Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Szegeden fejleszt Csányi Sándor

Szeged - Lapunk információit, miszerint a Pick Szeged és a Sole-Mizo Zrt.-nél jelentős fejlesztésekre kerülne sor, egyelőre csak a húsipari cégnél erősítették meg. Mindkét cégnek Csányi Sándor a tulajdonosa.
Hosszú távú fejlesztésekben gondolkodik a Pick Szeged Zrt. tulajdonosa, Csányi Sándor – nyilatkozta lapunknak Kovács László, a részvénytársaság elnök-vezérigazgatója. A jövőben egyre inkább a magasabb értéket képviselő termékek előállításában és értékesítésében gondolkodnak, vagyis a feldolgozó tevékenységet korszerűsítenék. Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a Picket húskészítmények, szárazáru előállításában, értékesítésében Közép-Európa meghatározó cégévé szeretné felfejleszteni. A Pick már jelenleg is külföldön adja el feldolgozott termékeinek 30 százalékát.

Kovács László elmondta: olyan stratégiai lépésekről van szó, amelyeket nem szeretnének idő előtt kommunikálni, hiszen megvalósulásukhoz például uniós pályázati forrásokra is szükség van.

A vezérigazgató által vázolt elképzelések alapján arra lehet következtetni, hogy a vágókapacitást nem fejlesztenék. Jelenleg is csak Szegeden vágnak, innen látják el a bajai, a pécsi és az alsómocsoládi gyárat is. A vágóhíd kapacitása évi 5–600 ezer darab sertés. Nem mindennap üzemel, mivel nincs elegendő sertés az országban, valamint – mint általában év elején – értékesítési gondokkal is küzdenek.

A Pick példáját ma még nem sokan követik: bár szalámival, baconnel vagy sonkával több hazai cég is megjelenik az uniós, az orosz vagy a távol-keleti piacokon, ennél jellemzőbb az alapanyag-kivitel. Ez azonban csekély haszonnal kecsegtet.

Szerettük volna azt is megtudni tegnap, hogy a szintén Csányi-tulajdonú Sole-Mizo Zrt.-nél milyen fejlesztésekre készülnek, de nem sikerült. A cég holland vezérigazgatója, Gerbrant de Boer megígérte, a jövő héten választ kapunk kérdéseinkre.

Pécs háttérbe szorult

Csányi Sándor 2005-ben vásárolta mega Picket és a Solét: az előbbit a pécsi székhelyű Délhúson, az utóbbit a szintén pécsi Mizón keresztül. Egy évvel később, 2006-ban bekövetkezett a húsipari és a tejipari cégek fúziója – Szeged javára, ugyanis mindkét részvénytársaság központja a Tisza-parti városba került. A Pick és a Sole jelenlegi tulajdonosa a bankelnök befektetőcége, a Bonitás 2002 Zrt. által tavaly alapított Bonafarm Zrt., amely a mezőgazdasági termeléstől a feldolgozásig a teljes élelmiszeripari vertikumot képviseli. A Bonafarm az ország egyik legnagyobb élelmiszergazdasági vállalatcsoportja. Tagjai közé tartozik a Picken és a Sole-Mizón kívül a Csányi Pincészet, a Bólyi Mezőgazdasági Termelő és Kereskedelmi, valamint a Dalmandi Mezőgazdasági Zrt., a Fiorács és a Tendre Kft.

Olvasóink írták

 • 4. xcbcr 2010. február 12. 13:15
  „Csányi Sándornak mega Pickje van, nekem meg Dámám.”
 • 3. nyálasbeszéd 2010. február 04. 16:36
  „Mi az a bacon?
  Amin a kocsis ül?
  Vagy valaki selypít?
  Az nem magyar szó.
  Ha a cikkíró nem tudná a magyar megfelelőjét(szomorú lenne), akkor mondom:
  szalonna.
  Szép magyar szó!
  De miért nekem kell, ezt kijavítani?”
 • 2. IVY 2010. február 04. 14:41
  „Az én öcsém pedig nettó 95ezerért dolgozik, 3 műszakban!!!!!!!!!!!!
  Vazzzeeee cs.sanyi!”
 • 1. Léni 2010. február 04. 12:21
  „Helyes!!!!!!!!!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Inspiráció és meditatív megvilágosodás Mester Tamással

Inspirációs és meditatív megvilágosodás címmel tart interaktív előadást Mester Tamás csütörtök este hattól a szegedi Zafír Rendezvényközpontban. Tovább olvasom