Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Szegeden több lesz a menzás

A pénteken kezdődő tanévre több diák igényelt menzai étkeztetést Szegeden, mint tavaly. Az általános és középiskolások az első félévben 2 millió 800 ezer adag ételt esznek meg. Az étkeztetésre kedvezmény jár, vannak, akiknek ingyenes az iskolai menza.
Szeptember 1-jétől több mint 13 ezer diák eszik az iskolai menzákon. Fotó: Schmidt Andrea
Az új tanévben többen esznek az iskolai menzákon, mint tavaly. Míg korábban 11 ezer 508 általános és középiskolás diák étkezett az intézményekben, addig most tizennégy százalékkal többen, 13 ezer 153-an adtak le rendelést – tudtuk meg Kardos Kálmántól, a városi nevelési intézmények gazdasági szolgálatának igazgatójától. Többen kértek diétás étrendet is. Tavaly 69-en vették igénybe ezt a menüt, idén már 100-an rendeltek belőle. A szegedi általános és középiskolások az elmúlt tanévben egyébként 4 millió 247 ezer 900 adag ételt ettek meg.

Szeptember 1-jétől valamelyest nő az iskolai étkeztetés térítési díja – a növekvő áfa miatt. Aki teljes ellátást kér, 6600 forintot fizet havonta az iskolában elköltött tízóraiért, ebédért és uzsonnáért.

Az önkormányzat szociális irodájának vezetője, Novkov Veszelinka elmondta: a gyermekvédelmi törvény szerint a középiskolákban és az általános iskolák felső tagozatain csupán az étkezés ötven százalékát fizetik azok a családok, amelyek súlyosan fogyatékos gyermeket nevelnek, és emiatt magasabb összegű családi pótlékban részesülnek.

Ugyanekkora kedvezmény jár azoknak is, akik három vagy több gyermeket tartanak el, valamint azoknak, akik rendszeres gyermekvédelmi támogatásra jogosultak. Az alsó tagozatosok közül a rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülők ingyen étkezhetnek. Mindazok számára, akik a fenti kategóriákba nem férnek bele, szociális helyzet alapján kérhető támogatás az önkormányzat szociális irodájában. Ezt azok vehetik igénybe, akiknél az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a 38 700 forintot. Ebben az esetben diákonként 1500 forint támogatás kapható havonta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sok közgyűlési képviselő folytatná

A 43 fős szegedi közgyűlés 37 tagja készül ismétlésre az önkormányzati választáson. A kormányoldal… Tovább olvasom