloldaliak közül is a másik véleményét is tiszteletben tartva párbeszédet folytatni, de ez sajnos az Önhöz hasonlók miatt sokszor teljesen lehetetlenség. Nem tudom, van-e Önnek gyermeke, de kíváncsi lennék, mit szólna hozzá, ha a szülői "mintán" felbuzdulva a gyermek egyszer hasonló mocsokolódásokat zúdítana Önre pusztán azért, mert valamilyen kérdésben nem egyezik a véleményük.”
 • 42. anonym 2008. március 12. 18:21
  „Vörös !
  Még Ön is tanulhat !
  Kommunizmus , nem volt ! " Mindenkinek szükséglete szerinti részesedés ". Odáig még nem jutott el a szocializmus !
  De kitudja ,ha így haladunk......
  Üdv.”
 • 41. Vörös 2008. március 12. 11:46
  „Kedves Doktor Et.!

  Én mindössze egy "apró" logikai hibára hívtam fel a figyelmét az érvelésében, amely - mivel hamis állítást tartalmaz - nem fogadható el.
  Legalábbis a józan ész nevében egészen bizonyosan nem. Persze a formális, józan ész diktálta logikán kívül léteznek más gondolati rendszerek, ideológiák, amelyek megváltoztathatják az emeberek gondolkodását. Szerintem eltorzítják, és például olyan inkább érzelmi, mint logikus kijelentésekre sarkallják az emebert, mint amit Ön is megngedett magának itt ezen akis fórumon.
  Ha Ön főiskolán tanít, akkor nyilván nem kerülte el a figyelmét az emeberi társadalom fejlődésének története, különös tekintettel az utóbbi 100 eszetndőre. Ezidő alatt három nagy ideológiai rendszer bukkant fel - liberalizmus, kommunizmus, nemzeti szocializmus - és okozott mérhetetetlen katasztrófát, pusztítást mind emeberi mind egyéb értékekben.
  Erre csak azért emlékeztetem, hogy felhívjam a figyelmét: az ideologikus gondolkodás - túl azon, hogy logikátlan kijelntésekre és viselkedésre ragadtatja az embert - nem veszélytelen. Különösen akkor, ha tömegmérteket ölt.
  És ha már érzelemről is beszélünk.
  Tisztelettel felhívnám az Ön és n.b. elvtársai figyelmét, hogy a gyűlölködés morális szempontból épp annyira elítélendő és elutasítandó, ha nagyobb társadalmi csoportokat érint, mint ha egyetlen ember ellen irányul.

