Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Szegeden javultak a munkakörülmények

Tavaly ilyenkor már negyedik hónapja sztrájkoltak az egészségügyi dolgozók, munkakörülményeik és anyagi helyzetük javítása érdekében. Az eltelt egy évben a Szegedi Tudományegyetem több biztató lépést is tett a klinikák dolgozóinak érdekében, országos szinten azonban alig változott valami.
Egy év telt el azóta, hogy az egészségügyi dolgozók előbb Szegeden, majd az egész országban sztrájkokat szerveztek munkakörülményeik javítása, valamint bérük uniós felzárkóztatása érdekében. A közel négy hónapon át tartó munkabeszüntetési hullám utolsó fejezete tavaly november közepén volt, amikor a budapesti Kossuth térre vonultak a követelésekkel szimpatizáló orvosok, nővérek és szakdolgozók. Azóta látszólag csend és nyugalom van, ám mivel jelentős változások nem történtek, a sztrájkkészültség azóta is tart.

A több mint egy évvel ezelőtt megfogalmazott követelések között szerepelt például a rendszerváltás óta az egészségügyből kivont 1500 milliárd forint 5 év alatti ütemezett visszapótlása, az ágazat uniós szintű felzárkóztatása, valamint az arra az évre beígért 6, majd idén további 50 százalékos bérfejlesztés. Ezek közül egyik sem valósult meg és a jövő évi költségvetésben sem látszik erre hajlandóság. Nem ismerik el az ügyeleti időt munkaidőként, annak ellenére sem, hogy így törvénytelenül dolgoznak az orvosok. Országos szinten talán az egyetlen elért eredmény, hogy megindult a kommunikáció a munkavállalók és a szaktárca között.

Szegeden, ahonnan a sztrájkhullám indult, több biztató lépés is történt az elmúlt egy évben. Ágoston Zsuzsa, az SZTE Általános Orvostudományi Kar EDDSZ sztrájkbizottságának elnöke úgy fogalmazott: az egyetem érezhetően nagyobb figyelmet fordít arra, hogy döntések előtt egyeztessen, és a feltételek javításáért is sokat tett.

– Elszívókat helyeztek a műtőkbe, az érintett dolgozókat röntgensugár mérésére alkalmas berendezéssel látták el, a legsiralmasabb állapotban lévő fül-orr-gégészeti klinika műtőjét felújították, az új klinika intenzív osztálya pedig infúziós pumpákat, defibrillátort és ágymelegítőt kapott. Ezenkívül új alapokra helyezték a munkavédelmi szabályzatot is, mely most már mindkét félre komoly kötelezettségeket ró.

A sztrájkbizottság elnöke elmondta: szabályozták az egyéb jogviszonyban való foglalkoztatást is, melynek köszönhetően már nemcsak közalkalmazottként, hanem önkéntes segítőként, szabadfoglalkozásúként vagy egyéni vállalkozóként is szerződtethetik az egészségügyi dolgozókat. Ágoston Zsuzsa pozitívumként emelte ki azt is, hogy sok más egészségügyi intézménnyel ellentétben a Szegedi Tudományegyetem az idei béremelést nem úgy oldotta meg, hogy ezzel egy időben pótlékokat vont meg.

Vannak azonban még megoldatlan ügyek. – Továbbra sem nyilvánosak például azok a szakfőorvosi jelentések, melyek a betegellátás biztonságáról készültek. Sok eszközt úgy vagyunk kénytelenek használni, hogy azok amortizációs ideje már régen lejárt. És nincsenek olyan lépések sem, melyekkel megakadályozható lenne az orvosok tömeges külföldre vándorlása – sorolta a sztrájkbizottság elnöke.

Nagyobb probléma azonban, hogy országos szinten nincsenek bíztató előremozdulások a követelések nagy részének megoldására, így – bár látszólag nyugalom van – a sztrájkkészültség továbbra is fennáll.


Éger és Gyenes Szegeden

Ma délután Szegedre látogat Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke, valamint Gyenes Géza, a kamara főtitkára. Az érdekképviselet vezetői többek között az orvosok vényírási jogának korlátozása, az irányított betegellátási rendszerrel kapcsolatos törvénytervezet, valamint a munkaidő-direktívák magyarországi alkalmazása terén tapasztalható hiányosságok miatt emelnek szót. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alkotmánybíró lett Balogh Elemér

Megválasztotta az Alkotmánybíróság tagjának tegnap az országgyűlés Balogh Elemért, a Fidesz… Tovább olvasom