Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Szegeden járt a Munkácsy-festmények amerikai tulajdonosa

Szegedre látogatott tegnap a Móra Ferenc Múzeumban kiállított Munkácsy-képek tulajdonosa, Pákh Imre. Az Amerikában élő magyar milliárdos úgy fogalmazott, az itteni kiállítás a legszebb azok közül, melyeket festményeiből eddig rendeztek.
Pákh Imrének szinte minden festményről valamilyen személyes története van. Fotó: Segesvári Csaba
Különleges látogatója volt tegnap a Móra Ferenc Múzeum Munkácsy-kiállításának. Pákh Imre, aki a tárlaton látható festmények többségének tulajdonosa, azért érkezett Szegedre, hogy megtekintse a magángyűjteményéből összeállított kiállítást.

Az Amerikában élő magyar milliárdos, miután a városházán átvette a város aranyérmét, mindenféle felhajtás és testőrök nélkül, gyalogosan érkezett meg a múzeumba. Vörös Gabriella igazgató és Nagy Imre, a kiállítás kurátora egyből a díszterembe vezette, ahol a műgyűjtő 29 képét elhelyezték. Pákh Imre néhány pillanatig nézelődött, majd csak annyit mondott: „Ez fantasztikus!"

Már húszezren látták

A Móra Ferenc Múzeumban tegnap köszöntötték a húszezredik látogatót. A 12 éves Fekete Krisztiánnak, aki osztályával Kiskunfélegyházáról érkezett a városba, Pákh Imre adta át az ajándék Munkácsy-albumot. A műgyűjtő még azt is megígértette a kisfiúval, hogy nemcsak a képeket nézegeti meg benne, hanem a szöveget is elolvassa hozzá.

– Otthon nem ilyen körülmények között lógnak – magyarázta később, miért nézegeti olyan átszellemülten saját képeit, mintha most látná azokat először. – Nálam rengeteg az ablak és világosak a falak. Na és persze a világítás sem ilyen profi.

Miközben Pákh Imre nézelődött, Nagy Imre elmagyarázta, melyik képet miért pont ott helyezték el, ahol látható, mi volt a kiállítás koncepciója. A milliárdos műgyűjtő érdeklődve hallgatta a beszámolót, ám rövidesen átvette a „tárlatvezető" szerepét. Szinte minden festményhez volt egy apró története vagy egy személyes megjegyzése: látszott, hogy nemcsak azért gyűjti az értékes festményeket, mert megteheti, hanem mert értékeli és szereti is azokat.

– Ez egy fantasztikus kép – állt meg a Cigánytábor előtt, mely egyébként a kiállítás legértékesebb festménye. – Hihetetlen, milyen jó tájképfestő volt Munkácsy. Pedig nem is kedvelte ezt a műfajt – merengett. De kiemelte még a Szántás Colpachon című alkotást különleges, nagy ecsetvonásokat alkalmazó technikája miatt, valamint Rippl-Rónai József Munkácsyról készített tollrajzát is, melyet – ahogy viccesen megjegyezte – nagyjából három perc alatt skiccelhetett fel a művész.

Pákh Imrét (balról), valamint a Munkácsy-képek magyarországi jogtulajdonosát, Szemenkár Mátyást Nagy Imre, a kiállítás kurátora és Vörös Gabriella múzeumigazgató vezette a tárlaton. Fotó: S.Cs.
Azt gondolhatnánk, Pákh Imrét Munkácsy-művekkel nem lehet már meglepni, a szegedi kiállításon azonban több dologra is rácsodálkozott. Szegeden látta például először a Honfoglalás szénvázlatát, de egyik saját képe is az újdonság erejével hatott rá. – Jé, még nem is láttam a Mosónőket megtisztítva – kiáltott fel, mikor meglátta a művet, melyet éppen a Móra Ferenc Múzeumba szállítása előtt retusáltak. A Kutyacsalád című alkotásról első pillantásra azt hitte, az is a saját képe. Közelebbről megnézve azonban rájött: ez csak hasonlít ahhoz, ami otthonában van. – Az viszont biztos, hogy nálam van – mutatott rá Hans Temple a Munkácsy arcképe című alkotására. – Az, amit ezen a képen fest.

Miután végigjárta a kiállítást, az érdeklődő tekintetekre reagálva először nevetve csak annyit mondott: „Megvan mind!" Aztán persze komolyra fordította a szót és nem győzte dicsérni a szervezőket. – Ez talán az eddigi legjobb, amit a gyűjteményemből rendeztek – összegezte élményeit a kiállításról. – Sajnálom, hogy otthon nem láthatom így ezeket a képeket. 


Cél: egymillió

A Munkácsy-képek Amerikából című kiállítássorozatot eddig öt nagyvárosban nagyjából hatszázezren látták. Pákh Imre szeretné, ha legalább egymillió magyar megtekintené a magyar festő műveit, melyek közül sokat eddig még a szakértők sem láthattak, hiszen magánkézben voltak. De nem csak ez volt a célja, amikor úgy döntött: magántulajdonát magyarországi kiállításokon mutatja be. – Szeretnék ezzel hitet adni a magyaroknak – mondta. – Hogy vannak honfitársaink, akik képesek ilyen produktumok létrehozására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Christopher Lambert Szegeden

Testőrök nélkül érkezett tegnap Szegedre Christopher Lambert, akit hatalmas tömeg várt a Belvárosi… Tovább olvasom