Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Szegeden is korlátoznák a dohányzást

Szeged - Ha a képviselők többsége rábólint Gyimesi László indítványára, Szegeden is tilos lesz a dohányzás a játszótereken és a közterületek egy részén.
Önálló képviselői indítványt nyújtott be Gyimesi László önkormányzati képviselő. A Fidesz MPSZ szegedi szervezetének elnöke azt szeretné, ha más településekhez hasonlóan Szegeden is rendelet tiltaná a dohányzást a közintézményekben és a közterületek egyes részein.

Gyimesi többek között a nem dohányzók védelméről szóló törvényre is hivatkozva kezdeményezte a már meglévő rendelet módosítását. Az említett jogszabály – tiszteletben tartva a dohányzási szokások megtartásához fűződő jogosultságokat – a nem dohányzókat védi a dohányzás egészségkárosító hatásaival szemben, valamint kitér az egészséghez, az egészséges környezethez fűződő alkotmányos jogok érvényesülésére.

Tilos!

Dombóvárhoz, Szekszárdhoz, Kaposvárhoz és Pécshez hasonlóan Csongrád megyében is több település döntött: Hódmezővásárhelyen már tilos a dohányzás a játszótereken és a közterületek egy részén, Szentesen és Csongrádon a képviselők szintén döntöttek a dohányzás korlátozásáról, de a rendelet csak később lép hatályba.

Ha Gyimesi László módosítása „átmegy", akkor Szegeden tilos lesz dohányozni a játszótereken, az oktatási, kulturális és egészségügyi intézményekben. A hozzájuk, sőt az egyházi épületekhez tartozó közterületen és parkolókban, valamint a temetőkben is csak a dohányzásra kijelölt helyen lehetne rágyújtani.
„Aki ezt megszegi, húszezer forintig terjedő helyszíni bírsággal sújtható."
– olvasható az indítványban.

Révész Mihály, az MSZP frakcióvezetője elmondta, korábban ők is fontolgatták, hogy a közterületek egy részén korlátozni kellene a dohányzást. A Gyimesi-féle indítványt nem ismerik, ez az oka, hogy a képviselőcsoport még nem alakította ki az álláspontját. Személyes véleménye az, hogy a módosítás támogatható, bár betartatásával kapcsolatban kétségei vannak.

Hasonlóan fogalmazott Kormos Tibor is. A szabad demokraták frakcióvezetője szintén személyes véleményét hangsúlyozva azt mondta, elvi akadálya nincs annak, hogy rábólintsanak az indítványra, de szerinte a koldusrendelethez hasonlóan ezt is szinte lehetetlen lesz betartatni.

Olvasóink írták

 • 18. CID 2009. január 04. 09:27
  „polo : bár erről már volt egy-két fórum, de a kutyák a legritkább esetben szoktak a homokozóba szarni. Azok a macskák. Viszonylag kevés azon betegségek száma amit el lehet kapni a kuytától. Meg kell tanítani a gyereket, hogy a homokozóban játszani kell, nem enni. Nem egyszer-kétszer látom, hogy a "drága" anyuka a játszótéren pisilteti a kölykét, ez szerintem sokkal nagyobb fertőzésveszély. Kutyaszart, meg fel kell szedni, más kérdés, hogy kúr vára nem ellenőrzik. Én is utálom, hogy kutyazsarba lépek, amikor fűre megyek felszedni a saját kutyám produktumát.”
 • 17. polo 2009. január 04. 08:54
  „Egyet értek,hogy szigorítani kel a dohányzás feltételeit,de Magyarországon nincs kultúrája mint sok másnak.
  A köztereken a játszótereken büntetnek majd érte ha valaki füstöl nem rossz,de a kutya nyúgottan elvégezheti a dolgát bárhol még a játszótéren is és őket senki nem bünteti vagy kéri számon szedje fel legyen rajta szájkosár póráz ne rémisszék halálra a járókelöket erről soha nincs szó mindig csak a cigisek a bűnösök.
  A hülye kutyásokkal nem kell foglalkozni? Szarják össze a köztereket és gyerekeink meg abba a homokba játszanak ahova piszkitanak az ebek és kapnak el minden féle betegséget ez jó?”
 • 16. miskolczij 2009. január 03. 22:16
  „Az "Újklinikára" nem lehet úgy bejutni, sem elől, sem hátul, hogy ne menjen át az ember egy "FÜSTFÜGGÖNYÖN"!! Elgondolkodtató! EGÉSZSÉGÜGYI INTÉZMÉNY - DOHÁNYFÜSTÖS BEJÁRATTAL!!??”
 • 15. Pro.Ego 2009. január 03. 17:38
  „A dohányosok is emberek, csak nem olyan sokáig. :)”
 • 14. km50 2009. január 03. 16:14
  „Örülök, hogy a játszóterek közelében nem lehet dohányozni /remélhetőleg/

