Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Szegeden is toborzott munkaerőt a Hankook

Szeged - A Csongrádnál csaknem tízszer nagyobb megyeszékhelyen csupán körülbelül húsz embert érdekelt a munkalehetőség, nem sokkal többet, mint a megye északi kisvárosában.
Csongrád után Szegeden is toborzott munkaerőt a dunaújvárosi Hankook egy közvetítő cégen keresztül. A Csongrádnál csaknem tízszer nagyobb megyeszékhelyen csupán körülbelül húsz embert érdekelt a munkalehetőség, nem sokkal többet, mint a megye északi kisvárosában. Megint bebizonyosodott: a magyar ember nem mozdul ki otthonából egy állásért.

Ugyanaz a munkaerő-közvetítő cég, a Trenkwalder Kft. toborzott a napokban Szegeden is embereket dunaújvárosi munkára, mint amelyik Csongrádon már járt. Egy hete számoltunk be arról, hogy a megye legészakibb városában csak tízen-valahányan mentek el meghallgatni az előadást. A Csongrádnál majdnem tízszer nagyobb lélekszámú Szegeden sem sokkal többen érdeklődtek a 240 kilométerrel arrébb lévő munkalehetőség iránt a munkaügyi központ kirendeltségének alagsorában megtartott tájékoztatón.

– Készülök otthagyni a munkahelyemet, ezért voltam kíváncsi az előadásra – mondta Török István, akit még a tájékoztató előadás kezdete előtt kérdeztünk meg, miért jött el. – Éppen azt számolgatom – folytatta –, 5-6 ezer forintos pluszjövedelemért érdemes-e ilyen messzire elmennem. Most szivacsokat ragasztok, a gumigyárba gépkezelőnek kellene mennem.

– Munkanélküli vagyok, most végeztem el egy könnyűgép-kezelői tanfolyamot – mondta Papp József, aki egy baromfivágóhídon dolgozott idén januárig. – Hogy elmennék-e a Dunaújvárosba? Attól függ, mit ajánlanak még pluszban.

– Lassan négy éve vagyok munkanélküli gyógypedagógiai és egyéb végzettséggel, de nem találok Szegeden munkát – közölte Visnyei Ferenc, aki még lapunknál, a Délvilágnál is dolgozott külsősként rövid ideig. – Ha nincs más, ezt a munkát is elvállalom – tette hozzá.

Mindhármukról kiderült, családjuk nincs, legfeljebb barátnőjük, élettársuk. Az előadásra mellesleg hölgyek is eljöttek, és láttunk párban érkező fiút és lányt is, de ők nem nyilatkoztak. Így nem tudtuk meg, valamennyien mennének-e a Dunántúlra, vagy csak érdeklődnek, valakit helyettesítenek, illetve kísérők.

Az előadás meghallgatásához nem járult hozzá a közvetítő cég megbízója. A hirdetés szövegéből azonban kiderült, hogy 690 forintos órabért, műszakpótlékokat, havi négyszeri ingyenes hazautazást, valamint ingyenes szállást és étkezést ígért a dunaújvárosi cég, amelyik – és ez nyílt titok – a Hankook gumigyár volt. Számításaink szerint mintegy nettó 90 ezer forintra számíthatnának a vállalkozó szelleműek, amelyet tisztán hazahozhatnának, hiszen szállásra, utazásra és étkezésre nem kellene költeniük.

A Trenkwalder Kft. központi régióigazgatója, Toldi Gábor a Csongrádon és Szegeden tapasztaltakkal kapcsolatban azt mondta el lapunknak, hogy másutt az országban nagyobb az érdeklődés, 50-100 fő is eljön egy hasonló tájékoztatóra. Közülük választják ki azokat, akik a cég elvárásainak megfelelnek. Noha a magyar munkaerő nem a mobilitásáról híres, mindenütt nagyobb volt az érdeklődés, mint Csongrád megyében.

Olvasóink írták

 • 5. Johny 2008. július 21. 21:37
  „Hát én egy másik cégnél voltam, ott is voltak olyanok akit technikusok meg sok papirosok voltak, és nem vették fel... az egyik olyan büdös volt hogy kifordult a belem, a másik meg hőzöngött folyton... mitmondjak egyiket se tudtam volna szívesen a kollégáim között... nem is laktam volna velük együtt... nekem sincs megfelelő papírom mégis szinte mindíg kiválasztanak... mára már rájöttek szerintem hogy a hozzáállás, ápoltság, motiváció sokkal fontosabb mint a papír meg a tapasztalat... pláne ilyen betanított melónál, amit akárki meg tud csinálni. Miért kéne ide x év gépész tapasztalat? Volt olyan kollégám is, 2 hónap múlva lelépett mert jobbat kínáltak neki... sztem egyik cég se akar ugródeszka lenni... Érted, nálunk is szórtak rendesen, én egy fékrencereket gyártó cégnél voltam, de én se szeretném ha egy olyan rakná össze a fékrendszerem aki marha tapasztalt de beleszarik, vagy épp full ko a piától...”
 • 4. Tibcsi 2008. július 21. 19:22
  „Aki pedig a tesztírás után az interjún is részt vett fel sem veszik.
  15- en utaztunk az interjúra kb. 3 hete és 2 embert küldtek orvosira tovább.
  Érdekessége a kiválasztásnak, hogy azt a középkorú férfit aki gépész végzettséggel( képzettségekkel) és megfelelő munkatapasztalatokkal, referenciákkal rendelkezik nem, ellenben a pályakezdő erdészt megfelelőnek találták és küldték is orvosi alkalmasságira.”
 • 3. "3" 2008. július 21. 18:31
  „Ez is mit bizonyit? TÉNYLEGESEN NINCS IS MUNKA NÉLKÜLISÉG!!!!!!!!!!!!!
  Ha megélhetési gondokkal küszködnének - nem tudnák a lakbért, számlákat, fizetni, nem tudnának miből élelmiszert vásárolni,- akkor biztos elmennének és nem fintorognának, hogy ennyiért nem érdemes. TEHÁT ETTŐL SOKKAL TÖBB PÉNZHEZ JUTNAK!!!!!!!!!!!
  Nagyon át kellene, már ezt a segélyt alakitani!!!”
 • 2. Johny 2008. július 21. 12:23
  „Egyetértek Millel... én már voltam vidéken ilyen jellegű operátori munkakörben. A szállás nem luxus, de korrekt. A bér, pláne ezekkel a juttatásokkal nagyon is jó. Most Szegeden dolgozok, és 80-at keresek, ebből 30-at albérletre 20-at rezsire fizetek ki, meg a kajára is elmegy 20. Marad 10... Mikor dunántúlon voltam, havi 60-at félretettem... Egy év alatt fél miska összejött. És mégiscsak itthon voltam, Magyarországon...
  Sosem éltem segélyből... gusztustalannak tartom mikor egyes "kollégák" közlik hogy felveszik a segélyt, mellette meg feketéznek...
  És csodálkozunk, hogy iylen szarul áll az ország...”
 • 1. Mil 2008. július 21. 10:52
  „Meg kell vonni a segélyt, azt akkor majd mozdulnak. HA itt nincs semmi, én elmennék netto 90-ért. Dunaújváros nincs annyira messze.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Balatonon ma is a vízpart a nyerő

Az elmúlt év második felében felívelés kezdődött a balatoni ingatlanpiacon. Tovább olvasom