Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Szegeden fejlesztik a Nokia szoftvereit

Közel tíz éve dolgoznak együtt a szegedi egyetem informatikusai a finn Nokia céggel. Folyamatosan új projektekkel bízzák meg a szegedieket, legújabb fejlesztésük egy új kézi számítógéppel kapcsolatos.
A kéziszámítógépek gyorsaságát az eredeti tízszeresére növelték a szegediek Illusztráció: DM/DV
1997 óta folyamatos munkakapcsolatban áll a Szegedi Tudományegyetem Szoftverfejlesztési Tanszéke a finn Nokia céggel. Nincs másik egyetem a világon, amellyel ilyen hosszan tartó együttműködése lenne a finn cégnek. Legújabb fejlesztésük felhasználásával karácsonykor dobták piacra a Nokia 770-et, egy kézi számítógépet.

A Nokia először az egyetemi fordítóprogram-technológiák miatt kereste meg az informatikai tanszékcsoportot, de a megbízható, magas minőségű munka láttán a finn cég fontos partnerévé léptek elő. Gyimóthy Tibor tanszékvezető egyetemi docens elmondta: az utóbbi években már konkrét fejlesztési feladatokra kérik fel őket. A kézi számítógép projektjében 2002-ben kezdtek el dolgozni, amelyben a Linux-fájlrendszer gyorsaságát az eredeti tízszeresére növelték a szegedi informatikusok.

Példaként Havasi Ferenc tanársegéd elmagyarázta, hogy az eszköz korábban nagyjából egy perc alatt „kelt életre", a fejlesztésnek köszönhetően ez az idő három másodpercre csökkent.

Mivel a fejlesztést Linux-rendszerre tervezték, az nyílt forráskódú – azaz az interneten bárki számára ingyenesen hozzáférhető, letölthető. Egy amerikai cég már le is csapott a szegediek eredményeire, ugyanis egy másik, saját gyártású eszközükhöz is azt használták föl. A tanszékvezető rámutatott, a nyílt forrású fejlesztések tudományos szempontból nagyon hasznosak: az eredmények szabadon publikálhatók, a kapott gyors visszajelzéseket pedig folyamatosan be tudják építeni az új kutatásokba, vagy felhasználhatják az esetleges hibák kiküszöbölésére.

A nokiás projektekben való részvétel anyagi hasznát eszközbeszerzésre, és év eleji költözésére használta föl a tanszék, de ennél sokkal fontosabb, hogy az alapképzéses és PhD-hallgatók konkrét, „éles" kutatásfejlesztésekben próbálhatják ki magukat.

A Nokia 770-nel további tervei is vannak a szegedi kutatóknak. Különféle alkalmazásokat szeretnének készíteni – egy fejlesztés már el is indult. EKG-t kötnek majd össze az eszközzel, ami az érzékelőkből érkező adatokat gyorsan feldolgozza, megjeleníti. Kis helyigénye miatt jól használható lesz például a mentőkocsikban. A berendezést hasznosítani lehet majd környezetvédelmi és biológiai programoknál is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Próbaúton jártunk a nyereményautóval

Igen kellemes modellnek bizonyult lapunk nyereményjátékának fődíja, a 3,2 millió forint értékű… Tovább olvasom