Délmagyar logó

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Szegeden is emlékeznek Puskásra

Nemzeti gyásznappá nyilvánította Puskás Ferenc temetésének napját a kormány. A legendás labdarúgót ma kísérik utolsó útjára.
A kormány nemzeti gyásznappá nyilvánította a mai napot: a november 17-én elhunyt legendás labdarúgót, Puskás Ferencet ma kísérik utolsó útjára.

– Az Országház előtt felvonják a nemzeti lobogót, majd katonai tiszteletadás mellett félárbocra engedik azt – mondta Molnár László. A városüzemeltetési iroda vezetője hozzátette, ezen kívül minden olyan középületre fekete zászlót kell kitűzni, amelyeken egyébként is nemzeti zászlók lobognának. Többek között gyászlobogó kerül a szegedi városházára, a megyeházára és a város iskoláira is. Magánépületeknél nincsen kötelező előírás a fekete lobogó kitételére: mindenki belátása szerint dönthet. A rendelet ugyanakkor nem korlátozza a zenés szórakozóhelyek és a közintézmények nyitva tartását, a színházak és a mozik műsorát. – Mindenkinek az egyéni jó ízlésére bízzuk, milyen módon emlékezik – mondta az irodavezető.

Volt már rá példa

A kormány 237/2001. számú rendelete értelmében a nemzeti gyász a társadalom egészét, annak jelentős részét érintő megrendülés és az ezt kifejező kegyeleti megemlékezés. Magyarországon egyébként egyetlen nap van, október 6-a, ami az aradi vértanúk emlékére minden évben nemzeti gyásznapnak minősül. Emellett eseti jelleggel is hirdethetnek gyásznapot. Ilyen volt például 2002. május 17-e, amikor a móri bankrablás áldozatainak emlékére a Kossuth téren katonai tiszteletadással vonták fel az állami lobogót, amelyet aztán félárbocra eresztettek. Legutóbb tavaly április 8-án, II. János Pál pápa temetésének napján rendelt el a kormány gyásznapot.

A város zenés szórakozóhelyei közül, kifejezetten a nemzeti gyásznap elrendelése miatt, a SZOTE-klub csak éjfélkor nyit ki, s a JATE-klubban szintén este tizenkettőkor indul a buli. A Szegedi Nemzeti Színházban – mint már arról korábban beszámoltunk – a mára meghirdetett két előadás: a nagyszínházi Jávor Pál-bérletes Liliomfi és a kisszínházi bérletszünetes Mozart-táncok elmarad. A zenés éttermek közül ma este nem lesz megszokott muzsikaszó sem a Kiskőrössy, sem a Roosevelt téri halászcsárdában. A Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskolában ugyan „fabatkavásárt" rendeznek – minden osztály saját termékeivel és rendezvényeivel igyekszik minél több fabatkát (erre a napra rendszeresített speciális fizetőeszköz) előcsalogatni a vevők zsebéből –, de mint azt Bene Kálmánné igazgatóhelyettes elmondta, az iskola bejáratának előterében egy Puskás Ferenc emlékhelyet alakítanak ki a mai napra, ahol a focista fényképe mellett virágokat helyeznek el.

Bár bajnoki mérkőzést vív ma este a Szeviép-Szeged női kosárlabdacsapata és a Szeged-Beton VE férfi vízilabdacsapata is, a mérkőzések előtt a tervek szerint egyperces néma gyásszal adóznak majd a legendás focista emlékének. A szegedi mozik műsorában a gyásznap ellenére nincs változás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Káosz és titkolózás kórházfronton

Zűrzavar és titkolózás – ez jellemzi leginkább a kórházreformot négy héttel a kormánydöntés… Tovább olvasom