  Csak egy kérdésem van:
  A BUSZOKON MIÉRT SZABAD DOHÁNYOZNI A BUSZVEZETŐNEK????
  Sok utas van akit zavar a dohányfüst. Ezenkívül gyermekek, kismamák utaznak a dohányfüsttől bűzös buszokon.”
 • 13. Ferrari 2009. január 03. 15:01
  „Németországban 20 évvel ezelőtt -azóta már leszoktam a cigiről-rá akartam gyújtani az utcán és úgy néztek rám, mint aki gyilkolni készül. Egyszerűen azért, mert nem illik utcán dohányozni!

  Ezzel szemben Magyarországon kitették a munkahelyekről a bagósokat az utcára.Nincs annál visszataszítóbb, mint nagy áruházaink bejárata előtt látni a dolgozókat cigizni, mivel az a kijelölt helyük a bagózásra.
  Valahogy kulturáltabban kellene megoldani a cigisek helyzetét. Persze az lenne a legjobb, ha senki nem gyújtana rá, de mivel ez utópia, többet érne a dohányzás illemtanáról többet beszélni.Legyenek dohányzásra kijelölt helyek, de ne az utcákon, bejáratoknál, hanem szellőzőkkel ellátott zárt helyen.”
 • 12. Írástudatlan-Tdi. 2009. január 03. 12:23
  „HALAK33! Te nagyon elfogúlt vagy a dohányosokkal szemben.Honnét veszed te azt hogy a dohányosok nincsennek figyelemmel a nem dohányzókra? Azért mert neked vólt egy két kellemetlen élményed velük kapcsolatban.Nem szabadna ám általánosítanod! Akár hiszed akár nem én nagyon is tekintettel vagyok a nem dohányzókra de gondolom hogy még rajtam kívül más dohányos is akad. Te most aszt hiszed hogy ilyesfalyta rendelet majd le szoktat bennőnket a dohányzásról? Hát nagyon tévedsz!Ezek az intézkedések a dohányos emberekre irányuló terror! És semmiféle visszatartó hatása nem lessz ezeknek az agyament rendelkezéseknek.Nagyon jó lenne tőrvényt hozni a dohányosok védelmére is! De előbb vagy utóbb majd ez is be fog következni.Figyeld csak meg! Akkor mi lessz veletek? Maradlyunk annyiba senkinek sincs joga egy dohányos ember jogait csórbítani illetve erőszakkal kényszeríteni külön fajta hülyébnél hülyébb rendeleteket! Mert ez bizony már nem a demokráciára vall.Remélem hogy lessz majd valami dohányos jogász aki majd meg védi a dohányos emberek jogait. Mert így csak egy egy hangú önkény rendelkezésekről beszélhetünk.Mert a dohányosok is emberek és jogukban áll a dohányzás!”
 • 11. Dittike 2009. január 03. 12:01
  „Ki mondta hogy rá kell szokni?Nem kellett volna elszívni azt bizonyos első szál cigit,aztán most jobb lenne .Sajnálom őket!"a dohányosok védelme.." jah az kéne,persze..”
 • 10. halak33 2009. január 03. 09:53
  „Antonia! Teljesen egyetértek Veled! Igenis a dohányosok gyógyítására költött eddig is az egészségügy (20 évvel ezelőtt is) a legtöbb pénzt, mivel eléggé sok "mellékhatása" van!! Egy kicsit el kellene gondolkodnia a dohányosoknak mennyi kárt tesznek magukban és környezetükben! És mennyi pénzt takarítanának meg, ha még le is szoknának, nem beszélve az EGÉSZSÉGÜKRŐL!! Amúgy pedig őket nem érdekli, ha esetleg a társaságban van nem dohányzó az a lényeg h. ők rágyújthassanak!! :( Én támogatom azt is h. éttermekben ne lehessen rágyújtani, mivel a többi embert nagyon zavarja étkezés közben a füst! Erre ők sosem gondolnak!! :(”
 • 9. Logaritmus 2009. január 03. 09:37
  „"Miért nem nevezik meg ezt az eszementet."

