Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

Szegeden folyik a Domaszéki-főcsatorna

Szeged - Tizennyolc főgyűjtőcsatorna biztosítja Szegeden és környékén a csapadékvíz elvezetését. A négy önkormányzati tulajdonú karbantartását a Szegedi Vízmű Zrt. végzi. Legutóbb a Hattyasi-árkot tették rendbe.
Nagy bajban lenne a város, ha elődeink nem építették volna ki az egész Szegedet és külterületi részeit behálózó csapadékvíz-elvezető rendszert. Míg az országban számos helyen gondot okoz a belvíz, a Tisza-parti várost tizennyolc, több kilométer hosszú, mesterségesen létrehozott főgyűjtőcsatorna és több tucat kisebb védi az „eltavasodástól". A főgyűjtők közül hét állami tulajdon, hét pedig a Szeged és Környéke Vízgazdálkodási Társulat, valamint a Kiskunmajsa és Környéke Vízgazdálkodási Társulat kezelésében van. A fennmaradó négy csatorna az önkormányzat tulajdona.

– A Domaszéki-főcsatorna két kilométeres szakasza, a kiskundorozsmai sportpálya mögötti Bánomkerti csatorna, a Klebelsbergtelep mellett húzódó Hattyasi-árok, valamint a Holt-Maros is csapadékvíz-elvezető funkciót lát el – tudtuk meg Vaskeba Györgytől, a városüzemeltetési iroda osztályvezetőjétől, aki elmondta: ezeknek az árkoknak egy része több száz évvel ezelőtt épült a vízállásos területeken, hogy a felhalmozódott vízmennyiség el tudjon folyni. Később tervszerűen kialakított csatornákat hoztak létre. Néhány kisebb méretű kiépítése jelenleg is tart.

A vízmű munkatársai legutóbb a Klebelsbergtelepet körbeölelő Hattyasi-árkot tették rendbe Fotó: Segesvári Csaba
A vízmű munkatársai legutóbb a Klebelsbergtelepet körbeölelő Hattyasi-árkot tették rendbe
Fotó: Segesvári Csaba

Az önkormányzati tulajdonúak karbantartását és rekonstrukcióját a Szegedi Vízmű Zrt. munkatársai végzik. Többek között biztosítják a csatornák vízszállító képességét, ezért amikor szükségessé válik, kikotorják a medret, és megritkítják az elszaporodott növényzetet. Legutóbb – tavaly decemberben – a Klebelsbergtelepet körbeölelő Hattyasi-árkot tették rendbe.

Hatvanmillió karbantartásra

A több kilométer hosszú csatornarendszer a város külterületi részeit vízmentesíti, de ezekbe folyik a belváros alatt húzódó kisebb csapadékvíz-elvezető csatornákból is az esővíz és a megolvadt hó is. Vaskeba Györgytől megtudtuk, a csapadékvíz-elvezető csatorna rendszerének működtetésére és karbantartására évente 50–60 millió forintot költ a város.

Olvasóink írták

  • 2. rozator 2009. március 18. 20:28
    „Van itt még egy-két büdös dolog!”
  • 1. beaver 2009. március 18. 19:36
    „A Szillér-Baktói főcsatornát is igazán rendbe tehetnék, legalább azt a részét ami Petőfitelep területén húzódik. Sok helyen benőtte már a nád és büdös is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendezett lesz az egykori KGST-piac

Szeged - Húszéves történetében több változást megélt a Cserepes sori piac – kereskedői az idén nagy átalakításba fogtak a túlélésükért. Tovább olvasom