Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Szegeden lép fel szombaton Janice Harrington

A magyar népzenére és a magyar ételekre is kíváncsi Janice Harrington, az Amerikai Egyesület Államok kulturális nagykövete, aki a Szegedixie-n énekel szombat este.
Szombat este lép fel Janice Harrington a Szegedixie-n. A Németországban élő amerikai énekesnő csütörtökön érkezett Szegedre, a Forrás Szállóban beszélgettünk vele. Elsőként arról kérdeztük, mit jelent titulusa: az USA egyik kulturális nagykövete.

– A kultúrák csereberéjében közreműködöm, abban, hogy megismerjük egymás művészetét. A zenémen keresztül az Amerikai Egyesült Államok kedvesebb, gyengédebb arcát közvetítem. Az amerikaiak imázsa sérült az iraki háború miatt. Azt szeretném, ha béke lenne a világban. Mindnyájan a béke emberei vagyunk, nincs szükség háborúkra. Azt mondom, szeretkezz, ne háborúzz. Zenélj, ne háborúzz.

A művésznőt Háló Pál, a Storyville Jazz Band vezetője hívta meg a fesztiválra. Janice és a szegedi együttes Krakkóban találkozott először egy olyan koncerten, ahol cseh, szlovák, lengyel és magyar együttesek zenéltek. Már ott megállapodtak: Szegeden egyszer közösen muzsikálnak.

– Örülnék, ha hallhatnék magyar népzenét, amíg itt vagyok, mert nagyon szeretem. A magyar zene világszerte elismert. Hozzátartozik a melankolikus cigánymuzsika, a hegedű... Persze az itteni zenészek jól játszanak jazzt is – mondta Janice, majd hozzátette: a magyar néptáncra és a magyar ételekre is kíváncsi.

– Megérkeztem a városba, és azt mondtam: ez olyan, mint Németország. Itt a Shell, a McDonald\'s. Nem ezt akarom látni, hanem a valódi magyar életet. Ez pedig a kultúrán, a nyelven keresztül őrizhető meg.

A művésznő jazzt, gospelt és bluest is énekel, ezért arról érdeklődtünk, melyik áll hozzá legközelebb.
– Mindegyik egyformán. Ezek között a zenék között nőttem fel, és most elhoztam őket Magyarországra.

A 65 éves énekesnőnek öt gyermeke, tizennégy unokája és egy dédunokája van.
– Tudnak énekelni, de nem ebből élnek. Rendes, igazi munkájuk van – válaszolta arra a kérdésre, a családban mintát jelent-e az ő pályája. Az ő munkája is igazi ugyan, de nem könnyű – folytatta –, hiszen ma mindenki popzene-orientált.

– Van jó ezek között a számok között is, de ki emlékszik már arra, mi volt Britney Spears tavalyi slágere? Ella Fitzgerald, Oscar Peterson dalaira még mindig emlékszünk. Ez a zene él, és élni fog. Akárcsak a magyar népzene.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Speciális nyári ebéd a szegedi éttermekben

Szeged - Sok szegedi étterem is meglátta az üzleti lehetőséget abban, amire a tengerentúlon már… Tovább olvasom