  Meg van nevezve: Gyimesi László önkormányzati képviselő, a Fidesz szegedi szervezetének elnöke.”
 • 8. Antonia 2009. január 03. 09:22
  „Nagyon egyszerű. Egyszeri dohányos irodista barátunk inkább jobban tenné, ha munkaidőben DOLGOZNA, nem pedig dohányozni járna ki félóránként húsz percre. Akkor a munka is haladna, és a munkáltató is elégedettebb lenne. Jól is néznénk ki, ha az egyszeri alkoholisták, drogosok, vagy egyéb szenvedélybetegek is hasonló ütemezésben (félóránként húsz perc) járnának ki hódolni szenvedélyüknek - természetesen munkaidőben, mikor máskor. Ha van a munkaadónak egy csöpp esze, dohányzó alkalmazottat fel sem vesz, mert nagyobb a füstje, mint a munkavégzése. Egyébként pedig a dohányosok többsége pont nem a kultúr ember kategóriába tartozik. Jó lenne már valami drasztikus változás, mert elegem van abból, hogy mások füstjét szívjam akaratom ellenére, abból meg különösen, hogy az 5 év alatti gyerekemre sincsenek ezek a "kultúr dohányosok" tekintettel. Akinek nem inge, ne vegye magára.
  Ui. Dohányozni nem kötelező, senki sem dohányosnak születik. Ez egy pótcselekvés, ami általában stressz hatására alakul ki. Jobban tenné minden érintett, ha a stresszforrást keresné és azt próbálná megszüntetni, járjon inkább pszichológushoz, kineziológushoz, arra költse a pénzét, ne napi 5 doboz cigire. Utána sokkal jobban fogja magát érezni, és mások egészségét sem károsítja - és a munkaidő is egyből jóval hosszabb lesz.”
 • 7. smpeti 2009. január 03. 00:25
  „Egyszer olvashatnék már olyan cikket, amely a dohányosok védelméről szól!

  Ma már a "nem dohányzók védelmében" nem kehet dohányozni közintézményekben (kultúr ember eddig sem tette), egészségügyi intézményekben (kultúr ember eddig sem tette), kultúrális intézményekben (kultúr ember eddig sem tette), tömegközlekedési eszközökön (ezelőtt sem lehetett csak a vonatokon, de kultúr ember eddig sem tette).
  De ebben a fene nagy buzgalmunkban lassan étteremben, presszóban, vagy kocsmában sem lehet majd.
  Mint ahogyan nem dohányozhatunk a munkahelyünkön sem, csak a kijelölt dohányzó helyeken.
  Igen ám, de ezek a dohányzó helyek az esetek 99,9%-ban az udvaron, vagy az utcán vannak kijelölve, és nincs fedett, fűtött, jól szellőztethető helyiség kialakítva!
  Mi ebben a poén?
  Nagyon egyszerű!
  Tél:
  Ki megy az egyszeri dohányos irodista a fűtött irodából a 0--10 fokba, elszívja a cigerettáját, ezalatt kellően megfázik kap egy jó kis tüdőgyulladást, amivel minimum 3 hétig táppénzen van, és ha nincs elég szerencséje, akkor szövődményként kialakul nála a tüdőrák.
  Nyár:
  Ki megy az egyszeri dohányos irodista a hűtött irodából a +35 fokba, elszívja a cigerettáját, ezalatt kellően felhevül, majd visszamegy, hogy végezze munkáját, de e közben kap egy tüdőgyulladást, amivel minimum 3 hétig táppénzen van, és ha nincs elég szerencséje, akkor szövődményként kialakul nála a tüdőrák.

