Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Szegeden járt Rév Lívia, a zongora Callasa

Szeged - Rév Lívia óriási sikerrel koncertezett hétfőn a Fricsay Teremben, majd mesterkurzust tartott a Király-König-zeneiskola, a Vántus-szakközépiskola és a zeneművészeti kar növendékeinek. A Párizsban élő 96 éves zongoraművész már életében legendává vált – azt írta róla a kritika: ő a zongora Callasa.
Tokody Ilona mondta róla: bel canto zongorista. Német zenekritikusok pedig azt írták: ő a zongora Callasa. A BBC szakértő ítészei vakteszten húsz közül az ő Chopin Nocturne-lemezét találták a világ legjobbjának. Rubinsteint, Horowitzot és Richtert is maga mögé utasította.Rév Líviahétfőn adott ingyenes koncertet a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának Fricsay Termében – hálából a II. világháború végén őt befogadó városnak.

A szenzációszámba menő koncertet meghallgatta Szőcs Géza, a kultúráért felelős államtitkár is. Kerek Ferenc dékán előrelátása hasznosnak bizonyult: akkora tömeg gyűlt össze, hogy szükség volt biztonsági szolgálatra is. Akik nem fértek be a zsúfolásig megtelt nagyterembe, a folyosón hallgatták a koncertet, vagy a földszinti kamarateremben nézhették kivetítőn. A hangversenyen állva tapsolt a publikum, utána egy hölgy azt mondta: „Nem hittem, hogy zongoramuzsikától is lehet sírni. Rév Lívia egy zseni és biológiai csoda. Mi lehet a titka?" Ugyanezt kérdeztük a 96 éves zongoraművésztől mesterkurzusa után.

Rév Lívia mesterkurzust tart a Fricsay Teremben. A szerző felvétele
Rév Lívia mesterkurzust tart a Fricsay Teremben.
A szerző felvétele

– Arra kell vigyáznunk, hogy mindent megtegyünk az egészségünkért. Sokan az egészségük ellen dolgoznak cigarettával, alkohollal és mindenféle drogokkal. Ezek korán tönkreteszik az embert. A mozgás is fontos, bár én tornázni mindig utáltam. Párizsban régóta ugyanaz a napirendem: egy órakor ebédelek; utána olyan álmos szoktam lenni, hogy meg kell erőszakolnom magam: sétálok háromnegyed órát, és csak utána pihenek le egy kicsit – mondja nevetve Rév Lívia, akinek meg sem kottyant, hogy maratoni mesterkurzusán órákon át magyarázott az ifjú növendékeknek.

Sztár a YouTube-on

– Amióta csináltak nekem egy honlapot, és felkerültek a felvételeim az internetre, gyorsabban terjed a hírnevem, mint amikor koncertező zongoristaként bejártam a világot. Pedig sokkal fárasztóbb volt folyton repülni – mondja Rév Lívia, aki sztár lett a YouTube-on is, felvételeit rengeteg rajongója nézi világszerte. – Nemrég kaptam Kolumbiából egy kedves levelet, amelyben egyszerűen úgy szólítottak: Legkedvesebb Chopin-interpretátorom!

– Fontos, hogy a zongoristának jó technikája legyen, hiszen az adja a szabadságot a muzsikáláshoz, de nem lehet a technika a cél, mert akkor épp a zene vész el. Nagyon sokat köszönhetek az édesanyámnak, aki a Csallóközben született, és százával énekelte a magyar népdalokat. Már akkor megismertem ezeket, amikor még meg sem születtem. Mindegyik dal valamit mesélt. Nekem a zene természetes önkifejezési lehetőség, nem pedig egy cirkuszi mutatvány. Szoktam is mondani a növendékeimnek: Ne zongorázz, hanem hegedülj vagy csellózz a zongorán! Vicces, hogy manapság mennyire fontosnak tekintik, hogy minden hang pontosan a helyén legyen. Persze jobb, ha ott van, de nem ez a lényeg, hanem a zene lelke. Amikor előkészítettem a Nocturne-lemezemet, hónapokon át játszottam ezeket a Chopin-darabokat. Valahogy az volt az érzésem, hogy a lelkem találkozott Chopinével. Valami biztosan történt, mert attól kezdve olyan szabadságérzetet kaptam a Chopin-darabokhoz: úgy éreztem, bárhogy játszhatok.

Bár Rév Lívia 1946 óta Párizsban él, ma is figyel arra, hogy mi történik Magyarországon. – A negyvenes években sok mindent átéltem idehaza, ezért különösen riaszt, amikor a régi, rossz eszmék újraéledését látom. Attól tartok, a butaságot újra megfizettetik majd Magyarországgal. Azt sem értem, amikor egyesek arról beszélnek, hogy jobb lenne az Európai Unión kívül. Mit tud csinálni ma egy ország Európa nélkül? Megszűnik. Férjem – aki De Gaulle elnök közvetlen munkatársa is volt – annak idején sokat dolgozott a mai Európa megalapozásáért. 1957-ben ott volt a Római Szerződés aláírásakor is. Legnagyobb eredményének tartotta, boldoggá tette, hogy sikerült összehozniuk azt az Európát, ahol korábban mindig háborúk dúltak. Azt az időszakot álmodják most vissza? Mert ha szétesik Európa, abból előbb-utóbb megint háború lesz. Hiszem, hogy a zene Európát is összeköti.

Norma a Scalában
– Amikor 1952-ben bejártuk a férjemmel autóval Olaszországot, elvetődtünk Milánóba is, ahol a Scalában épp a Normát adták. Maria Callas akkor még nem volt világhírű díva, sohasem hallottunk korábban róla. Nevezetes fogyókúrája előtt nagy darab, kövér nő volt, de úgy énekelt, mint az álom. Akkor is őt nézte mindenki, amikor nem ő énekelt. Rögtön mondtam a férjemnek: jegyezzük meg a nevét. Az az előadás máig megmaradt az emlékezetemben. Callast fantasztikus művésznek, csodálatos színésznőnek és ízig-vérig énekesnek, igazi muzsikusnak tartottam, aki mindent természetesen csinált, azonnal magával ragadta az embert – mesélte Rév Lívia. – Ez volt Fischer Annie nagy ereje is. Amikor először hallottam, az volt az első olyan zongoraest az életemben, amelynek elejétől a végéig, minden hangja érdekelt.

Olvasóink írták

  • 1. louis 2012. április 19. 18:31
    „Sajnálatos, hogy a tisztelt Újságíró a koncertről nem ír. Pedig abban a koncertben nem az volt az élmény, hogy egy közel 96 éves ember ült a zongora mellett, hanem : ahogy játszott, ahogy a műveket lélekkel megtöltötte, amilyen katartikus élményt ajándékozott a hallgatóságnak - szerényen- egy csodálatos ember, egy varázslatos művész.
    Ízléstelennek tartom azt a fogalmazást, hogy "ingyenes koncert", mert nem az ´ingyenesség´ miatt volt annyi érdeklődő, hanem azért , mert sokan ismerik a Művésznő kivételes kvalitását. Helyesebb, illendőbb lett volna az ´ajándékkoncert´ kifejezés; hiszen Rév Lívia játéka valódi ajándék volt a koncert közönségének.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szívhalál: alaposabb vizsgálatok kellenek

Nem kötelező a terheléses kardiológiai vizsgálat az élsportolók engedélyének meghosszabbításához, pedig hatékonyan tudja kiszűrni a szívpanaszokat. Tovább olvasom