Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Szegeden született a Wikipédia tízmilliomodik szócikke

Szeged - A szegedi Kisfaludy utcában született meg a nemzetközi, bárki által szerkeszthető internetes lexikon, a Wikipédia tízmilliomodik szócikke. Pataki Márta 65 éves művészettörténész egy 16. századi angol arcképfestőről emlékezett meg, most Kanadától Kínáig mindenki őt ünnepli.
– Nem fogok itthon egész nap súrolni, inkább hasznosítom a diplomáimat – érzékelteti a 65 éves Németh Jenőné Pataki Márta, hogy nyugdíjaséveiben sem int búcsút a művészettörténetnek, amely nagy szerelme. Így eshetett meg, hogy a világ internetes közössége tegnap lakhelyére, a szegedi Kisfaludy utcára figyelt: itt született meg a nemzetközi, bárki által szerkeszthető online lexikon, a Wikipédia tízmilliomodik szócikke. Mégpedig Nicholas Hilliardról, egy 16. századi angol arcképfestőről.

– Nagyon örülök, hogy ilyen szerencsés voltam, olyan ez, mint a lottó – mondja Márta néni, aki művészettörténész, nyugdíjazásáig 40 éven keresztül dolgozott az egyetemi könyvtárban. Magyar–történelem szakot, két könyvtárosi képzést végzett, angolul remekül ír és olvas. A francia nyelvben férje, Németh Jenő egyetemi docens segít, pszichológiai kutatásokkal foglalkozó fia pedig Washingtonból „dolgozik be". Házuk egyik szobájában minden az alkotást szolgálja: a falakon könyvek sorakoznak, egy kislétrán halomban áll Szerb Antal irodalomtörténete és a francia kultúrát bemutató kiadvány. Az asztal rogyásig megpakolva művészeti lexikonokkal, albumokkal.

Németh Jenőné Pataki Márta egy 16. századi angol festőről emlékezett meg. Fotó: Schmidt Andrea
Németh Jenőné Pataki Márta egy 16. századi angol festőről emlékezett meg.
Fotó: Schmidt Andrea

– Festők, írók, építészek, high-tech – mutatja be érdeklődési körét Márta néni. Az internetes enciklopédiában jelenleg 61 önálló szócikke olvasható, további több ezer létrejöttében közreműködött. – Főleg a nyomtatott sajtóra támaszkodom, de az internetes forrásokra is figyelek – ismerteti módszerét.

Commodore-ral kezdte

Ez egy vaklink – mutat Márta néni a monitorra, megvillantva számítógépes ismereteit. – Abban a pillanatban elkezdtem érdeklődni az informatika iránt, ahogy megjelent a Commodore (a '80-as évek népszerű személyi számítógéptípusa – a szerk. ). Tanultam a kettes számrendszert, a programozást, a gépek kezelését – meséli.

Első szócikkét Czilczer Olga szegedi költőnőről írta 2007. február 28-án. Azóta megemlékezett például Tömörkény Istvánról, a napsugaras házakról és a zsinagógáról is. Leginkább a kódexek, ősnyomtatványok miniatúrái foglalkoztatják, ezekről is írt, így jutott el a műfaj 16. századi mesteréhez, Hilliardhoz.

Róla született az internetes tudástárat létrehozó San Franciscó-i alapítvány vezetője által „mérföldkőnek" titulált szócikk március 28-án, nulla óra hét perckor. Márta néni mutatja, több alkotása is ilyen kései időpontban keletkezett. – Éjfélig, egyig is dolgozom, ez a nap alkotó periódusa. Hogy mennyi időt töltök ezzel? A férjem szerint rengeteget – meséli nevetve, hozzátéve: a tízmilliomodikon például öt napig dolgozott.

Nem hiába: Pataki Márta sikerét a tudástár weboldalán sajtóanyag hirdeti, ráadásul a világ minden tájáról, Kanadából, Szlovéniából, Franciaországból, Kínából érkeznek a gratulációk a Kisfaludy utcába.

