Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 13°C Még több cikk.

Szegeden nincs piaca az igazi luxusnak

Kíváncsiak voltunk, mit kínál Szeged azoknak, akik az igazi luxust keresik a gasztronómiában, vagy a drága italok szerelmesei. Kiderült, nem versenyezhetünk Budapesttel. Úgy tűnik, Szegeden nincs piaca az igazi luxusétkeknek, legalábbis a kínálatból erre lehet következtetni.
A kisebb méretű rák olcsóbb, a nagyobbakért 4600 forintot is elkérnek kilónként. Fotó: Karnok Csaba
49 ezer 500 forint négy cent Hennessy Richard konyakért, 62 ezer 500 forint harminc gramm iráni kaviárért. Ennyit fizet egy előkelő budapesti étteremben, aki gasztronómiai luxust keres magának. Szegedi körutunkon arra voltunk kíváncsiak, a 160 ezres város felveheti-e a versenyt ebben a tekintetben az európai metropolisznak tekinthető magyar fővárossal. Vagyis: mennyiért szerezhet be itt luxusélelmiszert vagy italárut, akinek ezt ízlése úgy kívánja és pénztárcája megengedi. És miből választhat egyáltalán?

Nem sokból, valószínűleg a kereslet szűkössége miatt a kínálat sem túl gazdag. Feltűnő a megfelelő szakboltok hiánya: míg Budapesten előkelő sajtbolt, halkereskedés is üzemel, Szegeden ezek hiányoznak. Pest belvárosában, elegáns üzletben például 300-féle sajt közül választhatnak az ínyencek, de kaviárt és homárt kereső gourmand-ok is szakemberhez fordulhatnak immár. Egyedül borszaküzletek tekintetében vagyunk jó helyzetben, kettő is üzemel Szegeden.

Először a fővárosban vizsgálódtunk, drága sajtot, homárt és kaviárt kerestünk. Találomra hívtunk fel néhány üzletet, vagyis elképzelhető, hogy az általunk feltüntetett árak nem is a legmagasabbak. A Központi Vásárcsarnokban 10-féle kaviárt lehet kapni, az orosz halikra 113 grammja 15 ezerbe kerül. A legismertebb tokhalkaviárt, a belugát viszont január óta még itt sem lehet beszerezni. Ennek fél kilója 150 ezer lenne. Homárt 12 ezerért, rokfort sajtot 7900-ért vehetnénk, a jutányos vásárlásra pedig 11 ezer 190 forintos Rémy Martin konyakkal koccinthatnánk.

Borok, ötvenezer felett. Fotó: Karnok Csaba
Szegedi körutunkat, tapasztalatainkkal felfegyverkezve, a Corában kezdtük – s találtunk Hennessy XO konyakot 31 ezer 999-ért, hatputtonyos Tokajit pedig 8999-ért. A luxusétkek közül viszont mindössze a 6499 forintos francia keménysajt, a Gruyene elégítette ki kényes ízlésünket. Homárt ugyanis csak rendelésre szállítanak, legközelebb szeptemberre. Rákból is csak egészen apró példányokat találni. A kaviárkínálat pedig össze sem hasonlítható a fővárosival: a fekete halikra 50 grammja 399 forint, a Vörös-tengerből származik, és az EU-ban forgalmazzák.

Megnéztük, a Metróban nagyobb sikerrel járunk-e. Kiderült, a luxusétkeket keresőknek inkább ide érdemes jönniük, hiszen találtunk két darab élő homárt, kilóját 9773 forintért. A rákok is valamennyivel nagyobbak voltak, 4599-be kerülnek. A sajtoknál már gyengébb volt a felhozatal, a pálmát a 4599 forintos parmezán vitte el. Találtunk lazacból készült kaviárt, 50 gramm 779 forintba kerül.

Úgy tűnik, Szegeden nincs piaca az igazi luxusétkeknek, legalábbis a kínálatból erre lehet következtetni. Az italoknál viszont kisebb lemaradást tapasztaltunk. – A Borbarátság Szeged Kölcsey utcai üzletében egy 1987-es Vega Sicilia képviseli a luxust, 59 ezer forint, nem is veszi meg senki, csak megnézi. Ebből az egész országban 12 palack van – tudtuk meg Sáthy Kornél üzletvezetőtől. Vendégeinek reprezentációs célokra a Szepsy pincészet hatputtonyos Tokaji aszúját kínálja, 20 ezer forintért. A Duna-Hungária Borház kereskedője, Horváth Erzsébet szintén Szepsy István borát ajánlotta figyelmünkbe, az 1996-os évjárat ára 39 ezer forint. – Ezeket gyűjtők veszik meg, ajándékba még módosabbak sem keresik. Napi forgalomban a tízezer forintos borokra van kereslet – mondta. S mutatott egy piaci forgalomba nem kerülő, muzeális értéket képviselő 1972-es Tokaji Eszenciát, amely 150 ezerbe kerül. Az 1997-ben megnyitott szaküzletben azt is pozitívumként értékelték, hogy ha nem is a luxuskategóriás, de a minőségi borokra nő a kereslet.

Ha viszont valaki igazi kaviáros luxusestélyre várná vendégét, Pestre kell mennie bevásárolni. Vagy hagyatkozhat bátran a szegedi halászlé és a magyaros bográcsos páratlan varázsára. Garantáljuk, azzal sem fog szégyent vallani.

T.G.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Találgatnak a deszki kórházról

Megszüntetné az aktív betegellátást az egészségügyi minisztérium felkérésére készült javaslatcsomag… Tovább olvasom