Délmagyar logó

2019. 06. 18. kedd - Arnold, Levente 19°C | 27°C Még több cikk.

Szegeden járt az indiai nagykövet

Ranjit Rae, India tavaly februárban kinevezett magyarországi nagykövete (képünkön) két napot töltött Szegeden. Díszvendége volt az indiai filmhétnek, találkozott Botka László polgármesterrel és Szabó Gáborral, a Szegedi Tudományegyetem rektorával is. A nagykövettel a Belvárosi moziban beszélgettünk országáról, rólunk és a Káma Szútráról.
– Mit szeret legjobban az országunkban?
– Az embereket. A magyarok különösen barátságosak és nyitottak. Úgy látom, nagyon jó véleménnyel vannak Indiáról, különleges kapcsolat fűzi őket az országunkhoz. A legtöbb ember, akivel találkoztam, jól ismeri az ősi Indiát, a vallást, a kultúránkat és a hagyományainkat. Magyarország és India kapcsolata meglehetősen régi, gondoljon csak az erdélyi származású Kőrösi Csoma Sándorra, aki hosszú ideig élt Indiában. Az én feladatom az, hogy a magyarokkal megismertessem a modern Indiát, az ország jelenlegi helyzetét, gondjait, a fejlődését is. Szerintem ugyanis még van mit tanulnunk egymástól, nem is keveset. Nagyon remélem, hogy ebben a két ország segítségére tudok lenni.

– Ha már kultúra és hagyományok: Magyarországon gyakran kérdezgetik a Káma-Szútráról?

– Nem kell kérdezniük, azt hiszem, a magyarok nagyon jól ismerik a Káma Szútrát.

Indiai tőke Szegeden

A nagykövet és Botka László találkozásakor szó volt arról is, hogy indiai üzletemberek érdeklődnek Szeged iránt. Biotechnológia, információs technika és call center – ezen a három területen szeretnének befektetni. Ranjit Rae megígérte, hogy közreműködik.

– Számos diákjuk tanul Nyugat-Európa egyetemein. A magyar felsőoktatás is vonzó?

– Több magyar egyetem rektorával találkoztam, így Szabó Gáborral is. Az önök országában nagyon sok lehetőségük van az indiai diákoknak, Magyarország nagyon híres a mérnök- és orvosképzésről.

– Az indiai gazdaság rendkívül gyorsan fejlődik. Mi ennek az oka?

– Nagyon jó az oktatás infrastruktúrája. Magas színvonalú képzés folyik országunkban, különös tekintettel a mérnöki és az elektronikai képzésre. India számára ez nagyon hasznos.

– Ugyanakkor a környezetvédelem területén van még tennivalójuk
.
– Egyetértek. Sokkal többet kell tennünk a környezetért Indiában. De nagyon sok példa van arra, hogy a cégek egyre inkább odafigyelnek, olaj helyett például földgázt használnak, ezért csökkent a környezetszennyezés. Fontos azonban megjegyezni, hogy Indiában 1,1 milliárd ember él. Sajnos még mindig nagyon sok közöttük a szegény. Ezek az emberek napi 1-2 dollárból élnek. Gondoskodnunk kell arról, hogy gyorsan növeljük az életszínvonalukat, felelősek vagyunk a társadalom ezen részéért is. A szegénység és a környezetvédelem kérdése összekapcsolódik, ha emelni tudjuk az életszínvonalat, csökkenni fog a környezetszennyezés. Ez óriási kihívás számunkra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged napja ünnepségsorozat május 15–20. között

Borfesztivál jótékonysági borárveréssel, Dugonics téri délutánok könnyed szórakoztató műsorokkal,… Tovább olvasom