  Elvtársi üdvözlettel:
  Vörös”
 • 40. karaván 2008. március 12. 08:29
  „Egydiák kritizálja Dokit a helyesírása miatt, magáról meg állítja, hogy megtanult magyarul. Na kedves Egydiák! A kilot rövid o-val írják, még nyugodtan tanulhatod a helyesírási szabályokat. Te kis tapasztalt, óh!
  Ez is baj többek között kis hazánk fiainál-lányainál, hogy másban meglátják a gerendát, magukban a szálkát sem veszik észre.”
 • 39. békák 2008. március 12. 01:21
  „Botka megint félremagyaráz. Szegedet már a multban is Pol-pot megyének hivták, itt volt a legtöbb kommunista. Acél elvtársék már abban az időben is hatékonyak voltak. De majd szembesülnek a szegediek is azzal hogy a Botka a Gyurcsány akaratát hajtja végre. Itt meg Botka diktatura van. De ne örüljön a Botka biztos nem szavazzuk meg többet. Ne igyon előre a medve börére. De látszik ő is azzal magyarázkodik hogy otthon maradtak az emberek, nem ezt kéne nézni Botka, hanem azokat akik már nem értenek egyet. De hát akinek nincs szeme mit várhat tőle az ember.”
 • 38. egydiák 2008. március 11. 21:46
  „Nos...Végigolvasva a hozzászólásokat. Sajnos én még nem szavazhattam, de az biztos, hogy mentem volna, és igen, igennel szavaztam volna. Nem azért mert az Orbán Viktor azt mondta, vagy mert bárki is mondta volna, hanem azért, mert tudom, hogy sem én, sem a családom nem tudja kifizetni az egyetemi tandíjat. Sőt a 300 Ft is sok, mivel ha az ember nehezen talál munkát, így a pénze is kevesebb. Az a pénz pedig pont egy kiló kenyér, egy liter tej, vagy bármi, amit az ember megeszik. Lehet, hogy mindenkinek egészség kell, de ha az ember éhes, vagy fáj a lába, akkor dönt. Kormányt fizet, vagy a boltban a kaját... Azt mondják, hogy a vizitdíj bevezetése óta 30%-kal kevesebben mentek orvoshoz. De nem azért, mert az emberek egészségesebbek, hanem mert nincs 300 Ft-juk az automatába. GYF nyomán meg csak annyit, hogy nem lesz gázáremelés, ehhez képest az iskolában télen nagykabátban ültünk, mert nem volt pénz fűtésre. Nos elgondolkodtató, hogy egyesek miért dőlnek be újra és újra és újra és újra...
  Most majd az jön, hogy elfogytak az érveim, és csak szidalmazni tudok másokat, de mindenkiben az marad meg a legjobban, amit tapasztal. Amit leírtam, mindent megapasztaltam, és nem csak úgy a vakvilágba írogattam.
  Doktor:
  Csak annyit mondanék Önnek, hogy elég sajnálatos, hogy ilyen gondolkodású emberek tanítanak felsőoktatásban. Az a furcsa nekem egy kicsit, hogy Ön, mint értelmiségi ember, alapvető helyesírási hibákat vét,amelyet még az általános iskolában tanítanak, még diploma sem kell hozzá. Még nekem sincs, de remélem lesz, attól még a hazám és a saját anyanyelvem grammatikai követelményeinek eleget teszek. Azt hiszem ez alapvető, főleg, ha másokat szeretnénk kioktani egy "fórum" keretein belül. Maradtam tisztelettel.”
 • 37. santé37 2008. március 11. 21:33
  „OV:
  Veres János pénzügyminiszter Orbán Viktort pártelnöknek hívja, ez korrekt tőle, az hogy mások vezérnek hívják az azt jelenti nem ismerik el legitim elenzéki vezetőnek, mert lázadókat szoktak "vezér"-nek hívni..!Ez is egy állapot!
  Az, hogy a bérből és fizetésből élőkre akartak még terheket rakni a vizitdíjjal, napidíjjal(?), nos ezt leszavazták, a kormány dolga megtalálni máshonnan a forrásokat, bevételeket és nem az ellenzéknek.
  Vegyenek el a gazdagoktól és ne a rászorulóktól ,akik nem színházba mennek, hanem kényszerből fordul nagytöbbségük orvoshoz, vagy kórházba...”
 • 36. Gy.Fletovics 2008. március 11. 21:13
  „Húzzunk bele!
  Kedves barátaim.
  Hijába gyűlölköttünk 6 éven át reggel, délben,este, az ország elfordult tőllünk. Mög asztán láthattátok,halhattátok hogy a Horn Gabi is elküldött a pi...ba. Kókka Jani is a kamerába röhögöt rajtam.
  Ne riogassunk tovább Azorbánnal, mer fordítva sült el a fegyver..Húzzunk el barátaim, a pi...ba....”
 • 35. homer 2008. március 11. 20:24
  „Nézd már Dovi ledoktorált...:)”
 • 34. egy fórumozó 2008. március 11. 20:09
  „VIGYÁZAT !
  NYOMOZNAK A WEB CÍMEK UTÁN !”
 • 33. OV 2008. március 11. 19:58
  „Nem kellene messzemenő következtetéseket levonni a népszavazásból. A többség arra szavazott hogy nem akarja fizetni a vizitdíjat, a korházi napidíjat, és a FER-t. Ez a közvéleménykutatás 4,5 Milliárd forintunkba került, negyed annyiba, mint amennyi bevételtől pl. a háziorvosaink esnek el jövőre.

  Az, hogy most a jobboldali szavazótábor, a komcsizógépek, a gyurcsányozók örülnek természetes dolog, hiszen a vezérük még korábban előrehozott választásként tüntette fel a népszavazást. Úgyhogy lehet nyugodtan örülni, sőt tartson ki mindez 2010-ig, amikorra már annyira elege lesz az ország másik felének a jobboldal arcpirító populizmusából, hogy harmadjára is leszavazza őket.”
 • 32. bogi21 2008. március 11. 18:03
  „Doktor:
  Anoním:

  "Felhúzta magát a vitatkozókon Gyurcsány

  Állítólag a vitába fulladt elnökségi ülés miatt tűnhetett dacosnak vasárnap este a miniszterelnök is, amikor nyilatkozott. Gyurcsány Ferenc nem szeret veszíteni...!---" Mint ahogy Önök sem...!