  Ezek után bőszen hangoztatja boldog, boldogtalan az összes sajtóorgánumban, hogy mennyit kell költeni a dohányosok gyógyítására!
  Na ja!
  Csak azt nem mondja senki, hogy nem a cigeretta elszívásától lett szerencsétlen dohányos beteg, hanem a rákényszerített szabályok kényszerű betartása miatt!

  Szóval, VALAKI szót emelhetne már a Parlamentben, vagy az Önkormányzatnál a dohányosok védelmében is, és kötelezhetnének minden, a dohányzásból kizárt épület tulajdonosát, üzemeltetőjét, hogy a dohányosoknak alakítson ki egy fedett, hűthető - fűthető, jól szellőztethető helyiséget!
  (Fogadjunk, a dohányos emberek betegállományi aránya 50%-al vissza esne! - Ja, hogy akkor ugyan annyi lenne az Ő számuk, mint a nem dohányzóké? Legfeljebb nem lehetne ujjal mutogatni rájuk, és hülyébbnél hülyébb rendeleteket alkotni ellenük!)”
 • 6. Sziti 2009. január 03. 00:06
  „Néha elgondolkozom, vajon kik azok akik kitalálják ezeket a baromságokat.
  Nem csak ezt, hanem pl.-ul a nyugtaadási kötelezettséget a piacokon?
  Azt hiszem van több ilyen is.
  Miért nem nevezik meg ezt az eszementet.
  Akik elfogadják azokat ismerhetjük.
  Az ő véleményüket hogy lehet befolyásolni fogalmam sincs, de hogy lehet az biztos.
  Sajnálom magunkat.”
 • 5. Sziti 2009. január 02. 23:41
  „Mit gondoltok miért lett ez a legfontosabb hirtelen szerte a környéken?
  El szeretnék terelni a figyelmet más fontosabb kérdések feszegetéséröl.
  Tényleg ilyen hirtelen lett ez a dohányzás ilyen komoly probléma?
  Nem tudom mióta dohányoznak emberek, de eddig senkit nem zavart ha valaki az utcán füstölt.
  Most akkora probléma, hogy akár betarthatatlan rendeleteket is képesek meghozni.
  Elkezdte Vásárhely, követte Szentes, Csongrád, Pécsröl is olvashattunk, most Szeged.
  Tényleg ez a legnagyobb gondunk?”
 • 4. KolompárRómeó 2009. január 02. 23:17
  „13 év cigizés (4 éve leszoktam egyik pillamatról a másikra) után is nagyon támogatom!”
 • 3. CID 2009. január 02. 22:34
  „Na de most tényleg. Leszoktatni szeretnék az elkárhozott lelkeket " pl, engem " vagy csak megint pénzt beszedni ? Ki ez a Gyimesi ? Talán csak nem a DÉMÁSZ-os ? Mizujs az újszegedi nagyfeszültséggel, az óvoda felett. Abban hova jutott a kardoskodása ?”
 • 2. tüsök 2009. január 02. 16:42
  „Mit fognak még kitalálni,hogy minél szélesebb rétegben lehessen büntetni? Mert az egész csak erről szól.Lehet elrendelik majd a füstszűrős sapka viselését.”
 • 1. kekeczke 2009. január 02. 08:06
  „természetesen a torony alatt bárhol lehetne füstölni”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2009 első vízre szállása

Szeged - Vitorlással, kajakkal, ladikkal és egy Dönci nevű hajóval szálltak vízre az új év első… Tovább olvasom