Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Szegeden is megrendezik péntek este a Kutatók Éjszakáját

Kilenc város tizenkét intézményében, hatszáz kutató részvételével, kétszáznál is több rendezvény várja az érdeklődőket pénteken a Kutatók Éjszakáján.
Országosan legalább tízezer látogatóra számítanak. Az Európai Unió 2005-ben rendezte meg először a Kutatók Éjszakáját. Olyan szórakoztató, ismeretterjesztő programokat szerveznek ekkor, melyeken a felnőttek és diákok is találkozhatnak a kutatókkal, kipróbálhatják eszközeiket, találmányaikat, megismerhetik munkájukat.

A Kutatók Éjszakájának szegedi programja

Idén Európa-szerte 29 ország több mint 150 városában rendezik meg pénteken a Kutatók Éjszakáját. Itthon, Budapest mellett, Debrecen, Győr, Eger, Martonvásár, Miskolc, Piliscsaba, Sopron és Szeged is csatlakozott a rendezvénysorozathoz, itthon másodjára tartják meg a Kutatók Éjszakáját pénteken. Budapesten a rendezvény központi helyszíne a Millenáris Teátrum, ahol már délután háromtól várják az érdeklődőket.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szintén háromkor kezdődik a program. Az ELTE Állam-és Jogtudományi karán a "nyomozás, bíróság és börtön testközelből" elnevezésű program keretében a látogatók részt vehetnek egy valódi "helyszínelésben". A látogatók megismerkednek a hazugságvizsgálóval, az alkohol- és drogvizsgálat menetével, a bűnügyi akták és a vádirat összeállításával, és a végén természetesen lesz bírósági tárgyalás is.

Az ELTE Kémiai Intézetében délután fél hatkor bemutatják, milyen a naplemente fényes nappal. A kutatók egyebek mellett, lombikba varázsolják a szentjánosbogár fényét, bemutatják a "részeges" gyertyát és az örökké szomjas kacsát, valamint megdobogtatják a "higany szívét". A Kutatók Éjszakáján az érdeklődők megismerkedhetnek a földrajzi helymeghatározó rendszer, a GPS gyakorlati alkalmazásáról, és kirándulást tehetnek a robotok világába. A látogatók megtudhatják, hogyan viselkednek az élőlények pánikhelyzetben, és lesznek olyan bemutatók is, melyekből kiderül, van-e személyiségük a kutyáknak, és tudnak-e emlékezni az ebek. Tavaly összesen háromezren vettek részt a Kutatók Éjszakája programjain - mondta Kurucz Katalin. Idén ennek legalább a háromszorosára számítanak a szervezők. A rendezvény lebonyolítására az Európai Bizottság 110 ezer eurót biztosított Magyarországnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árulja autóit és összevon a megye

Hatvankilenc autójából harminckilencet elad, kis kincstárat hoz létre, és szociális intézményeit is… Tovább olvasom