  A részletek az origón:

  http://www.origo.hu/nepszavazas-2008/blog/20080311-politikustarsai-miatt-tunhetett-ingerultnek-gyurcsany-ferenc-a-nepszavazas-estejen.html”
 • 31. Doktor 2008. március 11. 17:44
  „Kedves bogi 21!
  Na erről irtam az előbb,Ön a tipikus példája.Elfogytak az érvek,vagy nincsenek,egyből minősit,személyeskedik.
  Képzelje,abban az intézményben tanulnak jobb és baloldali érzelmü diákok.Akkor Hogy is van? a Jobboldali diák az a jövőnk záloga,a baloldali meg kezelésre szorul? Valószinü,hogy az arányérzékkel valami baj van .Kölönben meg a stilus az maga az ember.”
 • 30. anonym 2008. március 11. 17:36
  „bogi 21
  Elég szánalmas vagy ! Ti vagytok jobbosok akik nem tűrik el a másik
  oldal véleményét !
  Olyanok vagytok, mint a héják !Menten lecsaptok ocsmánykodva a más elgondolókra,v. véleményére. Mert csak a Ti igazságotok létezik !
  Hol a demokráciátok ? Egypárt rendszert akartok ,a tiéteket .
  Aki ide bemerészkedik ,széttépitek .Isten mentsen tőletek !
  Mit vitázunk? Megszavaztátok , végrehajtatik.
  Várjátok ki türelemmel 2010-et,csoda bánja mire, kire voksoltok, de nyugodjatok már le !
  Nem tudtok normálian érvelni,csak hőzöngtök !”
 • 29. bogi21 2008. március 11. 17:16
  „Doktor:
  Szegény , szegény főiskolások , azon a főiskolán ahol Ön oktat , ilyen kezelésre szorulót (küldetés tudatút) kell hallgatniuk nap mint nap....(?)
  Nehezen viseli a más véleményeket...?”
 • 28. Doktor 2008. március 11. 17:01
  „Winettu!
  Tudja az a baj Önnel,meg általában a jobboldallal,hogyha nem egy a tábor,meg egy a zászló,meg elfogytak az érvek,akkor jön az elvtársozás,meg a komcsizás.
  Azon a főiskolán,ahol én oktatok ott nagyon sok fiatal más véleményen van mint Ön,ezek az emberkék aztán ugyancsak nagykomcsik,már csak a koruknál fogva is.
  A választókoruak 1/3-át ,aki szavazott népakaratnak titulálni,az meg megint egy nagyfoku tájékozatlanságra val,miért aki nem szavazott,nem ment el,vagy nemmel szavazott,az nem testesiti meg a népet,az már nem is ember.Az Ön által felvetettek érdekes ideológiára vallanak.”
 • 27. Madárka 2008. március 11. 16:59
  „Nana, Maci52! Botka ugyanazon a pénzen tanult, mint Orbán, Áder, meg Szijjártó, Mikola, és az egyetemisták több mint fele most is azon tanul, másik fele meg fizet, mint a katonatiszt, ha tudni akar valamit. Ezt a különbséget kellett volna eltörölni, dehát mint ön, Maci52, a többség azt akarja, hogy mi termeljük tovább a Botkákat, meg Orbánokat. Mert aki a saját pénzén tanul, az nem megy politikusnak!”
 • 26. gitáros 2008. március 11. 16:48
  „Mennyi dühös komcsi liheg itt...
  Orbán legyőzte (végre) a gyanúsan meggazdagodott, hazug, ocsmány beszédű, országát lek..vázó, felkapaszkodott paprikajancsitokat.
  Ez fáj nektek!!!!!!!”
45 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három éve sugároz a Rádió MI és a radioe.hu

Szeged - Két szegedi közösségi rádió ünnepli harmadik születésnapját ezen a héten: a Rádió MI és a radioe.hu. Az alapítókkal és aktív rádiósokkal beszélgettünk – a szerelem szó folyton előkerült. Tovább olvasom