Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 21°C Még több cikk.

Szegeden lehet a régiós egészségbiztosító-központ

Szeged - Januártól működnek a kormány tervei szerint a régiós egészségbiztosítási pénztárak, a dél-alföldi központ várhatóan Szegeden lesz. Széles jogkört kapnak, többek között önállóan dönthetnek arról, melyik kórházzal mire szerződnek.
Két hónap múlva már új szervezeti rendszerben működik az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) a kormányrendelet-módosítás szerint. A 19 megyei egészségbiztosítási pénztár helyett 7 regionális szervezet áll föl, a megyei pénztárak pedig mintegy kirendeltségekként működnének tovább. Arról egyelőre nincs hivatalos döntés, hová kerül a Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyét összefogó dél-alföldi régió központja, de a rendelettervezetben Szeged szerepel székhelyként – mondta el Schleining Ibolya, a Csongrád megyei Egészségbiztosítási Pénztár (MEP) vezetője.

Várhatóan néhány új ügyfélszolgálati pont is nyílik a régióban, miközben az egészségbiztosító jelenlegi egységei – Csongrád megyében Szentesen, Vásárhelyen és Makón – is tovább működnek. A cél az, hogy a biztosítottak számára minél több helyen legyen elérhető az OEP. Ehhez a MEP vezetője szerint optimális lenne egy kisebb létszámbővítés, de a jelenlegi gazdasági helyzetben ez bizonytalan. Az ellenőrzési feladatok megosztásában is változások várhatók a régión belül, hogy hatékonyabb legyen a működés. Az ügyintézésben viszont a biztosítottak számára az új rendszer különösebb változást nem hoz – hangsúlyozta az igazgató.

Marad a központ is

Januártól is megmarad az OEP, azaz az egészségbiztosító központi hivatala. Teljes jogkörrel rendelkezik a forrás-előirányzatok fölött, taj számot ad ki, dönt arról, hogy a különböző gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök, technológiák kapnak-e támogatást vagy sem. Emellett feladata lesz a közgyógyellátottak számontartása is.

Az új régiós egészségbiztosítási pénztárak (REP) a tervek szerint jóval szélesebb jogosítványokat kapnak, mint korábban a megyeiek. Eddig is ellenőrizhették az egészségügyi szolgáltatókat, de ezentúl – bizonyos korlátozásokkal – szabadon, a minőségi mutatóktól függően dönthetnek arról is, melyik kórházzal mire szerződjenek. Ez azt jelenti: ha a régiós pénztár úgy ítéli meg, hogy egyes szakellátásokat a közelben másutt jobban végeznek, mint ahol eddig látták el a körzethez tartozókat, akkor a magasabb színvonalat nyújtó szolgáltatóval köthetnek szerződést. Ezzel együtt a régiós pénztár természetesen átcsoportosítja a feladathoz járó forrást is: annak adja a korábbi szolgáltatónak fizetett összeget, aki magasabb színvonalon gyógyít.

Olvasóink írták

 • 4. Egy negyvenes... 2008. november 03. 08:33
  „A régiós szervezeti egységnek már egyszer neki futott az OEP (is), sok-sok pénzt rászánva átszervezte - majd vissza alakította a rendszerét. Kiváncsi vagyok, most mennyibe fog kerülni a gazdaságosabb szervezetre történő átalakítás?

  Amúgy valóban most lehetne végre létre hozni a régóta tervezett régiós közigazgatási beosztást, amin belül akár meg is maradhatnak a megyék is, csak kevesebb létszámmal, jobban összefogva és komolyabban ellenőrizve működhetnének, ami hosszabb távon sok területen előnyösebb lenne (ld. a nyugati országokat, ahol ez jól bevált már). Persze ehhez kell a politikai akarat is, na meg pár állást meg kellene szüntetni, ami viszont csípheti a tűzközeli emberek szemét, hisz akkor lehet nem lesz a rokonságnak jól fizető köztisztviselői állása.”
 • 3. Logaritmus 2008. november 03. 07:11
  „A megye már csak azért sem kerül megszüntetésre mert tipikusan a sikertelen pártok túlélési játszótere szokott lenni. Most éppen a fideszesek - lds: Magyar Annácska - és társaik játszhatnak ott túlélésre, használhatják pénzpumpaként és hatalmi gyakorlótérként. Én felszámolnám, de tuti jönne a sirám, hogy Szent István találta ki és ezért ne töröljük el.”
 • 2. maci52 2008. november 03. 06:19
  „Ez a "lehet","majd","talán","lesz" szavak ismerősen csengenek fülünkben.”
 • 1. szemlelodo 2008. november 03. 04:38
  „Sajnálatos dolog,hogy ugyanezen szervezeti változást nem követi a közigazgatásban a megyerendszer megszűnése,pedig ha valaha a gazdasági körülmények indokolnák most eljött a történelmi pillanat,csak hiányzik a politikai akarat,helyette inkább a nyugdijasok anyagi ellehetetlenitése a legkézenfekvőbb.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatódik a langyos őszi idő

Tovább tart a héten is az évszakhoz képest meleg, napos idő, szombatig csak minimális csapadék… Tovább olvasom