Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Szegeden is zsidó kulturális fesztivál

Az önkormányzat 15 millió forinttal járul hozzá a szegedi zsinagóga felújításához – jelentette be tegnap Botka László polgármester a csütörtökön este kezdődő I. szegedi zsidó kulturális fesztivál tájékoztatóján.
A Kosztándi István hegedűművész vezetésével működő Szegedi Kamarazenekar és Pavlovits Dávid gitárművész közös koncertjével csütörtökön 19 órakor kezdődik a zsinagógában az I. szegedi zsidó kulturális fesztivál. Lednitzky András, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke elmondta: a múlt század húszas-harmincas éveiben, amikor még a szegedi zsidóság lélekszáma 6-8 ezer volt, rendszeresen szerveztek a várossal közös koncerteket. Most vidéken elsőként Szegeden rendeznek zsidó kulturális fesztivált, amely kapcsolódik a Budapesten már nyolc éve sikerrel zajló programsorozathoz.

A csütörtöki nyitó hangversenyen írják alá az önkormányzat és a hitközség megállapodását arról, hogy a város 15 millió forinttal támogatja az 1903-ban felavatott zsinagóga rekonstrukcióját – jelentette be tegnap Botka László polgármester, aki szerint egész Szeged érdeke, hogy legszebb épületei rendben legyenek. Korábban a szegedi dóm két alkalommal is ugyanekkora összeget kapott orgonája és elektromos hálózata felújítására. Lednitzky András emlékeztetett rá: a zsinagóga öt évvel ezelőtt elindult és szakaszosan folyó rekonstrukciója összesen mintegy másfél milliárd forintba kerülne.

A pénzügyi források szűkössége miatt eddig csak a kupola, az orgona, a földszinti padsorok és a világítás felújítását fejezhették be. A következő szakaszban a tetőszerkezet részének tekinthető két bejárati torony rendbehozatala 70 millió forintba kerülne. A város támogatását és a fesztivál nyereségét is erre fordítják.


A programban több koncert szerepel: október 8-án délután Ez is Klezmer… címmel a HaGesher, a Sabbathsong és a Pannónia Klezmer együttes lép fel a zsinagógában, este pedig Mórahalmon, az Aranyszöm Rendezvényházban. Október 16-án Varnus Xavér, 30-án Csanádi László ad orgonaestet. A Bécsi Zsidó Múzeum műkincs kiállítása október 2-án nyílik a hitközség dísztermében, ahol 17-én emlékülést rendeznek a 130 éve elhunyt szegedi főrabbi, Lőw Lipót tiszteletére. 31-én Az én Kabosom címmel író-olvasó találkozóra várják Kabos László feleségét, Urbán Erikát, november 4-én pedig a Dávid a rengetegben című kötet szerzőjét, Benedek István Gábort. November 5-én zsidó vacsoraestet rendeznek a Forrás Szállóban, másnap pedig a Novotelben Aya Admon izraeli festőművész kiállításának megnyitójával és a zsinagógabeli kántorhangversennyel zárul a fesztivál. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leépítés a laborban, perel a szakszervezet

Kilencvenhat álláshelyet szüntettek meg február óta a tetemes adósságot felhalmozott szegedi… Tovább olvasom