Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Szegeden kétszáz pedagógusállás szűnik meg

Szegeden kétszáz tanári állás szűnik meg részint az átszervezések, részint a kötelező óraszámemelés miatt. A helyzetet csak az szépíthetné, ha az iskolák a jelenleg még foglalkoztatott 130 nyugdíjas helyett erejük teljében lévő pedagógusokat foglalkoztatnának.
Szegeden kétszáz tanári állás szűnik meg részint az átszervezések, részint a kötelező óraszámemelés miatt. A helyzetet csak az szépíthetné, ha az iskolák a jelenleg még foglalkoztatott 130 nyugdíjas helyett erejük teljében lévő pedagógusokat foglalkoztatnának. Hangulati aláfestést a június végén bezáró Kodály téri általánosban szereztünk, ahol a tanárok zöme nem tudja, mihez kezd.

Reménytelen

Tanári diplomával becslések szerint több mint ötszázan keresnek állást Szegeden. Júniusban újabb 300 végzős veszi át a diplomáját. Beszéltünk egy negyvenes éveiben járó pedagógussal, aki édesanyja betegsége miatt 1999-ben önszántából lépett le a tanári katedráról – a Dugonics általánosban tanított –, és azóta se tud visszamenni a szakmájába. Biológia–technika szakos tanárként mára feladta a keresést.

Egy hónappal a tanév vége előtt arra voltunk kíváncsiak, hogy a bezárásra ítélt Kodály téri általánosban milyen a hangulat, tudnak-e már biztosat a sorsukról a tantestület tagjai. „Nem foglalkozunk a bezárással, mindenki teszi a dolgát, tanítunk" – válaszolták foghegyről a tanárok. Nevét felvállalva senki sem nyilatkozott.

Amikor pedig kérdezősködni kezdünk, hogy élték meg a mögöttük álló félévet, tudják-e, mi lesz velük szeptembertől, hirtelen mindenkinek rohannia kellett, órára vagy ügyeletesnek a folyosóra. Egy tanár nem állt elénk, hogy elmondja: itt vagyok, harminc éve tanítok, és fogalmam sincs, mit csinálok szeptembertől. Sőt értetlenül fogadták lapunk megkeresését, egyikük kifejezetten ízléstelennek tartotta, hogy sorsuk felől érdeklődünk.

Egyedül Tóth Dezső igazgató válaszolt a kérdéseinkre, aki 2000 óta vezeti a Kodály térit. Június 30-án bezárják az iskolát, július 1-jével a jogutód – a Rókus II. és a makkosházi iskola – átveszi az összes anyagot. Két hét áll majd rendelkezésre, hogy dobozoljanak, mert nyáron felújítják az épületet. A gyerekek rajzait, az emléktárgyakat a tanulóknak adják ajándékba.

Vásárhelyen és Makón még nem döntöttek

Vásárhelyen a jövő héten, Makón pedig júniusban döntenek arról, hogy a kötelező óraszámemelés miatt hány pedagógus-álláshellyel lesz kevesebb a városban szeptembertől. Vásárhelyen – ahol május 21-én tárgyal újból a közgyűlés az oktatási rendszer átalakításáról – az idei tanévben összesen 776 pedagógus státus volt. Szentesen senkit sem kell elbocsátani szeptembertől – tájékoztatott Mihály Béláné. A polgármesteri hivatal művelődési irodavezetője elmondta: a Gróf Széchenyi István Általános Iskola jogutód nélküli megszűnése miatt a pedagógusoknak a város többi iskolájában keresett állást az önkormányzat. Az óraszám kötelező emelését úgy tervezik megoldani, hogy a nyugdíjba vonuló tanárok státusát nem töltik be. Arra nincs adat, hogy ez mennyi álláshelyet jelent.

Az igazgatónak „szerencséje" van, korengedménnyel nyugdíjba mehet, de ő sem így képzelte a jövőjét. Tudomásul vette azonban, ilyen a világ, a háromszázas tanulólétszámmal működő iskola nem tudja felvenni a versenyt egy ezerfőssel: a Tisza Lajos és a Kossuth Zsuzsanna szakközépiskola összevonásával ugyanis ennyien járnak majd szeptembertől a Kodály téri intézménybe. Arra a kérdésre, milyen hangulatban telt el az előző félév, azt válaszolta, ugyanúgy végezték a munkájukat. Hogy végleg megszűnik az iskola, azt majd csak akkor fogják fel, amikor a június 15-i évzáró után pakolni kezdenek.

A Kodály téri általános diákjai a Rókus II. és a makkosházi iskolában folytathatják tanulmányaikat. A Rókus II.-be hat, a makkosháziba egy osztály „bontatlanul" megy át, a jelenlegiek közül tehát kettő „tűnik el", mert diákjait más általánosba íratják. A 26 pedagógus közül csak ketten tudnak nyugdíjba menni, heten az osztályokkal együtt az új intézményekbe kerülnek, a többiek sorsa kilátástalan.

Solymos László alpolgármester kérdéseinkre válaszolva elmondta: Szegeden mintegy 200 pedagógusállás szűnik meg az átszervezések és a kötelező óraszámemelés miatt. Hozzátette azonban, jelenleg az iskolák 130 nyugdíjast foglalkoztatnak, helyettük – megértve az ínséges körülményeket – az állást keresőket lehetne alkalmazni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keleti kényelem az országúton

A rendszerváltást megelőző években ritkaságszámba ment egy nyugati gyártmányú autócsoda feltűnése az… Tovább olvasom