Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Szegeden is lesz Árkád

Jön az Árkád Szegedre. Az óriás-bevásárlóközpontot építő cég ügyvezető igazgatója ezzel kapcsolatosan csupán annyit árult el lapunknak, hogy a belvárosban vagy a belvároshoz közel kívánnak kereskedelmi központot nyitni a jövőben.
Magyarországon eddig Budapesten, az Örs vezér téren, és Pécsett adtak át Árkád üzletközpontot. Győrött jövőre avatják fel a 36 ezer négyzetméteres, kétszintes központot, amelyben 125 üzlet, textiláruház, elektronikai szaküzlet, sport outlet és megannyi étterem, kávézó kap helyet. A 25 milliárd forintból épülő győri Árkád azonban nem csupán bevásárló-, de rendezvényközpontként is funkcionál majd. Koncertek, kulturális események színtere lesz az épület, amelyhez 1250 parkolóhelyet is kialakítanak.

Az Árkádok a német ECE csoport beruházásában épülnek, amely társaság a környező országok közül Romániában és Horvátországban is szeretné megvetni a lábát. A magyarországi központok építője és üzemeltetője az ECE Projektmenedzsment Budapest Kft. A cég ügyvezetője, Gyalay-Korpos Gyula nemrégiben arról számolt be, hogy Debrecenben, Szegeden és Miskolcon lesznek a következő Árkád üzletközpontok.

A cég Debrecenben egy 28 ezer négyzetméteres, 120-130 üzletet magában foglaló kereskedelmi központot épít, amelynek felső szintjén egy színház és egy kiállítási csarnok is helyet kap.

Az Árkádokat a belvárosban vagy a belváros közelében építik meg. Így van ez Pécsett, Győrött és Debrecenben is. – Szegeden is az a célunk, hogy a belvárosban vagy a belvároshoz közel nyissunk üzletet – mondta tegnap érdeklődésünkre Gyalay-Korpos Gyula. Az ügyvezető igazgató kérdésünkre elmondta, hogy 20-25 ezer négyzetméteres területre van szükségük a beruházáshoz. Hangsúlyozta: az ügyben „több irányban, több emberrel" is tárgyalásban áll. Noha szerettük volna, nem kívánt többet mondani a témában, mondván: a megbeszélések közepén járnak, s rontaná a cége pozícióját, ha információkat szivárogtatna ki. Annyit még elmondott, hogy Szegeden – Győrrel és Debrecennel ellentétben – tiszta profilú, azaz teljesen kereskedelmi központú üzletet akarnak nyitni.

A megyeszékhelyen található nagy bevásárló- és szórakoztatóközpontok közül a Szeged Plaza üzlettere 15 ezer négyzetméteres, a Cora Szeged hipermarket eladótere pedig 11 ezer négyzetméter. A szegedi Tesco adatait nem tudtuk megszerezni.

– Tárgyaltunk Gyalay-Korpos Gyulával, és örülünk, hogy egyre élénkebb a befektetői érdeklődés Szeged iránt, mert ez új munkahelyeket is jelent – mondta megkeresésünkre Solymos László. Az alpolgármester ugyanakkor hozzátette: nincs az önkormányzat tulajdonában olyan nagy, egységes terület a városban, mint amire az Árkádnak szüksége van.

A centrum-gödörtől a Sancer-tavakig

Az Árkád legkevesebb húszezer négyzetméteren várná a vásárlókat Szegeden a belvárosban vagy a belvároshoz közeli helyen. A Skála (volt Centrum) Áruház mögötti 4500 négyzetméteres telek 17 éve áll üresen. A terület tulajdonosa nemrégiben azt nyilatkozta lapunknak, hogy ide egy 30 ezer négyzetméteres épületet terveznek. Az óriás-bevásárlóközpontot felhúzhatnák a Budalakk egykori, 60 ezer négyzetméteres Bajai úti telephelyén is, amelyre jövő tavaszig elővásárlási joga van a KÉSZ Kft.-nek. A szegedi cég nem ismeretlen a beruházó német társaság, az ECE előtt, hiszen sokáig úgy nézett ki, hogy a KÉSZ építi Győrben az Árkádot, ám végül a Strabag Rt. nyerte el a munkát. A kereskedelmi központot felépíthetnék az egykori téglagyár területén is a Bajai út-Fonógyári út kereszteződésében. A téglagyár területe – a bányával és a bányatavakkal együtt – több mint 250 ezer négyzetméter. Maga a gyárterület 40-45 ezer négyzetméter. Többek véleménye szerint a Sancer-tavak környékén is építkezhetne az Árkád.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rövid szócsata a betegcsereperben

Szokatlan közjátékkal folytatódott tegnap Szegeden a betegcsereper: többek között az ügyvédek… Tovább olvasom