Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -2°C | 5°C Még több cikk.

Szegeden nincs felvételi stop a bölcsődékben

Szeged - Országszerte „telt ház" van a bölcsődékben: százhúsz százalékos az intézmények kihasználtsága. Szegeden is van várólista, de nincs „létszámstop".
– Hallottam, hogy tele vannak a bölcsődék. Szétnézünk a bölcsődebörzén, mert időben szeretnénk eldönteni, melyik intézményt választjuk születendő gyermekünknek. A munkahely közelsége fontos szempont – osztotta meg velünk Farkas Szigeti Szabina, miért a sietség. Másfél éves lányával, Laurával még otthon tudott maradni, de szeptemberben születendő gyermekével már csak plusz egy évre szeretne kimaradni a munkából.

Információink szerint országszerte felvételi stop van a bölcsődékben: kizárólag annak jut hely, aki előrelátó volt, és már hónapokkal korábban felíratta magát a várólistára. Az ország 533 bölcsődéje 120-130 százalékos kihasználtsággal működik: a 23 ezer 890 férőhelyet 28-29 ezer gyermek tölti be. A gyerekek csupán nyolc százaléka jár bölcsődébe, pedig az uniós irányelvek szerint a korosztály harminc százalékának helyet kellene biztosítani.

Csendes pihenő a Siha közi bölcsődében. A babák álomra hajtották fejüket. Fotó: Segesvári Csaba
Csendes pihenő a Siha közi bölcsődében. A babák álomra hajtották fejüket. Fotó: Segesvári Csaba

Szegeden is van szülő, aki már 2010-re feliratkozott a bölcsődei várólistára, hogy biztosan abba a bölcsődébe írathassa be a gyermekét, amelyet elképzelt – tudtuk meg Lihótzkyné Láng Ildikótól. A szegedi bölcsődék igazgatónője azonban túlzottnak tartja a két évvel korábbi bejelentkezést. A február végi adatok szerint Szegeden hatvanfős a várólista, de még tudnak helyet biztosítani, nincs „létszámstop" a város bölcsődéiben. Jövő héten tartják a hivatalos beiratkozást. A bölcsődei elhelyezés nincs körzetesítve, de ha valaki szabadon akart szeptemberre intézményt választani, érdemes volt már január elején jelentkeznie.

A régióban – Csongrád, Békés és Bács-Kiskun megyében – összesen 90, Csongrád megyében 22, Szegeden 15 önkormányzati fenntartású bölcsőde működik. A megyében 1397, Szegeden 812 férőhely van a bölcsődékben. Szegeden 1100 gyereket írattak be, azaz az érintett korosztály 10 százalékát. Így 120 százalékos az intézmények kihasználtsága, ami egyáltalán nem számít extrémnek. Egy gyermek ellátása egymillió forintba kerül évente, melyhez az állam 574 ezer forintos éves normatívát biztosít, a fennmaradó részt a helyi önkormányzatok állják.

A bölcsődeigazgató azt is elmondta: elsőbbséget élveznek azok a szülők, akik rövid időn belül vissza szeretnének menni dolgozni, illetve akik szo-
ciálisan rászorultak. Gyermekeiknek próbálnak a lehető leggyorsabban helyet találni.

Bölcsődebörze

Pénteken negyedik alkalommal rendezték meg Szegeden a bölcsődebörzét, ahol a szülők megismerhették az intézmények szakmai programját, szolgáltatásait. A Petőfi Sándor sugárúti bölcsődében júniusban apák napját is tartanak, az alsóvárosi Dobó utcai bölcsődében az ének-zenére, a Rókusi körúti bölcsődében az anyanyelvi kommunikációra fektetnek nagyobb hangsúlyt. A Töltés utcai intézményben az egészséges életmódra való nevelésre törekszenek. Különlegességük például, hogy télen-nyáron kint altatják a gyerekeket – tudtuk meg Gyuriczáné Botka Emőkétől, a szegedi bölcsődék módszertani vezetőjétől.

Olvasóink írták

  • 1. Beth 2008. március 30. 22:08
    „Gratulálok a 120-130%-os kihasználtságért. Miért nem lehet 90-100%-osra csökkenteni ezt az irányszámot??? Ez megnyugtatóbb lenne minden anyukának, aki azon gondolkodik, hogy visszamegy-e dolgozni, vagy sem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Várhatóan állandósul a torlódás a határátkelőknél

Kamionstop, NATO-csúcs, szerb húsvét, üdülési szezon és még ezer ok: folyamatos kamiontorlódásokra… Tovább olvasom