Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Szegeden már 80 háziorvos írta alá a tiltakozó ívet

Aláírásokat gyűjtenek a szegedi háziorvosok: októbertől nem kívánnak tételes betegforgalmi jelentést küldeni pácienseikről az egészségbiztosítónak. Egyrészt mert az adminisztráció a betegellátástól veszi el az időt, másrészt mert törvénytelennek gondolják az adatgyűjtést.
A jelentés miatt többet kell üldögélni a váróban. Fotó: Schmidt Andrea
Szeptember elseje óta a háziorvosoknak tételes betegforgalmi jelentést kell készíteniük. Ez többek között azt jelenti, hogy minden receptfelírást meg kell indokolni, valamint minden egyes beteg minden egyes diagnosztizált betegségét megadott kódok alapján besorolni. Ezzel sokan nem értenek egyet, ezért az ország több pontján aláírásgyűjtés indult. A szegedi háziorvosok is tiltakoznak: néhány hét alatt körülbelül nyolcvanan írták alá azt az ívet, melyben kijelentik, hogy októbertől nem kívánnak jelenteni.

– Az orvosi lelkiismeret tiltakozik ez ellen – mondta Szilárd András, a Szegedi Orvosi Kamara elnöke. Mint mondta: gyakorlatilag a betegek minden bizalmas adatát kiadják a jelentésekkel az egészségbiztosítónak, és nem lehet tudni, mire használják azt fel. – AZ OEP az egyetlen intézmény, mely a taj-számot össze tudja kapcsolni a személyi azonosító adatokkal. Ezért gyanús, hogy a jelentésekből olyan adatbázist lehet létrehozni, mely piszkos üzleti célokat szolgál. Például ha létrejönne a több-biztosítós modell, az üzleti alapon működő biztosítók – tudomást szerezve a meglévő betegségekről – nem, vagy csak emelt áron kötnének szerződést.

Az ilyesfajta adatszolgáltatást Szilárd András szerint az uniós törvények is tiltják. De nem ez a háziorvosok egyetlen kifogása. – Óriási pluszmunkát jelent az adminisztráció számunkra – mondta. – Napi egy-másfél órával növeli meg a munkaidőnket, ráadásul teljesen értelmetlenül.

Cs. Szabó András háziorvos az elmúlt hetek tapasztalatai alapján azt mondja: egyértelműen kevesebb ideje jut a betegeire, vagyis a rengeteg adminisztráció az ellátás rovására megy. Éppen ezért – bár az ív még nem jutott el hozzá – mindenképpen aláírja majd a petíciót. – Külön munkatárs foglalkozik a jelentéssel, de még így is jelentősen lelassult a rendelés, hiszen azt az időt, amit eddig csak vizsgálattal töltöttem, most meg kell osztanom azzal, hogy diktálom a kódokat és az indoklásokat, hogy mit miért írtam fel – mondta, hozzátéve: mindez természetesen továbbra sem jelentheti azt, hogy ne lásson el minden betegét, aki megjelenik a rendelésen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lejárt a határidő, bírósághoz fordulnak a háziorvosok

Továbbra sem kapták meg augusztusi díjazásukat a mentőszolgálattól az ügyeletet ellátó Csongrád… Tovább olvasom