Németh Jenőné Pataki Mártának jelenleg 61 szócikke olvasható az internetes enciklopédiában. Fotó: Schmidt Andrea
Németh Jenőné Pataki Mártának jelenleg 61 szócikke olvasható az internetes enciklopédiában. Fotó: Schmidt Andrea

Lexikon, 250 nyelven

A Wikipedia egy ingyenes, interneten hozzáférhető és bárki által szerkeszthető enciklopédia. A San Franciscó-i Wikimedia Foundation hozta létre 2001-ben. Azóta több mint 250 nyelven íródik, például angolul, franciául, de lengyelül, japánul, még kantoni nyelvjárásban is. A magyar kiadás jelenleg 91 ezer 500 szócikket tartalmaz, az angol nyelvű tudástár tegnap 2 millió 313 ezer 380-nál tartott.

Olvasóink írták

 • 13. Pataki Márta 2008. április 19. 18:11
  „Minden kedves hozzászólónak nagyon köszönöm, hogy velem örülnek, nagyon boldog lennék, ha minél többen csatlakoznának a wikipédia enciklopédia íráshoz, nemsokára 100 000 szócikkünk lesz a magyar wikipédiában, s nagyon meg fogjuk ünnepelni a 100 000. szócikk eredeti szerzőjét. Bizony sok szép feldolgozni való téma van mind Szegedről, mind Szentesről. (Klauzál tér, Szeged ; Móra Ferenc Múzeum, Szeged vagy pld. a Dr. Bugyi István Kórház története Szentesen.) Very happy, hogy egyre többen találkozhatunk az interneten:-))))
  Pataki Márta
  a wikipedia 10 milliomodik szócikkének eredeti szerzője
  http://hu.wikipedia.org/wiki/Kezd%C5%91lap”
 • 12. Erdélyi Károlyné 2008. április 04. 17:30
  „Tisztelt Asszonyom!
  Sok szeretettel gratulálok! Én is 65 éves vagyok és használom az internetet, de az Ön teljesítményétől fényévekre vagyok! Mellesleg: 18 éves koromig szegedi voltam, nem találkozhattunk valahol abban az időben? Büszke lennék rá!
  Üdvözlettel: Erdélyi Károlyné”
 • 11. TF. 2008. április 04. 14:19
  „Kedves Márta,
  gratulálok, és a szentesiek nevében is köszönöm a szülővárosáról írott szócikkeit! Remélem e téren hamarosan kapcsolódhatunk az Ön által megkezdett munlához.
  Tisztelettel: Tímár Ferenc”
 • 10. Lutetia 2008. április 03. 13:07
  „Én is gratulálok! És nagyon örülök, hogy a szomszéd utcában lakhatom... :))”
 • 9. Balogh Gábor 2008. április 02. 15:07
  „Így ismeretlenül - és nem csak a szép kerek szám miatt - , de ilyen korban ez nagyon szép teljesítmény ! Még nagyon sok , hasznos cikket kívánok!
  bégé”
 • 8. jusz 2008. április 02. 11:01
  „Kedves Márta!
  Gratulálok a sikeredhez és további jó búvárkodást kívánok. Jusztika”
 • 7. Iano 2008. április 02. 10:30
  „Gratulalok lelkes es kitarto munkajahoz! Most megjobban orulok, hogy en is ebben az utcaban llakhatom:))”
 • 6. Kozma János 2008. április 02. 10:22
  „Kedves Mártika gratulálok a Wikipédia tízmilliomodik szócikkéhez. Én is csodálom a Wikipédiába fektettet energiáját és tudását.
  http://hu.wikipedia.org/wiki/User:Pataki_M%C3%A1rta”
 • 5. Logaritmus2 2008. április 02. 09:35
  „Óriási, gratulálok Neki!”
 • 4. thunderstorm13 2008. április 02. 09:02
  „és a néni firefox-szal nyomja :D (ezé plusz 10 pont)”
 • 3. gerezs 2008. április 02. 08:37
  „Pataki Márta Wikipedia (szerkesztő) oldala: http://hu.wikipedia.org/wiki/User:Pataki_M%C3%A1rta
  Pataki Márta ünnepelt szócikke: http://hu.wikipedia.org/wiki/Nicholas_Hilliard”
 • 2. Anikó72 2008. április 02. 05:38
  „Gratulálok, további sok sikert kívánok!”
 • 1. joy 2008. április 02. 04:38
  „Szívből gratulálok az igen szép sikerhez!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fölszántották a deszki ősgyepet

Deszk - Nagyjából hetvenhektárnyi, magántulajdonban lévő, védett ősgyepet szántott fel egy mezőgazdasági cég Deszk határában. Tovább olvasom