Délmagyar logó

2019. 05. 25. szombat - Orbán Még több cikk.

Szegeden született a megye első 2006-os kisbabája

Szegeden született meg Csongrád megye első újévi babája. Kovács Fanni Noémi a vártnál ugyan egy héttel hamarabb érkezett, de még így is tekintettel volt szüleire: megvárta, míg koccintanak az új évre, és csak utána jött világra.
Kozma József alpolgármester adta át a babakötvényt Fanni Noémi anyukájának, Kovács Otíliának. Fotó: Gyenes Kálmán
Az új évre még otthon koccintottak Kovács Fanni Noémi szülei. Fanni Csongrád megye első újévi babája. A kislány január elsején hajnali fél 4-kor jött világra – 51 centiméterrel és 3100 grammal. Az év és egyben élete első napját teljes nyugodtságban töltötte: álmában még az sem zavarhatta meg, hogy késő délelőtt már tévések és újságírók zsongták körbe. – Ha tele van a poci, minden rendben van – simogatta meg Fanni arcát édesanyja.

2006 első újszülöttjét későbbre várták. – Nagy meglepetést okozott nekünk, mert január 6-ára voltam kiírva – mesélte Kovács Otília, Fanni édesanyja. – Sőt: december 30-án is még azt mondta az orvosom, Sári Tamás, hogy nem lesz szilveszteri baba. Másnap délelőtt mégis megindultak a fájások.

A 31 éves asszony úgy döntött: amíg csak lehet, otthon marad, hiszen lelkileg sokkal könnyebb a megszokott környezetben vajúdnia. Éjfélkor még koccintott férjével – természetesen csak gyerekpezsgővel –, aztán elindultak a Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájára, ahol 3 óra 30 perckor megszületett a kislányuk. Az apuka, Ádok Alex végig bent volt a szülőszobán, így ő is azonnal kezébe foghatta első gyermeküket.

Fanni igazi hajas baba. – Én voltam ugyanilyen, amikor megszülettem – mondta a büszke édesanya. Így tehát nem is kérdés, kire hasonlít. A háromdimenziós ultrahang segítségével már Fanni születése előtt tudták a szülők, hogy néz ki gyermekük. A nemében pedig már korábban biztosak lehettek. – A férjem inkább kisfiút szeretett volna, én pedig kislányt – mesélte Otília. – De úgyis tervezünk még egy babát, úgyhogy remélem, mindkettőnk kívánsága teljesül.

Ettől az évtől minden újszülött úgynevezett babakötvényt kap az államtól, 40 ezer forintos kezdő összeggel, amelyen tizennyolc évig a szülők gyűjtögethetik a pénzt gyermeküknek, hogy segítsék az életben való elindulásban. Az első Csongrád megyei, és egyben szegedi babának tegnap Kozma József alpolgármester adta át a kötvényt jelképező emléklapot, ráadásként pedig a város ajándékát: az államkincstártól érkező pénz mellé újabb 40 ezer forintot. Így tehát Kovács Fanni Noémi élete első napján már 80 ezer forint boldog tulajdonosa lett.

A kislány és édesanyja is teljesen egészséges, így néhány napon belül hazamehetnek a klinikáról. A babaszoba még nincs kész, egy ismerősük szomorú példáját látva ugyanis a szülők úgy döntöttek, csak akkor vásárolnak be, ha a kislány megszületett. – Van négy napja a férjemnek, hogy elintézzen mindent – mosolygott Otília. – A nagymama segít neki, úgyhogy biztos vagyok benne, hogy mire hazaérünk, minden tökéletes lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Petárdázások és egy sajtlopás volt az összes rendbontás

Szeged belvárosában petárdadobálók miatt indult szabálysértési eljárás, a Pulcz utcában egy… Tovább olvasom