Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Szegeden maradt Finta Gábor

A Rotterdami Táncakadémián diplomázott a Szegedi Kortárs Balett tehetséges, fiatal táncosa, Finta Gábor, akit ezekben a napokban a Homo ludensben láthat a szegedi közönség a kisszínházban.
Finta Gábor egy punkot játszik a Homo ludensben Fotó: DM/DV
Finta Gábor Veszprémben született, a pécsi művészeti szakközépiskolában kezdett táncolni 1996-ban. Érettségi után felvették a Rotterdami Táncakadémiára. Azért oda jelentkezett, mert a klasszikus balett nem érdekelte, Magyarországon viszont nincs professzionális modern táncképzés. A rotterdami intézetet Európa egyik legjobbjának tartották, sokan javasolták, hogy ott lenne érdemes folytatnia, ha a kortárs táncszínház érdekli. Pécsett olyan kiváló alapokat kapott, hogy rögtön a harmadéves csoportba került.

– Erre csak egy hónap múltán döbbentem rá, mert akkor még nem beszéltem angolul, és azt hittem, az első évfolyam harmadik csoportjába járok. A nyelvtudás hiánya eleinte nagyon megnehezítette a dolgom, semmit nem értettem, mindenhová szótárral mentem. Nem tudtam kommunikálni, eleinte anatómiából, művészettörténetből, zeneelméletből csak bemagoltam a tananyagot. Nagyon kemény volt az akadémia, sokszor reggel fél 10-től este 9-ig tanultunk, gyakoroltunk, táncoltunk – meséli. Két és fél év alatt sikerült diplomát szereznie Rotterdamban. Közben felvették a Belga Királyi Balettbe, ahol másfél éven át táncolt. Az együttessel beutazta szinte az egész világot, jártak Szingapúrban, Sanghajban, Európa majd minden országában. – Magyarországra a belga királynővel látogattunk el, és a parlamenti képviselőknek táncoltunk egy előadást. Ezek életre szóló élmények. Közben felvettek egy neves ausztrál táncegyütteshez, és az iratok intézéséhez előbb haza kellett jönnöm néhány hónapra. Amikor kiderült, hogy a szükséges okmányok beszerzése sokkal tovább tart, mint gondoltam, eljöttem Szegedre táncolni. Először azt hittem, csak egy évadot töltök majd itt, utána mehetek Ausztráliába.

De nagyon megszerettem az együttest és a várost, a papírmunka intézése is nehézkesebb volt, mint reméltem, ezért inkább maradtam. Már három éve élek itt, azóta sok barátot szereztem. A Carmen volt az első produkció, ami nagy kihívást jelentett. Lámpalázas vagyok, ami a premieren kicsit visszavetette a teljesítményemet. Mostanra talán sikerült legyőznöm. A Homo ludensben egy punk vagyok, ezt a figurát könnyű eljátszani, mert Juronics Tamás nagyszerűen kitalálta a karaktert.

Szeretném magam koreográfusként is kipróbálni. Egy négyperces szóló darabbal beneveztem a Mu Színház szóló-duó táncfesztiváljára, egyik barátnőmmel pedig duót is táncolunk közösen. Szeretek sportolni is, szegedi haverjaimmal focizni, kézilabdázni szoktunk. Imádom a vízisízést, a squasht és a falmászást is. Örülök, hogy ilyen sok mindent sikerült kipróbálnom, mert ezeknek időnként a táncban is hasznát veszem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Műhibaperben nyert az egyetem

Jogerősen is pert nyert a Szegedi Tudományegyetem egy műhibaperben. A felperesek 10 millió forintot… Tovább olvasom